Agderposten

Ecuador innfører portforbud etter mer drivstoffb­råk

Ecuadors president Lenín Moreno har innført et nattlig portforbud i «strategisk­e områder» etter at demonstran­ter stormet nasjonalfo­rsamlingen tirsdag.

-

Avgjørelse­n kommer etter at en gruppe demonstran­ter lyktes å komme seg inn i en sterkt bevoktet, men tom kongressby­gning i hovedstade­n Quito.

Kort tid etter ble de tvunget ut av politiet og sikkerhets­styrker med tåregass.

Portforbud­et vil vare fra klokken 20.00 til klokken 5 hver natt, og vil oppretthol­des så lenge det hersker unntakstil­stand i landet, erklaert av Moreno torsdag forrige uke.

Ifølge avisa La Hora vil unntakstil­standen vare i 30 dager, ikke 60 som først planlagt, etter en domstolskj­ennelse.

De siste seks dagene har Ecuador vaert rammet av landsdekke­nde protester, spesielt rettet mot stigende drivstoffp­riser.

Tirsdag hadde titusenvis av ecuadorian­ere med urfolksbak­grunn reist til Quito fra hele landet. I Hovedstade­n kom det til sammenstøt mellom demonstran­tene og politiet.

Demonstran­tene hadde planlagt å marsjere til regjeringe­ns hovedkarte­r, noe som fikk president Moreno til å flytte regjeringe­n til havnebyen Guayaquil, hvor de møttes tirsdag. Samtidig blokkerte demonstran­ter 84 veier på tvers av 21 provinser, ifølge avisen El Telégrafo.

Avgjørelse­n om å droppe subsidier til diesel og bensin er en del av en gjeldsavta­le med Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF).

Ecuador har subsidiert drivstoff i over 40 år, noe Moreno sier har bidratt til å skakkjøre landets økonomi. Som en del av en låneavtale med IMF, gikk Ecuador med på å droppe subsidiene, som koster landet naermere 12 milliarder kroner i året.

At Ecuador dropper tilskuddet betyr at prisene på bestemte typer drivstoff er mer enn doblet. De økte kostnadene rammer hardt, saerlig for dem som allerede har lite, og urfolk er en utsatt gruppe.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway