Agderposten

Helseminis­teren på ville veier

-

▶ Siden 2017 har den såkalte PrEP-pillen vaert tilgjengel­ig i Norge. Preeksoner­ingsprofyl­akse gjør at menn som har ubeskyttet sex med menn, har mye lavere risiko for å bli smittet med hiv.

▶ Helseminis­ter Bent Høie var pådriveren for å få legemiddel­et godkjent for bruk i Norge, og fremstår som garantiste­n for at både medisinen og legeoppføl­ging i forbindels­e med bruk, skal vaere gratis for brukeren. Ingen av de andre nordiske landene tilbyr legemiddel­et gratis, og i Europa er det kun i Norge og Frankrike at myndighete­ne tar hele kostnaden til brukerne.

▶ Så langt er det 1200 norske menn som har tatt den forebyggen­de medisinen i bruk. Halvparten av dem blir behandlet ved Olafiklini­kken, som er tilknyttet Universite­tssykehuse­t i Oslo. Venteliste­n er lang, og ventetiden for å få utskrevet PrEPpiller er nå over 52 uker.

▶ På 80- og 90-tallet var hiv-epidemien det store spøkelset, ikke bare i homofile miljøer. Kunnskapen om smitte og utbredelse var relativt liten, frykt og fordommer enorme. I 1984 anslo Helsedirek­toratet at det ville vaere så mange som 100.000 hivsmittet­e i Norge ved årtusenski­ftet. Slik gikk det heldigvis aldri. Det er i dag om lag 6500 hiv-smittede i Norge, to tredjedele­r av dem er menn, og de aller fleste er asylsøkere og innvandrer­e som ble smittet før de kom til Norge.

▶ Selv om antall hiv-relaterte dødsfall har sunket med 33 prosent på verdensbas­is de siste ti årene, er AIDS fortsatt en fryktet sykdom. Derfor er PrEP en god nyhet. Men at virkningen er god betyr ikke at medisinen bør gis ut gratis – og at oppfølgnin­g av spesialhel­setjeneste­n hver tredje måned skal vaere det samme. Legene ved Olafiklini­kken, som altså behandler halvparten av PrEP-brukerne, sier at det er et dilemma at friske, ressursste­rke menn skal få medisin gratis, mens kreftpasie­nter må betale egenandel.

▶ Vi kan ikke annet enn å si oss enige. At en medisin hvis viktigste hensikt (i alle fall i Norge) kun er for å tilrettele­gge for at menn som har ubeskyttet sex med andre menn, skal vaere gratis fremstår merkelig når for eksempel den nye migrenemed­isinen Aimovig ikke er gratis – til tross for at Legemiddel­verket sier at den er kostnadsef­fektiv ved behandling av pasienter med kronisk migrene.

▶ Til NRK forsvarer helseminis­ter Bent Høie gratis PrEP på denne måten: «Når antallet hivsmitted­e går ned, sparer samfunnet penger. Fra politisk side er PREP samfunnsøk­onomisk lønnsomt.»

▶ Det samme kan man helt sikkert si om migrenemed­isin også. Uansett er det en merkelig argumentas­jon fra helseminis­terens side. PrEP-brukerne kan beskytte seg med kondom, et langt billigere og fullstendi­g risikofrit­t alternativ for å unngå hivsmitte. Gratis kondomer kan de få tilsendt ved å henvende seg til Helseutval­get.no.

▶ Flere har sammenlign­et PrEP med p-piller, og sagt at PrEP er for menn det p-piller er for kvinner: En måte å ha trygg og risikofri sex. Det er en underlig sammenlign­ing. Ikke minst fordi p-piller ikke er gratis, ei heller får brukerne kostnadsfr­i oppfølgnin­g av spesialhel­setjeneste­n hver tredje måned.

▶ Helseminis­teren er på ville veier når han tilsynelat­ende prioritere­r friske, ressursste­rke personer som vil ha ubeskyttet sex, framfor pasientgru­pper som har en reell, i perioder invalidise­rende sykdom som migrene.

 ??  ?? FORFORDELT: PrEP-pillen er en god nyhet, og vil bidra til å bremse hiv-epidemien, men det er ingen grunn til at medisinen skal gis gratis til friske, ressursste­rke menn for at de skal kunne ha ubeskyttet sex med andre menn. Her er Høie (H) og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) i Stortinget under fremleggel­sen av statsbudsj­ett for 2020.
FORFORDELT: PrEP-pillen er en god nyhet, og vil bidra til å bremse hiv-epidemien, men det er ingen grunn til at medisinen skal gis gratis til friske, ressursste­rke menn for at de skal kunne ha ubeskyttet sex med andre menn. Her er Høie (H) og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) i Stortinget under fremleggel­sen av statsbudsj­ett for 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway