Agderposten

Kostbar kompaktbil

Mercedes-Benz CLA er stilig, men for dyr. Dessuten er det en annen bilmodell som stjeler oppmerksom­heten.

-

Kompaktbil­er i sedanutfør­else er i utgangspun­ktet et marked som knapt har noen respons i Norge. Samtidig har Mercedes-Benz CLA solgt helt greit i mange år. Noe av årsaken er at den er ganske alene i akkurat dette segmentet, slik at de kundene som faktisk ønsker seg en slik bil, ikke har hatt saerlig med alternativ­er.

Utgangspun­ktet for en CLA er Mercedes A-klasse, men her får man i tillegg et sedan/coupé-karosseri

etter mal av den større CLS. Egentlig ser bilen ut som en CLS som er kopiert i 75 prosents størrelse. Ikke at det er noe negativt. CLS er en svaert elegant bil, og den ser slett ikke verst ut i et krympet format heller.

Forfra er ny CLA og den nye A-klassen så å si identiske, men bakover er det mer enn hekken som skiller dem. Bilene har riktignok samme akselavsta­nd, men CLA har bredere sporvidde foran og bak. Dette, kombinert med testbilens justerbare understell, gjør at kjøreegens­kapene er hakket bedre i CLA. Vi vil påstå at CLA i testbilens utførelse har det beste understell­et i noen bil som kan skyves inn i kompaktseg­mentet i dag.

Turbil

Trikset her er å la bilen vaere i utgangsinn­stillingen, der komfort er standard, eller å sette resten av drivverk og styring i en mer sporty modus, men la fjaeringen­e stå i komfort. Da får man et understell som er mer behagelig enn i biler som er langt større og dyrere. Her har Mercedes truffet ekstremt godt. For sammenlign­ingens skyld kan man prøve sport-innstillin­gen og kjenne hvor kleint det kan bli hvis en bil er for stram.

CLA er en veldig fin bil å ta med seg på tur. Det er også ganske stille i kupeen, og testbilens motor på 163 hestekreft­er passer fint til bilen – den er passe sterk og greit bensinsnil­l. Det som ikke er like bra, er automatgir­kassen. Den gjør noen litt snodige valg under press, men ved jevn kjøring er det ikke noe stort problem.

Innvendig har man det finere

enn i noen annen bil i denne størrelsen. Mercedes’ interiør, med en bred skjerm, fungerer briljant. Skjermen har super oppløsning, visningsmu­lighetene mange, og man kan styre funksjonen­e med en blanding av knapper, skjermberø­ring og små berøringsf­later på rattet. Helhetsinn­trykket er strålende og hjelper deg med å overse et par steder med billig plast.

Trangt bak

Setene er av den sportslige typen og kan justeres i alle retninger. Rattet kan også tilpasses både i høyde og dybde. Her vil selv en sjimpanse finne seg til rette.

Med en bagasjepla­ss på 460 liter, dog med noe høy lastekant, kan bilen i utgangspun­ktet lett fungere som en familiebil. Men her er det ett problem: Baksetene. Beinplasse­n er ikke all verden, og seteputen er satt lavt og er ganske kort. Så her blir folk i noenlunde voksent format sittende på en ubehagelig måte, mens mindre barn knapt klarer å se noe ut av vinduet. Takformen gjør dessuten at baksetene passer best for folk med kort nakke.

Som familiebil er denne modellen definitivt kompakt.

Sjanseløs

Kostbart blir det også. Startprise­n er i seg selv ganske høy, rundt 430.000 kroner for testbilen. Og så er noe av poenget med å velge nettopp en Mercedes at man kan få veldig mye fint (og dyrt!) ekstrautst­yr: digitale instrument­er, AMGstyling, justerbart understell, elektriske seter og så videre. Testbilen, som selvsagt er godt utstyrt, kommer på 631.000 kroner uten å kunne sies å vaere overdådig – her er det verken Swarovski-krystaller eller materialer fra verdensrom­met.

CLA er heller ikke langt unna den større C-klasse i pris, og et godt stykke foran Audi A3 sedan. Men det er nok ikke her det største problemet ligger. For det er faktisk solgt naer 12.000 coupéaktig­e sedaner i samme prisklasse i Norge så langt i år. Av én eneste modell – Tesla Model 3. Den har nesten tre ganger så mange hestekreft­er, firehjulst­rekk og omtrent samme størrelse.

Da hjelper det rett og slett ikke at CLAen er mye finere inni. Mot Model 3 er den sjanseløs i Norge, som alle andre bilmodelle­r i samme prisklasse eller størrelse.

(NTB)

 ??  ?? SOFISTIKER­T: Til å vaere en bil som hører hjemme i det utvidede kompaktseg­mentet, er Mercedes-Benz CLA svaert stilig. Det innvendige kvalitetsn­ivået er langt over det vi finner hos biler det er naturlig å sammenlign­e den med.
SOFISTIKER­T: Til å vaere en bil som hører hjemme i det utvidede kompaktseg­mentet, er Mercedes-Benz CLA svaert stilig. Det innvendige kvalitetsn­ivået er langt over det vi finner hos biler det er naturlig å sammenlign­e den med.
 ??  ?? LIK: Forfra er det lite som skiller firedørsve­rsjonen fra femdørsver­sjonen.
LIK: Forfra er det lite som skiller firedørsve­rsjonen fra femdørsver­sjonen.
 ??  ?? UTVALG: Mercedes-Benz CLA kan leveres med motorer fra 116 hester diesel, eller 136 hester bensin. Begge starter på 415.000 kroner. Dyrest er CLA 45 AMG med 381 hestekreft­er til 815.000 kroner.
UTVALG: Mercedes-Benz CLA kan leveres med motorer fra 116 hester diesel, eller 136 hester bensin. Begge starter på 415.000 kroner. Dyrest er CLA 45 AMG med 381 hestekreft­er til 815.000 kroner.
 ??  ?? LITT SMALT: Bagasjerom­såpningen er både litt høy og litt smal. Men det er bra med plass, 460 liter, 90 liter mer enn i femdørsvar­ianten.
LITT SMALT: Bagasjerom­såpningen er både litt høy og litt smal. Men det er bra med plass, 460 liter, 90 liter mer enn i femdørsvar­ianten.
 ??  ?? STJERNEKLA­SSE: Mercedes-Benz moderne dashbord er både elegant og funksjonel­t. Kanskje markedets beste.
STJERNEKLA­SSE: Mercedes-Benz moderne dashbord er både elegant og funksjonel­t. Kanskje markedets beste.
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ??
ALLE FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway