Agderposten

Trump og Bolton var på kollisjons­kurs

President Donald Trump og sikkerhets­rådgiver John Bolton var på kollisjons­kurs i flere viktige politiske saker.

-

Bolton er den tredje nasjonale sikkerhets­rådgiveren Trump sier farvel til. Presidente­n begrunner avgjørelse­n med at de to var sterkt uenige i mange saker. Mens Trump på flere vanskelige områder var på glid og interesser­t i å finne diplomatis­ke løsninger, framsto den gamle krigshauke­n Bolton som konsekvent, konfliktor­ientert og lite interesser­t i å inngå kompromiss­er. Sentrale områder der de to var uenige var blant annet hvordan USA skulle forholde seg til Afghanista­n, NordKorea, Iran og Venezuela.

I håndtering­en av fredsprose­ssen i Afghanista­n ble det nylig kjent at Trump hadde invitert Taliban-ledere til sitt feriested Camp David. De skulle de diskutere en løsning som kunne føre til at USA kunne trekke ut flere tusen av sine soldater fra landet. En slikt møte gikk på tvers av Boltons syn. Han støttet i sin tid helhjertet utplasseri­ngen av soldater i Afghanista­n.

Ville bombe Iran

Også når det gjelder forholdet til Iran har Bolton vaert klart mer konfliktor­ientert enn Trump. I et innlegg i The New York Times i 2015 skrev Bolton «To Stop Iran’s Bomb, Bomb Iran». Kort etter at han tiltrådte som Trumps sikkerhets­rådgiver gikk USA vekk fra atomavtale­n som var forhandlet fram under president Obama og det ble innført strenge sanksjoner.

Trump har i det siste sagt at han er åpen for dialog og at han støtter et fransk forslag om å endre Irans kredittgre­nser. Han skal også ha sagt seg villig til å møte Irans president Hassan Rouhani uten at det er stilt vilkår på forhånd.

Nord-Korea

Trump har omtalt Nord-Koreas leder Kim Jong-un i positive ordelag og utvekslet det han har omtalt som vakre brev med den totalitaer­e lederen. Bolton har derimot en historie hvor han har vaert tydelig kritisk og kjent for å stå for en hard linje.

Han deltok på de to første møtene Trump hadde med Kim i Singapore og i Hanoi, men da Trump tok initiativ til tredje, ble Bolton observert i Mongolia.

Når det gjelder utfordring­ene med Venezuela har Bolton jobbet for å velte den sosialisti­ske presidente­n Nicolás Maduro. USA har i likhet med mange andre land erklaert Maduro for å vaere en illegitim president og har gått ut med støtte til opposisjon­sleder Juan Guaidó.

Men Maduro har vist seg vanskelige­re å få vekk fra presidents­tolen enn ventet, og Trump skal privat ha irettesatt Bolton for å selge inn hvor enkelt Guaidó kunne overta makten, ifølge meldinger i amerikansk­e medier. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCAPNIX ?? STERK UENIGHET: Det har vaert sterk uenighet mellom president Donald Trump og nå avgåtte sikkerhets­rådgiver John Bolton.
FOTO: NTB SCAPNIX STERK UENIGHET: Det har vaert sterk uenighet mellom president Donald Trump og nå avgåtte sikkerhets­rådgiver John Bolton.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway