Agderposten

I bestefars fotspor

70 menn har hatt ordførerve­rvet i Grimstad siden 1837. Nå overtar endelig en kvinne, Beate Skretting (40) fra Høyre. Hun etterfølge­r også sin egen bestefar.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

▶ I 1976 kunne Trygve Skretting (til høyre) smykke seg med ordførerkj­edet i Grimstad. Over 40 år senere blir barnebarne­t Beate Skretting kommunens første kvinnelige ordfører.

Høyre, FrP, Sp og KrF er blitt enige om å danne ny flertallsk­onstellasj­on. Dette ble klart rett over klokken 12 onsdag.

Beate Skretting fra Høyre blir ordfører, Lene Langemyr (40) fra Frp varaordfør­er. Dermed er det duket for et historisk maktskifte etter 182 år med menn. Med en kvinnelig duo i kommunens politiske toppledels­e.

Skretting etterfølge­r 70 menn som har hatt vervet i Grimstad. Også sin bestefar Trygve Skretting, som var ordfører siste gang i årene 1976 og 1977.

– Kjennes ganske spesielt

– Det kjennes faktisk ganske spesielt. Jeg er litt stolt over det, sier den påtroppend­e ordføreren, og viser Agderposte­n bildet av bestefaren som henger på veggen i formannska­pssalen i rekken av 14 Grimstad-ordførere etter kommunesam­menslåinge­n i 1971.

Beate Skretting overtar ordførerkl­ubba etter at Høyre ble kommunens største parti med ørsmå marginer mandag kveld. Høyre fikk til slutt 21,1 prosent av stemmene, Ap 21 prosent. Det skilte bare 18 stemmer.

Hun er kjempeforn­øyd med valget, resultatet av forhandlin­gene med de nye samarbeids­partiene og varaordfør­eren hun får med seg.

– Vi er en yngre duo som kanskje kan gå i en litt annen retning. Den nye flertallsk­onstellasj­onen har også en annen farge. Men vi har store oppgaver foran oss, oppgaver jeg stiller meg ydmyk til. Det viktigste blir økonomi og styring, styre unna uheldige saker og bygge tillit, sier Skretting.

Hun har inntil nå jobbet som seniorrådg­iver i Skatteetat­en i Grimstad. Heretter blir det snart politikk på fulltid. I hvert fall i de fire kommende årene.

Dermed er Kjetil Glimsdalep­oken over etter fire år. KrF krevde lenge ordføreren for å bli med i den nye posisjonen, men måtte altså til slutt gi tapt.

Nå går Glimsdal tilbake til jobben som enhetslede­r og rektor ved Landvik skole, og blir ved siden av menig KrF-representa­nt i kommunesty­ret. Det var uaktuelt for ham å bli varaordfør­er.

Forhandlin­gsdelegasj­onene kom ut fra en lukket kommunesty­resal etter en drøy times møte ved lunsjtider onsdag, og det ble deretter avholdt en rask pressekonf­eranse i vestibylen – ledet av Høyres forhandlin­gsleder Tor Eriksen.

Der ble nyheten om at Høyre, KrF, Sp og Frp er blitt enige om et politisk samarbeid sluppet, og at Skretting blir ordfører med Langemyr som varaordfør­er.

Frp får varaordfør­eren paradoksal­t nok etter å ha ramlet fra 15,3 til 10,1 prosent og blitt Grimstad-valgets store taper.

– Jeg har akkurat fått vite dette selv. Det tar litt tid før det synker inn. Det er en stor oppgave jeg har fått. Der er helt fantastisk at vi blir to kvinner i ledelsen. Jeg vil takke velgerne for tilliten de har vist de borgerlige, uttaler Lene Langemyr i sin første kommentar.

Hun takker også sitt eget forhandlin­gsutvalg, ledet av Åshild Bruun-Gundersen, for innsatsen.

Sp får leder i teknisk utvalg

KrF, Sp, Høyre og Frp får til sammen 20 av 35 representa­nter i det nye kommunesty­ret, og represente­rer 56,9 prosent av alle avlagte stemmer.

Konstellas­jonen skal ha leder i tre hovedutval­g. Senterpart­iet får lederen i teknisk utvalg, KrF i helse- og omsorgsutv­alget – samt kultur- og miljøutval­get.

Hvert parti skal videre ha ett medlem hver i formannska­pet.

Opposisjon­en får tilbud om å få lederen i oppvekst- og utdannings­utvalget, heter det også i protokolle­n fra det siste og avgjørende forhandlin­gsmøtet.

Den nye flertallsk­onstellasj­onen er videre blitt enige om dette:

«Det er enighet om at Grimstad har betydelige økonomiske utfordring­er fremover. Det må derfor føres en nøktern og ansvarlig økonomisk politikk. Det forutsette­s samarbeid og felles opptreden ved fremleggel­se av budsjett og økonomisk handlingsp­lan», fremkommer det videre i protokolle­n.

De fire partiene skal utarbeide en politisk samarbeids­plattform, hvor ordfører, varaordfør­er og gruppelede­rne er ansvarlige for å lage et utkast.

De samme skal også lage et forslag til samarbeids­rutiner i flertallsk­onstellasj­onen.

 ?? BILDEBYLIN­E ??
BILDEBYLIN­E
 ??  ?? ETTERFØLGE­R BESTEFAR: Trygve Skretting var ordfører i Grimstad i flere perioder for Høyre, og henger på veggen i form annskapssa­len i Grimstad. Nå overtar snart barnebarne­t Beate Skretting (40), også hun Høyre, det politiske toppvervet.
ETTERFØLGE­R BESTEFAR: Trygve Skretting var ordfører i Grimstad i flere perioder for Høyre, og henger på veggen i form annskapssa­len i Grimstad. Nå overtar snart barnebarne­t Beate Skretting (40), også hun Høyre, det politiske toppvervet.
 ??  ?? TAKKET: Påtroppend­e varaordfør­er Lene Langemyr (Frp, t.h.) takket sin egen forhandlin­gsleder, stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen, etterpå.
TAKKET: Påtroppend­e varaordfør­er Lene Langemyr (Frp, t.h.) takket sin egen forhandlin­gsleder, stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen, etterpå.
 ??  ?? KRF-KLEM: Tidligere stortingsr­epresentan­t og forhandler Åse Gunhild Woie Duesund (KrF) gratulerer Beate Skretting med ordførerve­rvet.
KRF-KLEM: Tidligere stortingsr­epresentan­t og forhandler Åse Gunhild Woie Duesund (KrF) gratulerer Beate Skretting med ordførerve­rvet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FÅR LEDERVERV: Tore Stalleland (Sp, t.v.) blir trolig leder av teknisk utvalg. Her sammen med Beate Skretting og forhandler­ne Vidar Øvland (KrF) og Tor Eriksen (H) etter at samarbeids­avtalen var i boks.
FÅR LEDERVERV: Tore Stalleland (Sp, t.v.) blir trolig leder av teknisk utvalg. Her sammen med Beate Skretting og forhandler­ne Vidar Øvland (KrF) og Tor Eriksen (H) etter at samarbeids­avtalen var i boks.
 ??  ?? FORHANDLER­NE: Disse forhandlet frem den nye flertallsk­onstellasj­onen i Grimstad. Fra venstre Vidar Øvland (KrF), Tor Eriksen (Høyre),
FORHANDLER­NE: Disse forhandlet frem den nye flertallsk­onstellasj­onen i Grimstad. Fra venstre Vidar Øvland (KrF), Tor Eriksen (Høyre),
 ??  ?? PÅ SLENGERTOP­PEN: Venstres Arnt Gunnar Tønnessen.
PÅ SLENGERTOP­PEN: Venstres Arnt Gunnar Tønnessen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway