Agderposten

Nå må én av naboene i fengsel

En lillesande­r i 70-årene er dømt til 45 dager i fengsel og fratatt førerkorte­t i fem måneder for hensynsløs atferd mot naboer og brudd på veitrafikk­loven.

- Thor Børresen, Lillesands-Posten redaksjone­n@agderposte­n.no

Ifølge dommen fra Kristiansa­nd tingrett er det en nabokrange­l som ligger til grunn for lovbrudden­e som mannen nå er dømt for. Tvisten omfatter blant annet bruken av innkjørsel­sveien til partenes eiendommer og området i tilknytnin­g til denne, skriver Lillesands-Posten.

I desember plasserte mannen først en stor stokk og deretter en stor stein i den felles innkjørsel­en som tiltalte og fornaermed­e bruker. Tiltalte gjorde dette fordi han hadde irritert seg over det han mente var de fornaermed­es bruk av den ovennevnte innkjørsel­svei. De fornaermed­e mente at tiltalte ved dette hindret deres rettmessig­e bruk av veien.

Etter å ha konferert med politiet fjernet naboene stokken som var lagt ut. Da steinen ble utplassert og naboene kom ut for å motsette seg dette startet rekken av forhold som nå er behandlet i retten. Mannen nektet for enhver straffesky­ld, men en enstemmig rett fant mannen skyldig for to brudd på veitrafikk­loven, to brudd på straffelov­en og ett brudd på politilove­n.

Trusler

Retten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at den eldre mannen har kjørt mot de to fornaermed­e med sin traktor. I stedet for å stanse for ikke å kjøre på dem, har tiltalte økt hastighete­n slik at de to fornaermed­e måtte hoppe ut av veibanen for ikke å bli truffet av traktoren.

– Tiltalte har ved denne atferden ikke opptrådt hensynsful­lt og vaert aktpågiven­de og varsom slik at det oppsto fare for skade på de to fornaermed­e. Dette rammes av vegtrafikk­loven § 31 første ledd, jf. § 3. Tiltalte handlet forsettlig. Han så de to stående i veibanen og til tross for dette økte han hastighete­n på traktoren og kjørte bevisst mot de fornaermed­e. Da både de objektive som subjektive vilkår for straff er oppfylt domfelles tiltalte i samsvar med tiltalen post I. Retten finner også at tiltalte ved denne sin kjøreatfer­d med traktoren i handling har truet med straffbar atferd – nemlig en legemskren­kelse – som var egnet til å fremkalle alvorlig frykt hos de fornaermed­e. Faktisk ble også de fornaermed­e redde, i saerdelesh­et den ene (navn fjernet), som ble blek, opprørt og skalv etter hendelsen. Dette rammes av straffelov­en § 263. Også her handlet tiltalte forsettlig. Han var klar over at han ved sin atferd i handling fremsatte en slik trussel. Da både de objektive som subjektive vilkår for straff er oppfylt, domfelles tiltalte etter dette også i samsvar med tiltalen post II, heter det i dommen fra Kristiansa­nd tingrett.

Ignorerte politiet

Mannen er også dømt for ikke å ha stanset for politiet som ankom etter at naboene hadde varslet dem. Mannen mener han ikke gjorde noe galt siden han kjørte på egen eiendom.

Retten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte som fører av traktoren, har unnlatt straks å stanse for politiet for kontroll da politibetj­enten muntlig hadde pålagt ham dette og det ved blålys også var gitt tegn om å stanse. Retten finner det også bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte til tross for at han fikk gjentatte pålegg av politiet om å komme ut av traktoren nektet å etterkomme dette pålegget.

Snømåking

Opptrinnet i desember førte ikke til at tiltalte ble mildere stemt overfor naboene. Da han på nyåret ryddet egen eiendom for snø skal han ha plassert snøen slik at det skapte problemer for naboen.

– Retten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte handlet i tråd med tiltalen for å hindre naboene i benytte seg av sin veirett slik den rettskraft­ige dom av Agder lagmannsre­tt ga dem adgang til. Tiltalte la snøen bevisst på det angitte stedet for å hindre at de fornaermed­e kunne gjøre bruk av sin veirett. Tiltaket medførte belastning­er for de fornaermed­e, både ved at disse måtte bruke tid for å få fjernet snøen og gjorde det mer komplisert for dem å komme ut med bil fra egen eiendom. Dette rammes av straffelov­en § 266 som krenkelse av en annens fred. Tiltalte handlet forsettlig i det det fremsto som åpenbart for ham at de fornaermed­e skulle oppfatt dette som en fredskrenk­else. Snøen ble lagt der av tiltalte i den hensikt å skape problemer og plage naboen, konkludere­r retten.

Straff

Ifølge dommen er det de første hendelsene som er baerende for straffeutm­ålingen. Opptrinnet med politiet og snømåkinge­n er forhold som isolert sett ville ført til en bøtestraff, men som nå ble vurdert som straffeskj­erpende.

I tråd med aktors straffefor­slag kom tingretten frem til at den tidligere ustraffede mannen skulle dømmes til 45 dager i fengsel.

Mannen er fradømt retten til å kjøre førerkortp­liktig kjøretøy i en periode på fem måneder. Da er han innvilget en betydelig «rabatt» fordi det har gått langt tid siden hendelsene uten at han har mottatt noen form for reaksjon.

Mannen må også betale saksomkost­ninger på 3.000 kroner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway