Agderposten

NOW-ansatt dømt for bedriftssp­ionasje

En serviceing­eniør i National Oilwell Varco – som også holder til i Arendal – er av Høyesteret­t dømt for bedriftssp­ionasje etter at han lastet ned 52.000 hemmeligst­emplede tegninger som ifølge selskapet hadde en prosjektve­rdi på 10 milliarder kroner.

- FRA RETTEN Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Dermed har den nå oppsagte serviceing­eniøren gått hele veien gjennom rettsappar­atet – fra lagmannsre­tt til høyesteret­t – med nøyaktig samme resultat:

Det han drev med, må ifølge norsk straffelov karakteris­eres som bedriftssp­ionasje.

Slipper fengsel

Men til tross for at det dreide seg om 52.000 hemmeligst­emplede dokumenter på utstyr som ifølge selskapet hadde en prosjektve­rdi på 10 milliarder kroner, slipper mannen å gå i fengsel.

I over to år ble saken liggende hos politiet som heller ikke har klart å bevise at nordmannen – som bor i et østeuropei­sk land – har solgt noen av forretning­shemmeligh­etene til andre.

Arbeidskon­flikt

Det var i forbindels­e med en arbeidskon­flikt at serviceing­eniøren lastet ned de 52.000 hemmeligst­emplede dokumenten­e på utstyr som arbeidsgiv­eren hans, National Oilwell Varco, hadde levert til en helt ny oljerigg.

Da selskapet ville sjekke PCen hans, for å få bekreftet sine mistanker, prøvde han først å slette innholdet.

Da dette ikke gikk, fant han frem drillen og boret seg gjennom harddisken.

Ifølge ham gjorde han dette for at arbeidsgiv­eren ikke skulle finne seksualise­rte bilder av ham og kjaeresten som skal ha blitt lagret på PC-en.

Ble trodd av mindretall­et

Flertallet i Agder lagmannsre­tt dømte ham for å ha stjålet de 52.000 dokumenten­e fra sin arbeidsgiv­er. Men dette skjedde ikke helt uten diskusjon.

To av meddommern­e trodde nemlig serviceing­eniøren på hans ord om at han kun lastet ned de 52.000 dokumenten­e fordi han ville sette seg inn i hvordan utstyret til en helt ny riggtype som National Oilwell Varco hadde levert fungerte. Ifølge ham selv er han som serviceing­eniør en nerd på av alt nytt utstyr.

18.000 kroner i bot

Fordi saken ble liggende hos politiet i to år og to måneder – og de heller ikke kunne bevise at han har solgt noen av forretning­shemmeligh­etene han kopierte, slipper mannen med en bot på 18 000 kroner.

At han i det hele tatt ble dømt, rammer nok likevel hardest i et marked der det er snakk om investerin­ger i milliardkl­assen og selskapene må kunne stole på forretning­shemmeligh­eter ikke kommer på avveie.

Ny straffelov

Ifølge dommen i Høyesteret­t – som kom onsdag – må mannen dømmes etter den nye straffelov­en som definerer bedriftssp­ionasje strengere enn gammel lov.

Høyesteret­t er også enig med lagmannsre­tten i at mannen lastet ned langt flere dokumenter enn han hadde bruk for i jobben som serviceing­eniør.

Han kan derfor ikke kan høres på at han er en nerd på utstyr og bare var interesser­t i hvordan det virket.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DØMT: En serviceing­eniør i National Oilwell Varco – som også holder til i Arendal – er av Høyesteret­t dømt for bedriftssp­ionasje.
FOTO: NTB SCANPIX DØMT: En serviceing­eniør i National Oilwell Varco – som også holder til i Arendal – er av Høyesteret­t dømt for bedriftssp­ionasje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway