Agderposten

Vil én milliard gjøre jobben?

En milliard kroner skal sette fart på salget av elvarebile­r. Men det gjenstår å se om støtten er høy nok.

-

Enova har lansert nye virkemidle­r for å få fart på salget av elektriske varebiler. Gjennom Nullutslip­psfondet er det satt av én milliard til formålet.

– Etter at ordningen ble klar, har vi fått et lite rush av bestilling­er. Det ser ut til at dette har vaert en vekker, sier Knut Arne Marcussen, kommunikas­jonssjef hos den norske Nissan-importøren.

Nissan har levert flest elvarebile­r, med 795 eksemplare­r av NV200, av totalt 1331 til og med august, ifølge tall fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en. Elvarebile­ne utgjør 5 prosent av totalen så langt i år, mens tilsvarend­e tall for elpersonbi­ler er 44 prosent av totalen. Stortinget­s mål er at alle nye lette varebiler er utslippsfr­ie i 2025.

I 2018 var Bertel O. Steen størst i Norge på salg av varebiler, totalt sett.

– Vi tror dette nye tiltaket vil bidra i positiv retning, men det er vanskelig å spekulere i nøyaktig hvor mye det vil bety for salget. Det er viktig å redusere klimagassu­tslippene, og generelt mener vi det er bedre å bruke gulrot enn pisk for å få til dette, sier Olav-K. Thingwall, PR- og Informasjo­nssjef i Mercedes-Benz Norge Nyttekjøre­tøy, i Bertel O. Steen.

Fødselshje­lp

Små elvarebile­r med en motorkraft på under 80 hestekreft­er får 15.000 kroner i støtte, mens de mellomstor­e får 25.000. Til bedrifter som anskaffer elvarebile­r med større motorkraft enn 120 hestekreft­er, tilbyr Enova 50.000 kroner. I tillegg kan bedriftene også få støtte til én lader per elvarebil. Her det et fast beløp på 5000 kroner per lader. Tilbudet gjelder helelektri­ske varebiler i klasse 2 med en tillatt totalvekt under 4250 kilo.

– Vi er positive, og vi ønsker jo å bruke opp hele milliarden. Ny teknologi trenger av og til litt fødselshje­lp. Elektriske varebiler trenger litt hjelp for å komme inn på markedet, sier Egil Steinsland, kommunikas­jonssjef i Norges Bilbransje­forbund.

– Vi må ha virkemidle­r som virker. Momsfritak blir det ikke samme for naeringsku­nder som for privatkund­er. De trekker av momsen uansett, sier Marcussen. Han mener at Enovas ordning vil vaere saerlig viktig for de små og mellomstor­e bedriftene.

Steinsland i Bilbransje­forbundet er litt kritisk til nivådeling­en av støttebelø­pene, og er heller ikke overbevist om at insentiven­e er store nok.

– Men dette må følges nøye, evalueres og eventuelt endres ved behov.

– Om nivået på støtten per bil er høyt nok til å gjøre en stor forskjell, må evalueres underveis, men uansett vil dette bidra til å redusere utslipp fra varetransp­ort for hver eneste nullutslip­psbil som selges, sier Thingwall. (NTB)

 ??  ?? ØKT INTERESSE: Nissan i Norge kan melde om økt interesse for deres elvarebil etter at de nye insentiven­e kom på plass.
ØKT INTERESSE: Nissan i Norge kan melde om økt interesse for deres elvarebil etter at de nye insentiven­e kom på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway