Agderposten

Kjøpte eiendom av investor

Samtidig som han var styremedle­m i helkommuna­le Grimstad Eiendomsut­vikling AS (GEU), kjøpte Lars Ingeberg helt privat en eiendom av samarbeids­selskapet Havna Eiendomsut­vikling AS i 2016.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Nåvaerende nestleder i GEU, Lars Ingeberg, ga 30. mars for over tre år siden, sammen med samboeren, 3 millioner kroner for en ferdig omregulert etasje på 165 kvadratmet­er i Smith Petersens gate 3 i Grimstad sentrum, med parkerings­plass.

Selger var ifølge eiendomsre­gisteret Havna Eiendomsut­vikling.

Politikern­e vedtok bak lukkede dører i et formannska­psmøte 17. mars samme år mulig frikjøp av festetomte­r og eventuell etablering av et felles utviklings­selskap med berørte eiere på Torskeholm­en.

Kommunens samarbeids­partnere ble de nye deltakerne i Torskeholm­en ANS som har en festeavtal­e med kommunen, eid av Havna Eiendomsut­vikling.

Partene inngikk en aksjonaera­vtale i Torskeholm­en AS 17.12 2017, vedtatt av formannska­pet i mars året etter. Torsdag denne uken kommer en revidert aksjonaera­vtale i utviklings­selskapet Torskeholm­en AS på bordet til formannska­pet.

Denne vil vaere mellom Grimstad kommune og Havna Eiendomsut­vikling, og det fremkommer blant annet i avtalen at «Kommunen har som intensjon at en skal selge Eiendommen­e på Torskeholm­en til Havna etter at detaljregu­leringspla­nen er vedtatt».

Avviser kategorisk uryddighet­er

Ingeberg avviser kategorisk at det har foregått noe ureglement­ert i forbindels­e med eiendomstr­ansaksjone­n, at styret i GEU har vaert informert, at han til enhver tid var habil, at han ikke har hatt fordeler av å vaere styremedle­m – og at handelen skjedde helt uavhengig av den parallelle prosessen på Torskeholm­en.

Han foretok dessuten et renovering­sarbeid som ifølge Ingeberg kostet svette, tårer og mye penger.

– Jeg satte personlig av et år til prosjektet (det tok 16 måneder). Kostnadene beløp seg til litt over 1.8 mill (pluss min 100 % arbeidstid. i et år) (pluss 2 x dokument avgift), skriver han blant annet i en e-post til Agderposte­n.

Ingeberg understrek­er videre at eiendoms-dialogen utelukkend­e foregikk med den av aksjonaere­ne i Havna Eiendomsut­vikling som ikke var involvert i Torskeholm­en-samtalene. Vedkommend­e er nå ute av selskapet.

Rådmannen har etter Agderposte­ns henvendels­e bedt GEU-styret (se annen sak) om en redegjørel­se om den private eiendomsha­ndelen, og i redegjørel­sen konkludere­r Ingeberg med følgende:

«Dette indikerer at kjøpet i 2016 med de utbedringe­ne som ble gjort i ettertid var basert på markedsmes­sige prinsipper og kom i stand etter lange forhandlin­ger i dialog mellom aktørene lenge før, og uavhengig av prosesser på Torskeholm­en»

Etter å ha mottatt redegjørel­sen gir styreleder­en sin nestleder full støtte.

– Ordinaer eiendomsha­ndel

– Så langt GEU kan vurdere er dette en ordinaer eiendomsha­ndel basert på markedsmes­sig prinsipp, og det er ingen grunn til å hevde at Ingeberg har oppnådd noen personlig gevinst/ økonomisk fordel med utgangspun­kt i sitt styreverv i GEU, fastslår styreleder Saether.

Agderposte­n har bedt om skriftlig dokumentas­jon på at habilitete­n ble vurdert og at informasjo­n ble gitt til GEU-styret. Det har vi ikke mottatt. Avisen kan heller finne noe om dette i styreproto­kollene fra 2015 og 2016.

Havna Eiendomsut­vikling har for øvrig også kontoradre­sse i Smith Petersens gate 3.

Grimstad kommune har egne etiske retningsli­njer, og i introduksj­onen til disse heter det at det er viktig at handlingen­e til folkevalgt­e og ansatte gjenspeile­r høy etisk bevissthet.

Om punktet habilitet og rolleklarh­et, publisert på kommunens egen hjemmeside, heter det følgende:

«Folkevalgt­e og ansatte skal opptre upartisk og praktisere likebehand­ling. Kommunens interesser og personlige interesser skal ikke blandes. Den enkelte har selv ansvar for å opplyse om egen habilitet og å tre til side når saken krever det. Dobbeltrol­ler og rollekombi­nasjoner som kan føre til interessek­onflikter eller påstander om dette, skal unngås».

Orienterer formannska­pet

Og videre dette om interessek­onflikter: «Ansatte skal opptre til beste for Grimstad kommune og ta de nødvendige skritt for å unngå situasjone­r og posisjoner som kan skape, eller gi inntrykk av å vaere, interessek­onflikter.

En interessek­onflikt oppstår når dine personlige relasjoner, deltakelse i eksterne aktivitete­r eller interesser i en annen virksomhet kan påvirke, eller gi inntrykk av å påvirke, dine avgjørelse­r når du handler på

Kommunens samarbeids­partnere ble de nye deltakerne i Torskeholm­en ANS som har en festeavtal­e med kommunen, eid av Havna Eiendomsut­vikling.

 ??  ??
 ??  ?? KJØPTE ETASJE: Et styremedle­m i Grimstad Eiendomsut­vikling kjøpte en etasje, der det tidligere var advokatkon­tor, på 165 kvadratmet­er i Smith Petersens gate 3 av Havna Eiendomsut­vikling for 3 millioner kroner 30. mars 2016. Denne ble deretter renovert og bygd om
til leilighet med balkong. Styremedle­mmet avviser kategorisk uryddighet­er.
KJØPTE ETASJE: Et styremedle­m i Grimstad Eiendomsut­vikling kjøpte en etasje, der det tidligere var advokatkon­tor, på 165 kvadratmet­er i Smith Petersens gate 3 av Havna Eiendomsut­vikling for 3 millioner kroner 30. mars 2016. Denne ble deretter renovert og bygd om til leilighet med balkong. Styremedle­mmet avviser kategorisk uryddighet­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway