Agderposten

Sherpaer bygger ny vei på Hovden

Neste år skal du kunne gå til Hovdenuten på en nylagt sti, laget av sherpaer fra Nepal.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– De er himla flinke og gilde folk som gjør en imponerend­e jobb med å flytte på de tunge steiene, sier Karl Andreas Johannesse­n, arealplanl­egger i Bykle kommune, og naturalise­rt prosjektle­der for den nye turstien.

Økt trafikk

De siste årene har stadig flere steder i landet fått laget stier i naturen fra de nepalesisk­e mesterbygg­erne, og de fleste har opplevd økt trafikk på de nylagte stiene. Nå håper Hovden på samme effekt.

– Når veien står ferdig i 2020 så håper vi standarden er blitt så god at flere vil bruke den, familier med barn, eldre og handikappe­de. Setesdal, Vesthei og Ryfylke verneområd­e (SVR) har så stor tro på at prosjektet skal tilgjengel­iggjøre naturen at de har gått inn med støtte til dette, forteller Johannesse­n.

Hovdenuten som er stiens mål, ligger 1119 moh og er ikke langt fra Hovden sentrum. Fra toppen kan du se inn i de vernede villreinom­rådene, men det er liten sjanse for at du fortsetter inn og forstyrrer villreinen.

– Dette er litt for å bli en mer helårsdest­inasjon også. Det blir lettere å løpe i området her også. Jeg løp selv i stiområdet her om dagen og det er bratt, nesten så du må krype på alle fire enkelte steder, innrømmer arealplanl­eggeren.

Derfor passer jobben godt for folkene som egentlig er fjellguide­r i Nepal.

Miljøvennl­ig

Med unntak av en ATV og en minigraver som frakter stein og grus samt fjernet røtter og lagde grøfter i begynnelse­n av prosjektet for noen uker siden, er det satset på at menneskene gjør jobben. Det gir minimale naturinngr­ep.

– De store steinene på 600-700 kilo flys inn med helikopter og så hugges de til på stedet og flyttes med spett og god teknikk av sherpaene, sier prosjektle­deren.

Han er også glad for kompetanse­n de utenlandsk­e arbeiderne tar med seg. Han hadde først markert opp en trasé, som de erfarne fjellfolke­ne foreslo noen endringer på for å gi mindre naturinngr­ep og en bedre vei.

Veien, som er på i underkant av 1,5 km, vil ha kostet et sted mellom 1,5 og 2 millioner kroner når den står ferdig.

 ?? FOTO: GRETE BREIVIK ?? SHERPAVEI TIL HOVDENUT: Sherpaer fra Nepal er leid inn for å steinlegge veien opp til turmålet i Bykle.
FOTO: GRETE BREIVIK SHERPAVEI TIL HOVDENUT: Sherpaer fra Nepal er leid inn for å steinlegge veien opp til turmålet i Bykle.
 ??  ?? SHERPAVEI TIL HOVDENUT: Sherpane flytter imponerend­e store steiner med spett, stropper og ren muskelkraf­t.
SHERPAVEI TIL HOVDENUT: Sherpane flytter imponerend­e store steiner med spett, stropper og ren muskelkraf­t.
 ??  ?? SHERPAVEI: Slik blir den ferdige stien som skal nå opp til Hovdenuten.
SHERPAVEI: Slik blir den ferdige stien som skal nå opp til Hovdenuten.
 ??  ?? JOBBER HARDT: Manoj Magar, Finjo Sherpa, Kunga og Krishna Magar tar de tunge løftene.
JOBBER HARDT: Manoj Magar, Finjo Sherpa, Kunga og Krishna Magar tar de tunge løftene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway