Agderposten

SOL OPP OG NED

-

I dag, fredag 28. juni, står sola opp i Oslo kl. 03.56 og går ned kl. 22.43 (endringen er såpass liten at den ikke kan måles i hele minutter), i Bergen opp kl. 04.13, ned kl. 23.09 (-2 min.), i Trondheim opp kl. 03.07, ned kl. 23.34 (-2 min.), i Tromsø er sola over horisonten. (©NTB) I Oslo er det flo kl. 04.21 og kl. 17.07, fjaere kl. 10.43 og kl. 22.50, i Bergen er det flo kl. 08.52 og kl. 21.37, fjaere kl. 02.47 og kl. 15.17, i Trondheim er det flo kl. 09.45 og kl. 22.28, fjaere kl. 03.46 og kl. 16.10, i Tromsø er det flo kl. 11.34, fjaere kl. 05.25 og kl. 17.55. (©NTB)

Luk 1, 8-17

En dag gjorde Sakarja tjeneste som prest for Gud, for turen var kommet til hans vaktskift. De kastet lodd, som skikken var blant prestene, og det falt på ham å gå inn i Herrens tempel for å ofre røkelse. Mens ofringen fant sted, sto hele folkemengd­en utenfor og ba. Da viste en Herrens engel seg for ham på høyre side av røkelsesal­teret.

Sakarja ble slått av redsel da han så dette. Men engelen sa til ham: «Frykt ikke, Sakarja!

Din bønn er blitt hørt.

Din kone Elisabet skal føde deg en sønn, og du skal gi ham navnet Johannes.

Han skal bli til glede og fryd for deg, og mange skal glede seg over at han er født,

for han skal vaere stor i Herrens øyne.

Han skal ikke drikke vin og sterk drikk, og helt fra mors liv skal han vaere fylt av Den hellige ånd.

Han skal få mange i Israel til å vende om til Herren, deres Gud.

Han skal gå i forveien for Herren med samme ånd og kraft som Elia, for å vende fedrenes hjerter til barna og gi ulydige det sinn som rettferdig­e har, for å gjøre i stand for Herren et vel forberedt folk.» 1904: Passasjers­kipet DS «Norge» forliste på St. Helenagrun­nen utenfor Skottland. Forliset var den største sivile skipskatas­trofen i Atlanterha­vet inntil «Titanic» gikk ned åtte år senere. DS «Norge» var langt ute av kurs da ulykken skjedde, og det er blitt spekulert på om magnetiske forstyrrel­ser fra skjaeret Rockall kan ha vaert årsaken til feilnaviga­sjonen. Skipet hadde bare åtte livbåter med en samlet plass til 200 personer. 635 av de 795 om bord mistet livet, og 225 av de omkomne var nordmenn. En av dem var Henrik Ibsens 16 år gamle «uekte» barnebarn Inga. Blant de 160 som overlevde katastrofe­n var 19 år gamle Herman Theodor Portaas fra Nedre Eiker, senere kjent som poeten Herman Wildenvey. 1914:

Skuddene som falt i Sarajevo 28. juni 1914 blir vanligvis utlagt som opptakten til 1. verdenskri­g. Den østerriksk-ungarske erkehertug­en Franz Ferdinand og hans hustru Sophie von Hohenberg var i byen for å overvaere avslutning­en på det keiserlige korpsets vårmanøver i Bosnia, da de ble utsatt for et attentat. Like ved Latinerbro­en i sentrum av Sarajevo trakk den bosnisk-serbiske nasjonalis­ten Gavrilo Princip en pistol og skjøt mot den åpne vognen som hertugpare­t satt i. Begge ble dødelig skadd og forblødde i løpet av minutter. En måned senere erklaerte ØsterrikeU­ngarn krig mot Serbia, og i løpet av få dager var alle Europas stormakter trukket inn i konflikten. På dagen fem år etter attentatet i Sarajevo ble Versailles­traktaten undertegne­t og krigen offisielt avsluttet. 1986:

Den britiske popduoen Wham! holdt sin avskjedsko­nsert foran 72.000 tilskuere på Wembley Stadium i London. George Michael og Andrew Ridgeley hadde da samarbeide­t i fem år, og solgt 25 millioner album og 15 millioner singler verden over. Duoen albumdebut­erte med «Fantastic» i 1983, og fikk enda større suksess med oppfølgere­n «Make It Big» året etter.

Med hits som «Wake Me Up Before You Go-Go», «Careless Whisper» og «Last Christmas» huskes Wham! av mange som en av søylene innenfor 1980-tallets popmusikk. Etter oppløsning­en av duoen oppnådde George Michael å bli en av verdens mestselgen­de artister på egen hånd. Andrew Ridgeleys eneste soloplate, «Son of Albert» (1990), falt derimot på steingrunn. Ridgeley var i flere år samboer med Keren Woodward fra Bananarama. Paret skilte lag i 2017. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway