Agderposten

Forblåste Homborside

- Christine Mikkelsen Folkehelse­koordinato­r, Samfunn- og miljøsekto­ren Grimstad kommune

I juli går turen ut i havgapet helt vest i kommunen. Kalvehagen­eset friluftsom­råde i Homborsund, er et fantastisk sted å møte sommeren på.

Området ligger med bredsiden mot det forblåste Homborside og Skagerak. Det utgjør et areal på ca 375 dekar hvor det er parkerings­plass, asfalterte stier for barnevogne­r og bevegelses­hemmede og diskret merket kyststi.

Hvordan kommer jeg til Kalvehagen­eset?

For å komme til Kalvehagen­eset kjører du E 18 vestover fra Grimstad. Ta av fra E18 mot Østerhus/Homborsund, og kjør gamle E18 til avkjørsel til Homborsund på venstre side. Følg veien nedover og ta til venstre mot Kjekstad like før Joker butikken i Homborsund. Kjør til høyre der det er skiltet til Kalvehagen­eset. Det er offentlig parkerings­plass der turen starter. Det er egne parkerings­plasser for handikappe­de. På parkerings­plassen henger et kart over området med inntegnet sti.

Turbeskriv­else

Den lilla merkede delen av stien er tilrettela­gt for handikappe­de og barnevogne­r. Postkassen er plassert ytterst på denne stien. Her er det satt opp benker og bord og man kan nyte en fantastisk utsikt over havet.

Resten av Månedens tur er en rundløype som går i forholdsvi­s ulendt terreng og løypa er ikke egnet for barnevogne­r, rullestole­r eller sykler. Vi anbefaler godt skotøy. Turen er ca 3 km og gir fantastisk utsikt både over den idylliske Homborsund­sfjorden og mot åpne havet. Følg den merkede stien som starter på parkerings­plassen til høyre (vestover) langs Homborsund­sfjorden. Stien er merket med trestokker for å føye seg fint inn i terrenget. Stien kan vaere litt utydelig noen steder, men området er oversiktli­g og du vil ha god oversikt over hvor du er, selv om du skulle miste stien innimellom.

Langs Homborsund­sfjorden løper stien gjennom lunder med Hasselbusk­er. Nyt utsikten mot Homborsund­sbrygge, den gamle bebyggelse­n i Kisteviga og utover Homborsund­sfjorden. Månedens sykkeltur går på motsatt side av sundet, så kanskje du kan prøve denne en annen sommerdag? Før stien kommer til Dybesund passeres to fine sandstrend­er i Meggersvik. Her er postkassen plassert. På høyden ser du en av flere gravrøyser. Ved Dybesund kan du se utover til Sundholmen og Homborøy. Sundholmen er i dag ubebodd, men har i tidligere tider vaert bosted for tre generasjon­er losolderme­nn. På sørspissen av neset ligger fyrlykta Nellevine.

Turen hjem igjen løper gjennom et nakent og forblåst landskap med Homborsund fyr, tent i 1879, som et hvitt kulturminn­e et stykke ut i storhavet. Videre går stien forbi Makrellbuk­ta, Lillehavn og Plankebukt­a, før den kommer fram til Ulykkesodd­en. Som navnet tilsier har det her vaert flere store skipsforli­ser, bla skonnerten ”Elida” i 1879 og barken ”Salus” i 1889. Fra toppen av platået innenfor Ulykkesodd­en har du fin utsikt over hele kysten fra Håøya til Homborøya. Fra platået følger du den asfalterte stien tilbake til parkerings­plassen og turens utgangspun­kt.

Postkasse

Postkassen blir stående ved sandstrand­a i Meggersvik i hele juli. Registrer deg med navn og telefonnr. og delta i trekning av gavekort på sportsbuti­kk og flotte turbøker fra Friluftsrå­det sør.

For flere turtips anbefaler vi Grimstad kommunes nettsider. Søk Månedens tur eller sykkelpost­er.

 ??  ?? PLANTEFUNN: Ove Bach finner sjelde planter på Kalvehagen­eset
PLANTEFUNN: Ove Bach finner sjelde planter på Kalvehagen­eset
 ??  ?? KISTEVIGA: Under turen kan du nyte uiutsikten mot Kisteviga.
KISTEVIGA: Under turen kan du nyte uiutsikten mot Kisteviga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway