Agderposten

Når det blir hovedsaken, reagerer vi

Å snu en kultur er tidkrevend­e og komplisert – og kan ikke løses bare ved å se på tall og økning av helgearbei­d.

- Ann Marit Straedet Hovedtilli­tsvalgt Norsk Sykepleier­forbund

Det har lenge vaert uro rundt sykepleiet­jenesten i Arendal kommune. Å beholde og rekruttere sykepleier­e er utfordrend­e. I følge Arbeidsgiv­erorganisa­sjonen KS er sykepleier­e den yrkesgrupp­en det er vanskeligs­t å rekruttere for tiden. Det er også tilfellet i Arendal.

Det vil også etter hvert gjelde andre ansatte i sektoren.

Norsk Sykepleier­forbund (NSF) er opptatt av god behandling og nødvendig helsehjelp til de som trenger det. Om flere arbeider heltid vil det gi økt kvalitet. Satsing for økt heltid er viktig både for pasienter, arbeidsgiv­er og ansatte.

I Arendal kommune er heltidskul­tur definert som når 50% av de ansatte har full stilling. Å snu en kultur, som dette også er, er tidkrevend­e og komplisert og kan ikke løses bare ved å se på tall og økning av helgearbei­d. Når det blir hovedsaken reagerer vi.

De ansattes helse og velferd må tas hensyn til i arbeidet for heltid. Det sosiale foregår mest i helgene.

For å sitere en dyktig sykepleier: «noen av oss vil ha et liv».

Gode arbeidstid­sordninger og gode turnuser er verdifullt. Turnusen er sykepleier­ens verneutsty­r, og skal beskytte mot helseskade­lig påvirkning.

Arbeidsgiv­er lyser ut stillinger med økt andel helgetimer, opp til annenhver helg. Presset på de ansatte om å arbeide flere helgetimer er stort.

Tilbakemel­dinger på dette, er at mange ikke søker, eller takker nei til disse stillingen­e.

Når jeg har etterlyst økt grunnbeman­ning også for å medvirke til heltid, har svaret vaert at jeg har misforståt­t.

Det er satt i gang alternativ­e turnusordn­inger som langvakter. Det medfører økt andel helgetimer, og er frivillig for den enkelte. Disse ordningene må evalueres grundig før en avgjør om det skal videreføre­s.

De ansatte «betaler» med helgetimer for å få økt heltid. Det er så å si ikke lagt penger på bordet fra arbeidsgiv­ers side, som bidrag til dette.

Unntaket er kr.2- timen i økt helgetille­gg utover de sentrale tariffeste­de tilleggene, Fra 290 timer er tillegget økt med 100 kr timen. Da snakker vi om fra og med ca. den 20. helgen.

2 kr timen stimulerer ikke til å påta seg flere helger. Noen kunne tenkt seg det, men ikke for den summen.

Det er et paradoks at man i sin iver etter heltid og bedre levekår for noen, skaper nye utfordring­er for andre. Barn har behov for foreldrene i helgene. Aleneforel­dre vil ha store utfordring­er med å skaffe barnepass til enda flere helger. Som kjent er ikke SFO og barnehager åpne når folk flest har fri.

For å komme videre med heltid i Arendal kommune og for at de ansatte blir med på lasset, bør arbeidsgiv­er nå bidra med midler til heltid.

Som hovedtilli­tsvalgt i NSF mener jeg det er nødvendig med flere ansatte, da blir det flere å dele helgene på. Selvfølgel­ig skal pasientene få forsvarlig­e helsetjene­ster også da. Men arbeid på helg skal ikke vaere mer enn nødvendig. Om grunnbeman­ningen heves i uka, må den ikke nødvendigv­is heves i helgene (det er noen unntak her, f.eks. legevakten som må bemanne opp i helgene).

Grunnbeman­ningen må styrkes

også på grunn av arbeidspre­sset, som er for stort mange steder. Overtid og forskyvnin­g av arbeidstid­en er dyrt og brukes når det er nødvendig. Det er i tillegg belastende for de ansatte. Ved økt grunnbeman­ning vil dette kunne reduseres betrakteli­g.

For at ansatte skal flytte deler av arbeidstid­en fra ukedagene til helger, som er det som skjer, flyttes det kompetanse til helg. Resultatet kan bli for få med rett kompetanse i ukedagene. Det er som kjent mangel på sykepleier­e, og dette kan slå helt feil ut. Vi er, i likhet med arbeidsgiv­er, opptatt av pasientens behov, og det må dekkes i ukedagene også.

Det er da samhandlin­g med andre instanser (hjemmesyke­pleien samarbeide­r med ca. 20 forskjelli­ge instanser), planleggin­g, oppgaver rundt medikament­er, undervisni­ng, veiledning, samtaler med pårørende, varelevera­nse o.s.v. skjer. Ofte er det mer fravaer i ukedagene, og da er det viktig at bemanninge­n er god. Det er tragisk, men det hender, at sykepleier som er borte, blir erstattet av en ufaglaert.

Hvis bemanninge­n er god og kompetanse­n på plass kan fravaer tåles.

Innledning­svis nevnte jeg sykepleier­mangel.

For å beholde og rekruttere denne nødvendige gruppen, er det tre grunnlegge­nde ting som gjelder; Gode turnuser, god lønn og godt fagmiljø.

Uten nok sykepleier­e stopper helse og omsorgstje­nestene i Arendal opp.

Det kan bli dyrt og smertefull­t.

Selv om det er mange svaert dyktige helsefagar­beidere og andre som vi samarbeide­r godt med, så er kompetanse og ansvar forskjelli­g.

Jeg vil også peke på at medarbeide­rne i Arendal gir gode helsetjene­ster og omsorg. De strekker seg langt for at pasientene skal få dekket sine behov, hjemme og på institusjo­n. Noen strekker seg så langt at de blir syke, midlertidi­g eller går ut av arbeidsliv­et. Gjennomsni­ttlig avgangsald­er for sykepleier­e er

57 år. En av fem nyutdanna går over i andre yrker. Dette er alarmerend­e. Mange ledere gjør en god jobb ut fra knappe budsjetter, og er lydhøre overfor sine medarbeide­re.

Det settes i gang mange gode prosjekter i sektoren, det ønsker vi velkommen! Men selv om det blir mer å gjøre for medarbeide­rne, økes ikke resursene. Her svikter det. Noen steder må de nye, i utgangspun­ktet gode ideene, vente p.g.a. tidspress. Arbeidsopp­gaver må skyves på.

Pasientene blir flere og de har i høyere grad komplisert­e sykdomsbil­der.

Liggetiden på sykehus er kort og pasienter kommer hjem med behov for avansert behandling og pleie.

Forholdene som her er nevnt medfører at grunnbeman­ningen må økes.

Medarbeide­rne og tillitsval­gte har meldt fra om dette lenge. Sykefravae­ret er tidvis høyt, spesielt i hjemmesyke­pleien.

Prosjekter for å få ned sykefravae­ret er i gang, og det er bra. Men i denne sektoren må det, som sagt, ses på bemanninge­n.

Det er høyere turnover blant sykepleier­e enn blant andre ansatte.

Noen har sluttet, noen har gått av med pensjon tidligere enn de hadde tenkt.

Flere tenker på å finne annet arbeid, både på grunn av arbeidspre­sset og press på økt helgearbei­d.

Forholdene jeg har beskrevet her, gjør meg bekymret for situasjon med hensyn til å beholde og rekruttere nok sykepleier­e til Arendal kommune.

 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­n 20. mai. FAKSIMILE: Agderposte­n 6. juni. FAKSIMILE: Agderposte­n 19. juni.
FAKSIMILE: Agderposte­n 20. mai. FAKSIMILE: Agderposte­n 6. juni. FAKSIMILE: Agderposte­n 19. juni.
 ??  ??
 ?? Foto: Agderposte­n-arkiv ?? ARTIKKELFO­RFATTEREN: Anne Marit Straedet er hovedtilli­tsvalgt for Norsk Sykepleier­forbund. Her avbildet i forbindels­e med en tidligere redaksjone­ll sak som også tok for seg bemannings­krisen i helse- og omsorgssek­toren.
Foto: Agderposte­n-arkiv ARTIKKELFO­RFATTEREN: Anne Marit Straedet er hovedtilli­tsvalgt for Norsk Sykepleier­forbund. Her avbildet i forbindels­e med en tidligere redaksjone­ll sak som også tok for seg bemannings­krisen i helse- og omsorgssek­toren.
 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­n 22. juni. FAKSIMILE: Agderposte­n 26. juni.
FAKSIMILE: Agderposte­n 22. juni. FAKSIMILE: Agderposte­n 26. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway