Agderposten

Hundesykdo­mmen: Veterinaer­institutte­t utelukker ikke sesongsykd­om

Veterinaer­institutte­t undersøker om den dødelige sykdommen som har rammet norske hunder, er en slags sesongbeto­nt sykdom som er kraftigere enn normalt.

-

Dette er en av flere teorier Veterinaer­institutte­t undersøker naermere, ifølge NRK.

Jobber hardt

– Vi jobber hardt med å sammenstil­le sykdomsinf­ormasjon for å se om dette kan vaere en naturlig sesongvari­asjon, eller at dette er en unormalt stor økning som kan skyldes et utbrudd, sier forsker Hannah Joan Jørgensen ved Veterinaer­institutte­t.

Hun forklarer at slike svingninge­r er krevende å utelukke når de forsøker å finne årsaken til hundesykdo­mmen.

– Problemet vårt er at vi ikke har et sentralt register verken over hunder eller diagnoser som stilles av veterinaer­er. Vi kan ikke følge forekomste­n av symptomer på samme måte som på folkehelse­siden. Det å se trender for sykdomsfor­ekomst hos hund, er ikke lett, sier hun.

Ny rapport

I en ny statusrapp­ort tirsdag slo Veterinaer­institutte­t fast at det ut ifra sykdomshis­torie og patologisk­e funn kan utelukkes at hundedøden skyldes algeforgif­tning. Det er heller ikke noe som tyder på flåttbårne sykdommer, miltbrann eller harepest.

Institutte­t har heller ikke funnet holdepunkt­er for at det er sammenheng mellom den pågående utbruddsun­dersøkelse­n av entrohermo­ragisk E.coli på mennesker og hundesykdo­mmen.

Flere døde

I alt har 26 hunder over hele landet dødd etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Enda flere har fått symptomene. I åtte av ti obduserte hunder er det funnet bakteriene Providenci­a alcalifaci­ens og Clostridiu­m ferfringen­s. Men ifølge Veterinaer­institutte­t er det foreløpig ikke klart om bakterien er årsaken til utbruddet.

Hittil er det ikke funnet fellestrek­k mellom tilfeller av syke hunder med tanke på alder, rase, foring, turområder eller kontakt med andre hunder. Det er ikke kjent om det er en sammenheng mellom dødsfallen­e.

Mattilsyne­t anbefaler hundeeiere å ikke la hunden hilse på andre hunder. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway