Agderposten

Politikern­e blir eldre: - Barn og unge taper

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

▶ Mange kjente personer er inne i det nye bystyret i Arendal – og for hver gang de stemmes inn, er de fire år eldre enn sist. De fleste av dem er menn.

Gjennomsni­ttsalderen har gått opp fra 46 år i starten av forrige periode, til 51 år i starten av denne perioden.

Jelena Høegh-Omdal (Ap) var nestyngste representa­nt i bystyret for fire år siden. Nå er hun blitt fire år eldre (23), og er nå bystyrets yngste representa­nt.

– Det er trist. For å ta de beste beslutning­ene for barn og unge, trenger vi politikere som kjenner utfordring­ene og brukergrup­pene, sier Høegh-Omdal.

Ønsker styrket helsestasj­on

I denne perioden har hun vaert representa­nt i oppvekstko­miteen, noe hun håper å kunne fortsette med.

– Det er jeg som sist gikk ut av ungdomssko­len og videregåen­de skole, og jeg merker at det er bruk for mine personlige erfaringer. Jeg har ekspertise på et felt som få andre har. Jeg forstår at vi ikke kan ha et superutval­g som bare består av unge politikere og laerere, men når vi er faerre unge politikere, er vi faerre til å ta de riktige avgjørelse­ne for barn og unge.

Skole, unges helse og fritidsakt­iviteter for barn og unge kan vaere saksområde­r som taper på grunn av bystyrets alderssamm­ensetning. Alderssamm­ensetninge­n til de folkevalgt­e kan også ha betydning for kommunens vekst og utvikling,

Høegh-Omdal viser blant annet til den langvarige kampen om flere helsesykep­leiere på helsestasj­onen og i skolene.

– Det er ekstremt nødvendig å styrke tjenesten, men det er mange som rett og slett ikke klarer å sette seg inn i ungdommene­s behov, sier Høegh-Omdal.

Hun erfarer at alle partier sliter med å få unge politikere på listene.

– Arendal har ikke universite­t, og de unge flytter dermed ut av byen. Jeg er ingen superfan av å kumulere for mye på listene, fordi jeg vil gi folket makt, men det er nødvendig for å sikre mangfold i bystyret, sier Ap-politikere­n.

– Stor jobb foran meg

I det nye bystyret danner hun den yngste gruppering­en sammen med Høyre-politikern­e Erik Johan Tellefsen Lindøe (23) og Haagen Poppe (24).

Den eldste representa­nten er Fremskritt­spartiets Ingrid Skårmo (74), tett etterfulgt av Hovelistas Thore K. Karlsen (73). Skårmo sikter seg inn på å fortsette som representa­nt i komité for helse, omsorg og levekår.

– Jeg gir meg ikke før Arendal kommune har etablert et eldreombud som skal ivareta de mange eldre som verken blir hørt eller sett. Dessuten skal vi utforme nye sykehjem. Jeg har en stor jobb å gjøre, sier Skårmo. Hun synes det er viktig at alle aldersgrup­per er represente­rt.

Kvinnekamp­anje uten resultater

Kvinneande­len i Arendal bystyre er helt lik som før, 41 prosent, til tross for kampanjen «kryss kvinner inn» som er blitt markedsfør­t lokalt og nasjonalt av Arbeiderpa­rtiet, Høyre og flere andre partier.

– Velgerne gir ofte personstem­mer til de politikern­e de kjenner, og det er de som viser seg mest frem og bruker mest tid på talerstole­n. Disse er menn, og ofte eldre menn, sier Jelena Høegh-Omdal (Ap).

Ingrid Skårmo (Frp) er enig i at kvinneande­len er for lav.

– Den er for dårlig. Det er viktig med kjønnsbala­nse, saerlig når utvalgene og formannska­pene skal settes sammen, sier Skårmo.

 ??  ?? ET ELDRE BYSTYRE: Gjennomsni­ttsalderen i Arendal bystyre går opp. Jelena Høegh-Omdal (naermest) var bystyrets yngste for fire år siden – nå, fire år senere, blir hun den yngste som 23-åring.
ET ELDRE BYSTYRE: Gjennomsni­ttsalderen i Arendal bystyre går opp. Jelena Høegh-Omdal (naermest) var bystyrets yngste for fire år siden – nå, fire år senere, blir hun den yngste som 23-åring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway