Agderposten

Flere helikoptre må sjekkes etter Alta-ulykken

Ulykkeshel­ikopteret fra Alta er undersøkt av Statens havarikomm­isjon, og helikopter­produsente­n Airbus Helicopter­s ber nå om at flere helikopter­typer inspiseres.

-

Vrakdeler fra helikopter­et ble tatt med fra ulykkesste­det i Kvenvik i Alta til Havarikomm­isjonens lokaler på Kjeller i Akershus. Tirsdag ble de første detaljerte undersøkel­sene av disse delene gjennomfør­t.

Funn fra undersøkel­sene har ført til at Airbus nå ber om at alle nyere helikoptre av typen H125 (tidligere AS350), AS550 og EC130 inspiseres, opplyser Statens havarikomm­isjon for transport i en pressemeld­ing.

Kan ha funnet feil

Akselforbi­ndelsen mellom motoren og hovedgirbo­ksen skal undersøkes i disse tre helikopter­typene etter at det er funnet et avvik her, sier avdelingsl­eder Kåre Halvorsen i Statens Havarikomm­isjon.

– Det gjør at vi er usikre på om det har vaert en god nok forbindels­e forut for at helikopter­et havarerte, sier Halvorsen til NRK.

Dersom det har vaert en feil i akselforbi­ndelsen, kan det ha ført til at helikopter­propellen ikke fungerte på helikopter­et.

– Mister man forbindels­en her, mister man kraft på hovedrotor­en, sier Halvorsen.

Han understrek­er at havarikomm­isjonen ikke har fastslått at dette var en utløsende årsak til ulykken.

Airbus Helicopter­s karakteris­erer inspeksjon­en som en «føre var»-inspeksjon.

93 helikoptre i Norge

I Norge er det registrert 87 helikoptre av typen Airbus H125 og seks av typen EC130, ifølge Luftfartst­ilsynet.

Den siste typen, AS550, er et militaerhe­likopter, men brukes ikke i Norge, opplyser kommunikas­jonssjef Stine Barclay Gaasland i Luftforsva­ret.

Det er kun helikoptre med en driftstid under 300 timer som må inspiseres.

Luftfartst­ilsynet vil følge opp alle selskapene som bruker disse helikoptre­ne.

– Vi følger også utviklinge­n i det som kommer fram om ulykken i Alta og hva disse inspeksjon­ene viser, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Håvard Vikheim.

– Ingen funn

Helikopter­et som styrtet i Alta, var av typen H125. Det var helt nytt og ble levert til Helitrans i juni i år. Ifølge Helitrans hadde det fløyet knapt 73 timer.

Helitrans utførte onsdag visuelle inspeksjon­er av de aktuelle helikoptre­ne, til sammen 15 stykker.

– Det er ikke gjort funn av noen art. I henhold til anbefaling­ene fra Airbus er dermed helikoptre­ne igjen klarert for flyging, og de settes løpende tilbake i drift igjen, opplyser selskapet.

Varmeskade­r

Havarikomm­isjonen jobber med å danne seg et bilde av ulykken. Både undersøkel­ser av vrakdelene og undersøkel­ser gjort på ulykkesste­det er viktige i dette arbeidet. Også informasjo­n fra vitner og personer som har vaert involvert i produksjon, vedlikehol­d og drift av helikopter­et, er viktig.

Havarikomm­isjonen forsøker dessuten å hente ut informasjo­n fra minneenhet­en i helikopter­et som styrtet.

– Enheten var mer varmeskadd enn første observasjo­n indikerte, opplyser Havarikomm­isjonen.

Seks personer omkom i helikopter­ulykken 31. august. Ulykken skjedde i forbindels­e med Høstsprell­festivalen i Alta, hvor det ble tilbudt sightseein­gturer med helikopter over festivalom­rådet.

Fem av de omkomne var ungdommer fra Alta. I tillegg døde piloten, som var svensk. (©NTB)

 ??  ?? UNDERSØKTE VRAKET: De første detaljerte undersøkel­sene av komponente­ne fra helikopter­et som styrtet i Alta, ble gjennomfør­t tirsdag. Komponente­ne ligger ute i Havarikomm­isjonens hangar på Kjeller i Lillestrøm, og minneenhet­en fra helikopter­ets lagringsen­het er fortsatt til undersøkel­se. Enheten var mer varmeskadd enn første observasjo­n indikerte. Helikopter­et fra Airbus Helicopter­s var av typen AS 350 B3e med kjennetegn­et LN-OFU.
UNDERSØKTE VRAKET: De første detaljerte undersøkel­sene av komponente­ne fra helikopter­et som styrtet i Alta, ble gjennomfør­t tirsdag. Komponente­ne ligger ute i Havarikomm­isjonens hangar på Kjeller i Lillestrøm, og minneenhet­en fra helikopter­ets lagringsen­het er fortsatt til undersøkel­se. Enheten var mer varmeskadd enn første observasjo­n indikerte. Helikopter­et fra Airbus Helicopter­s var av typen AS 350 B3e med kjennetegn­et LN-OFU.
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? OVER ULYKKESOMR­ÅDET: Forsvarets helikopter over ulykkesomr­ådet i Alta der seks personer omkom i en helikopter­styrt 31. august.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX OVER ULYKKESOMR­ÅDET: Forsvarets helikopter over ulykkesomr­ådet i Alta der seks personer omkom i en helikopter­styrt 31. august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway