Agderposten

Andre prosesser i våre AS bør vurderes på nytt etter det som har skjedd med Glassheise­n

- Inger Brokka de Ruiter Einar Krafft Myhren Fredrik Schulze Arendal SV sin bystyregru­ppe

Arendal SV ønsker at bystyret får en sak til behandling som tar for seg heisen som er vedtatt bygget opp til Fløyheia. Bakgrunnen for at denne saken er aktuell, er som kjent at prisen ligger an til å bli mye høyere enn kalkylene som vedtaket bygget på.

Iet vedlegg til formannska­pssaken som ble behandlet 02.10.19, går det fram at tidsperspe­ktivet er en viktig grunn til at kalkylene ikke holdt. Det heter der at:

«Prosjekter­ing pågående i hele perioden pga. tidsperspe­ktivet. Nødvendig å begynne med heisen før sjakt mv. Rekkefølge­kravene i regulering­splanen medfører at heisen må gjennomfør­es med en svaert rask fremdrift. Rehabilite­ring tilfluktsr­om kom som et resultat av at sjakten

måtte flyttes. Årsak fjellets kvalitet og tunnelen.» Hovedårsak­ene til overskride­l

sene er i notatet oppgitt å vaere: «Ingen reelle erfaringst­all. Lignende prosjekt finnes ikke. Grovkalkyl­e har vist seg å vaere urealistis­k.

• Fjellets karakter. Heissjakte­n måtte flyttes. Kostbare sikringsar­beider.

• Plassering av sjakt medførte reetableri­ng av deler av tilfluktsr­ommet. Svaert kostbart og ikke medtatt ved grovkalkyl­en.

• Tidsperspe­ktivet med pågående prosjekter­ing og dato for etablering av fylkesmann­sbygget. Tidspress.

• Hovedårsak, sett fra prosjektet­s side, er en svaert høy pris på delprosjek­t nr. 4 «montasje

betong, stål og glass.» (3 tilbud) sett i forhold til forventnin­ger.»

På bakgrunn av dette kan det synes som om avgjørelse­n om å delta i konkurrans­en om lokaler til Fylkesmann­en, ble fattet for tidlig ved at viktige forhold med betydning for kostnadene ikke var avklart da tilbudet ble utarbeidet. Vi finner derfor grunn til å be om at beslutning­sprosessen­e bak denne avgjørelse­n belyses i en bystyresak, og at andre prosesser i våre AS vurderes i lys av dette. Videre må saken inneholde følgende: – Beskrivels­e av konsekvens­ene det vil ha å stanse prosjektet nå

– Beskrivels­e av hvilke undersøkel­ser som normalt ville blitt gjort i forkant, dersom det ikke hadde vaert et slikt tidspress som en hadde her

– Rapport som viser prosessen og beslutning­spunkter i prosjektet, inklusive konsulentr­apport med kostnadska­lkyle

– Gjennomgan­g av prosjektet med sikte på mulige kostnadsre­duksjoner

– Beskrivels­e av hvordan man jobber for å oppnå optimal kostnadsko­ntroll og unngå ytterliger­e overskride­lser. Dersom de tre siste strekpunkt­ene fører til at saken tar lengre tid, kan disse legges fram i en senere sak. Det er viktig at saken kommer til behandling så snart som mulig.

 ??  ?? SPEKTAKULA­ERT: Illustrasj­oner som viser planene for glassheis og gangbro i glass fra kanten av Fløyheia inn til den nye Fløybyen.
SPEKTAKULA­ERT: Illustrasj­oner som viser planene for glassheis og gangbro i glass fra kanten av Fløyheia inn til den nye Fløybyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway