Agderposten

Hopp i havet i helga, nå blir det varmt

I helgen får Sørlandet en smakebit på hetebølgen som har ligget over Europa den siste tiden. Også badetemper­aturene kan bli mer behagelige.

- Silje Bratland Roksvåg og Linda Askeland redaksjone­n@agderposte­n.no

28. 30. 31. 30. Slik lyder temperatur­fasiten for Arendal på lørdag mellom klokken 11 og 15, når vi sjekker Meteorolog­isk institutts vaervarsel Yr.

Torsdag startet solfylt og med relativt gode temperatur­er mange steder i AustAgder. Så veldig mange badende så vi imidlertid ikke torsdag på dagtid.

– I fjor badet jeg 15. mai, men i år har det vaert for kaldt til nå. Jeg bader nok til lørdag hvis vaermeldin­gen slår til, sier Ingvild Nordheim,

Hun var torsdag formiddag på Stølsviga på Hisøy sammen med datteren Thea Sofie (5), som testet vannet og prøvde å overbevise mor om det ikke var kaldt.

– Hun kommer nok til å vaere mer i vannet enn på land, for hun er veldig glad i å bade, forteller mamma Ingvild.

Hengekøyef­erie

På Buøya ved Eydehavn var parkerings­plassen ved ytterste stranda stappfull etter lunsj torsdag. Blant de besøkende var Anita Serine Isaksen og søstrene Eva og Anne Lise Schartner.

De hadde overnattet i hengekøyer sammen med hundene sine.

– Det er en fantastisk feriemåte! Det koster lite og mer ute enn dette kan man ikke vaere, sier Eva fra hengekøyen sin.

Vanligvis er de på sjøen i båt om sommeren, men synes det er fint å gjøre noe annet også.

Årets første bad

Nede på stranden vasser de fleste barna og leter etter krabber. Silje Haugenes (7) tar seg imidlertid også noen svømmeture­r.

I dag har hun hatt sommerens første bad.

– Det er ikke kaldt, hevder hun etter nok en svømmetur.

Mulig hun har rett, for på Havforskni­ngsinstitu­ttet Flødevigen­s hjemmeside viste grafene at sjøtempera­turen bikket 18 grader på én meters dyp onsdag ettermidda­g.

Brå endringer

Torsdag hadde temperatur­en falt til 16,4 grader igjen. En telefon til Flødevigen­s forsker Jon Albretsen oppklarer noe:

– Det er i hovedsak vaeret som styrer dette, og det kan skifte mer enn to grader på et døgn, innleder han.

– Onsdagens kjennetegn var at det var relativt rolig vind og vannet fikk ligge rolig og bli varmet opp langs kysten. Så kom det et lite vindskifte onsdag kveld, forklarer forskeren videre.

Det blåste noe mer torsdag enn det gjorde onsdag, så hvorvidt temperatur­en i vannet vil nå 18 grader er Albretsen noe usikker på.

– Men sjøtempera­turen er statistisk sett høyest på ettermidda­gen, så vi får se, legger han til.

Kan bikke 30 i lufta ...

Fredagens vaer fortsetter i samme tralten som torsdag. Rolig vind første del av dagen, før det kommer noe mer sørvestlig vind utover dagen.

– Mye pent vaer og temperatur­er omtrent som torsdag, forteller statsmeteo­rolog Eldbjørg Moxnes.

Det har denne uka ikke hersket noen tvil om at det er lørdag som blir den soleklare vaervinner­en. Først dristet meteorolog­en seg til å melde opp mot 25 grader, deretter mellom 25 og 30 grader, og torsdag tyder prognosene altså på at vi kan bikke 30-tallet enkelte steder. Riktignok må vi litt inn fra kysten.

– Vi kan bikke 30 grader, men det avhenger av vind og om det kommer kald luft inn fra sjøen, forklarer Moxnes.

Og det er bare å benytte anledninge­n, for allerede søndag vil temperatur­ene synke igjen. Riktignok ser vi 20-tallet, men det kan altså bli et temperatur­fall på omkring ti grader.

– Det er også fare for noen regnbyger på søndag, avslutter statsmeteo­rolog Eldbjørg Moxnes.

... og 20 i vannet

Dersom vaermeldin­gen slår til inn mot helgen, har forskeren ved Havforskni­ngsinstitu­ttet nyheter til dem som kunne tenke seg en dukkert.

– Såfremt det ikke blåser for mye, kan vi se 20-tallet. Sola spiller nok mer inn enn lufttemper­aturene, men vi kan absolutt håpe på over 20 grader i vannet. Så det er bare å finne frem badebuksa, frister forskeren.

 ??  ?? LITT I TVIL: Badevannet testes så vidt av Anna Isabelle Fiuren (6) og Thea Sofie Nordheim (5) på Stølsviga. Trolig blir det mer bading til helgen.
LITT I TVIL: Badevannet testes så vidt av Anna Isabelle Fiuren (6) og Thea Sofie Nordheim (5) på Stølsviga. Trolig blir det mer bading til helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway