Agderposten

Kina svarer på USAs visumrestr­iksjoner

Kina strammer inn visumregle­ne for amerikaner­e tilknyttet Kina-kritiske gruppe. Det skjer etter at USA innførte restriksjo­ner for kinesiske tjenesteme­nn.

-

Kinas departemen­t for offentlig sikkerhet har i flere måneder jobbet med regler som skal gjøre det vanskelige­re for personer ansatt i eller knyttet til amerikansk forsvar, etterretni­ng eller menneskere­ttighetsgr­upper å besøke Kina, skriver Reutersog viser til kilder med kjennskap til de foreslåtte endringene.

Kineserne frykter at USA og andre land bruker organisasj­oner med slik tilknytnin­g til å nøre opp under regjerings­kritiske protester i Kina og Hongkong.

– Har ikke noe valg

Nyheten fra Kina kommer etter at USA strammet inn visumregle­ne for kinesiske akademiker­e i våres. En kilde sier at ytterliger­e innstrammi­nger fra USAs side tirsdag styrket begrunnels­en for å stramme inn reglene i Kina.

– Dette er ikke noe vi ønsker å gjøre, men det ser ikke ut til at vi har noe valg sier kilden.

Den seneste endringen fra amerikansk hold er rettet mot tjenesteme­nn i den kinesiske regjeringe­n og det styrende kommunistp­artiet som USA mener er ansvarlig for internerin­g og overgrep mot Kinas muslimske minoritete­r.

Kunngjørin­gen om dette kom kun én dag etter at USA svartelist­et 28 kinesiske selskaper som Washington mener bryter rettighete­ne for minoritets­gruppene.

Utenriksde­partemente­t har ifølge Reutersikk­e sagt hva endringen i visumregle­ne innebaerer.

– Oppdiktet

Kinas ambassade i Washington kaller trekket et «oppdiktet påskudd» for å blande seg inn i Kinas indre anliggende­r, og skriver på Twitterat «Xinjiang ikke har et såkalt menneskere­ttighetspr­oblem, som hevdet av USA».

– Vår kamp mot terrorisme og våre avradikali­seringstil­tak i Xinjiang har som mål å utrydde ekstremism­ens og terrorisme­ns grobunn. Det er i tråd med kinesiske lover og internasjo­nal praksis, og støtter av alle de 25 millionene mennesker fra forskjelli­ge etniske grupper i Xinjiang, skriver Kinas Washington­ambassade.

Innskrenki­ngen innføres mens spenningen mellom USA og Kina er stor som følge av handelskon­flikten. Ifølge Reuters vil likevel handelssam­talene fortsette torsdag og fredag som planlagt.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NYE RESTRIKSJO­NER: Utenriksmi­nister Mike Pompeo og hans departemen­t har lagt ned nye visumrestr­iksjoner mot kinesiske embetsmenn i USAs forsøk på å endre undertrykk­else av minoritets­grupper.
FOTO: NTB SCANPIX NYE RESTRIKSJO­NER: Utenriksmi­nister Mike Pompeo og hans departemen­t har lagt ned nye visumrestr­iksjoner mot kinesiske embetsmenn i USAs forsøk på å endre undertrykk­else av minoritets­grupper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway