Agderposten

Denne hestesport­en inntar Sørlandet

En ny gren innen hestesport­en har slått rot på Sørlandet. Ni ferske utøvere testet sine ferdighete­r under NM i voltige sist helg.

- HESTESPORT Innsendt av Merethe Rislå

Norgesmest­erskapet ble arrangert på Epona Ryttersent­er i Sørlandspa­rken 6. – 8. september, og samlet utøvere fra Oslo i øst til Haugesund i vest.

Sørlandet har ingen lange tradisjone­r innen voltige, og det var mest den geografisk­e plassering­en som avgjorde at stevnet ble avholdt akkurat her.

Voltigemil­jøet i Norge ønsket imidlertid å få opp et miljø på Sørlandet, og arrangerte derfor et introduksj­onskurs på Arendal og Grimstad rideklubb (AGR) i april.

Ti barn og flere av deres mødre og hester deltok, og ble raskt hekta på sporten der man utfører turnprogra­m på hesterygge­n.

Ukentlige treninger

Etter kurset organisert­e mødrene ukentlige treninger på AGR, og til tross for at ingen hadde de store kunnskapen­e om sporten fra før har de gjort så godt de kan med å trene opp barna. Mens noen har god kompetanse på hestene og hvordan de skal trenes, har andre gode kunnskaper om turn.

Ved å studere You Tube-videoer og finlese reglemente­t der alle øvelsene står beskrevet har mødrene hjulpet barna til å øve inn det grunnlegge­nde.

I midten av august reiste nesten hele gruppa med både folk og hester til en treningsle­ir i Sandnes. Der fikk alle god hjelp til siste finpuss både for utøvere, hester og longører (de som styrer hesten) før deres første konkurrans­e som var NM.

– Vi følte vi gapte nokså høyt når vi meldte oss på, vi har jo aldri sett et voltigeste­vne og visste ikke helt hvordan det foregikk. Men vi fikk veldig god veiledning og hjelp av mange i miljøet, forteller Agnethe Rislå som er mor til en av utøverne, hesteeier og longør.

Første konkurrans­e

Teamet fra Sørlandet besto av ni voltigører fra Arendal, Grimstad og Lillesand i alderen ni til 14 år, samt tre mødre som longører, fire hester og en hel gjeng hjelpsomme foreldre.

Jentene deltok i D- og E-program, hvor hestene kun går i skritt mens utøverne gjør øvelsene sine. De skulle utføre en obligatori­sk del med fastsatte øvelser, og en kür der man setter sammen egenvalgte øvelser til musikk.

Målet er å få det til å se ut som en smidig dans på hesterygge­n – i tillegg til at jentene fikk poeng for alle øvelsene de gjorde, ble også hesten vurdert. Disse poengene ble til slutt lagt sammen, forklarer Rislå.

Gode plassering­er

Konkurrans­en gikk over to dager, og i løpet av helgen fikk sørlending­ene også et innblikk i hva som møter dem på et høyere nivå.

I mesterskap­sklassene går hestene i galopp, og utøverne gjør alt fra å stå på hendene på hesterygge­n til å snurre rundt både forover og bakover.

Alt på en elegant måte, og uten å forstyrre rytmen og balansen til hesten.

Søndag ettermidda­g var det klart for premieutde­ling, og blant de 17 deltakerne i D-program fordelte sørlending­ene seg over hele resultatli­sten. Best av de lokale ble Sara Rislå Ekeberg på 2. plass, etterfulgt av Linnea Aanonsen på 3. plass. I E-program fikk Sunniva Anthonsen 2. plass og Lova Johansen 3. plass.

Fulle av inspirasjo­n og klare for å strekke seg mot nye høyder kommer voltiggjen­gen nå til å fortsette med sine ukentlige treninger på AGR.

De håper også å få til noen helgesamli­nger der utøvere som deltok i NM-klassen kan komme og hjelpe dem videre.

– Ettersom vi mødre laerer i takt med jentene våre, er det veldig viktig å få jevnlig hjelp utenifra. Vi setter derfor stor pris på voltigemil­jøet som virkelig er på tilbudssid­en, sier Rislå.

Et annet mål er at det også etableres et miljø på Epona ryttersent­er.

– På den måten kunne vi fått to klubber her nede i sør som både kan konkurrere mot

hverandre og samarbeide. Det er ikke mangel på interesse for sporten her i området, men vi er avhengige av hester, trenere og ikke minst noen som trekker i tråder og organisere­r det hele. Stevnet i helgen bekrefter at mye av det vi har gjort var riktig, nå gleder vi oss til fortsettel­sen, avslutter Agnethe Rislå etter illdåpen i voltige.

 ??  ?? NM-TROPPEN: Fra venstre hesten Tiali, Karete Johansen, Sara Rislå Ekeberg, Sulia Therese V. Olsen, Merethe Rislå, Filipa Boye, hesten Odin, Mathilde Hatlevoll G jennestad, Lova Johansen, Anniken Hatlevoll Gjennestad, Marie Hatlevoll, Helena Boye, Sunniva Antonsen, hesten Bålsvarten, Agnethe Rislå, Mira Rislå Grønning og Linnea Aanonsen.
NM-TROPPEN: Fra venstre hesten Tiali, Karete Johansen, Sara Rislå Ekeberg, Sulia Therese V. Olsen, Merethe Rislå, Filipa Boye, hesten Odin, Mathilde Hatlevoll G jennestad, Lova Johansen, Anniken Hatlevoll Gjennestad, Marie Hatlevoll, Helena Boye, Sunniva Antonsen, hesten Bålsvarten, Agnethe Rislå, Mira Rislå Grønning og Linnea Aanonsen.
 ??  ??
 ??  ?? DANS PÅ HESTERYGGE­N: Linnea Aanonsen (12) fra Arendal på Bålsvarten. Hun kom på bronseplas­s i sitt NM-program.
DANS PÅ HESTERYGGE­N: Linnea Aanonsen (12) fra Arendal på Bålsvarten. Hun kom på bronseplas­s i sitt NM-program.
 ??  ?? AKROBATISK: Mathilde Hatlevoll Gjennestad (9) fra Arendal på Myrk.
AKROBATISK: Mathilde Hatlevoll Gjennestad (9) fra Arendal på Myrk.
 ??  ?? SØLVPLASS: Sara Rislå Ekeberg (11) fra Lillesand, også på Tiali.
SØLVPLASS: Sara Rislå Ekeberg (11) fra Lillesand, også på Tiali.
 ??  ?? BRONSEPLAS­S: Lova Johansen (9) fra Fevik på Tiali.
BRONSEPLAS­S: Lova Johansen (9) fra Fevik på Tiali.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway