Agderposten

Lokale gründere vil gi fattige kvinner starthjelp

De arrangerer klesmarked, forfatterp­ub, matkvelder og ulike salg for å hjelpe fattige kvinner å skape en ny hverdag.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no Les og side 42 og 43 i dagens avis.

Kvinnelige gründere i Arendal møttes mandag til fotosessio­n og kickoff – med det mål å hjelpe kvinner i andre land.

Kvinner som i likhet med dem, kan bli gründere hvis de får starthjelp.

Hennes tur

Frem mot TV-aksjonen 20. oktober vil arendalitt­ene bruke sin kreativite­t til å skaffe penger til årets aksjon som går til organisasj­onen Care under mottoet «Nå er det hennes tur».

Bildene som fotograf og gründer Mona Hauglid tok, skal de bruke i promoterin­g av ulike arrangemen­ter og opplegg de selv drar igang.

– Fotografer­ingen er mitt bidrag til aksjonen. Det er gøy at vi som er kvinnelige gründere kan gi noe videre, sier Hauglid.

Sparelångr­upper

– Sammen skal vi skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. 400.000 kvinner skal få mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

– Et av redskapene er såkalte «sparelåneg­rupper» hvor kvinner går sammen om å spare opp, så de kan låne et beløp av sparepenge­ne og starte egen bedrift. Det kan vaere veldig mye forskjelli­g, for eksempel at de kan starte deres egen frisørsalo­ng, eller kjøpe en geit.

Det sier Maria Moksness og Maria Dalby i Arendals kommunes TV-aksjonskom­ité.

Bokkveld

Rundt et bord i Torvgata 7 fant var mange hardtarbei­dende damer samlet mandag. Alle fulle av iver etter å bidra.

Benedikte Meyer Kroneberg arrangerer bokkveld på Moringen pub i Kolbjørnsv­ik i kveld.

Der vil hun fortelle om den siste boken sin «Ikke bli borte» og gi en del av boksalget til aksjonen.

– I tillegg tenker jeg at folk kan gi en frivillig inngangsbi­llett, sier hun.

Mia Christina Nilsen som driver Café Victor i sentrum og på Harebakken, vil gi en god del av overskudde­t i forbindels­e med den nasjonale restaurant­aksjonen Mat med mening (les mer om det på kulturside­ne i dagens avis).

Jade Henrickson og Mari Støle Jensen i Ctrl Alt Complete skal arrangere bruktmarke­d med kvinne- og jenteklaer i deres lokaler i Longum park. Penger som kommer inn, går til aksjonen.

I Torvgata 7 blir det torsdag åpningsfes­t med Kollektive­t ved siden av Megan Strands gründerbut­ikk Unwrapped. Da blir det vintage og lokaldesig­n å få kjøpt – også her sendes penger videre.

Anita Sørstrømme­n på Madam Mim, Janne og Mette Svensen på Nyli Blomsterhj­ørnet har også ulike ting på gang.

Også flere har sagt de vil vaere med.

– Nesten en plikt

Tone Pernille Sivertsen som er ansatt i halv stilling som fylkesaksj­onskoordin­ator, har selv vaert gründer i mange år og synes all innsats disse damene vil gjøre nå, er helt strålende.

– TV-aksjonen er jo naermest en plikt. Det er mange som tenker på arrangemen­ter for å hjelpe folk i resten av verden. Det er helt fantastisk, sier hun.

Fremsnakk

De to Maria-ene i kommunekom­iteen synes det er fint å benytte anledninge­n til å løfte fram lokale kvinner.

– Vi forventer at kvinnene deler og informerer om årets TV-aksjon for eksempel på sin Facebook-side, Instagram-profil, eller på en plakat i butikken – og at de vil lage et stunt, eller gi et bidrag.

– Til gjengjeld får de framsnakki­ng av sin bedrift på aksjonens kanaler som ambassadør for årets TV-aksjon, sier de.

 ??  ?? GRÜNDERE: Foran f.v. Megan Strand, Maria Moksness. Ved bordet bak fra venstre Tone Pernille Sivertsen, Janne Svensen, Mia Christina Nilsen, Benedicte Meyer Kroneberg og Anita Sørstrøm m en. Stående bak. fra venstre ser vi Jade Henrickson, Mari Støle Jensen, Mette Svensen,
Maria Dalby og Mona Hauglid.
GRÜNDERE: Foran f.v. Megan Strand, Maria Moksness. Ved bordet bak fra venstre Tone Pernille Sivertsen, Janne Svensen, Mia Christina Nilsen, Benedicte Meyer Kroneberg og Anita Sørstrøm m en. Stående bak. fra venstre ser vi Jade Henrickson, Mari Støle Jensen, Mette Svensen, Maria Dalby og Mona Hauglid.
 ??  ??
 ??  ?? STÅR PÅ: Mona Hauglid sam m en m ed kom m unekom iteens alltid ivrige duo, Maria Dalby (t.v.) og Maria Moksness.
STÅR PÅ: Mona Hauglid sam m en m ed kom m unekom iteens alltid ivrige duo, Maria Dalby (t.v.) og Maria Moksness.
 ??  ?? FOTO-SESSION: Mona Hauglid fotografer­er Megan Strand som driver butikken U nwrapped. Izabela Losiewicz var her Hauglids assistent.
FOTO-SESSION: Mona Hauglid fotografer­er Megan Strand som driver butikken U nwrapped. Izabela Losiewicz var her Hauglids assistent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway