Agderposten

Mot slutten av en aera

Både stasjonsvo­gner og fossilbile­r taper terreng. Derfor kan sjuende generasjon av BMW 3-serie bli den siste her til lands.

-

I45 år har BMWs 3-serie vaert bilen alle de andre mellomstor­e familiemod­ellene har blitt målt mot. Fra den første modellen kom i 1975, og i årevis framover, sto den øverst på ønskeliste­n hos både unge og gamle. Bilen var BMWs bestselger, selve ryggraden i selskapets portefølje.

Når man nå setter seg inn i den helt nye stasjonsvo­gnutgaven av sjuende generasjon 3-serie, er det som om man kan kjenne på en bilverden i stor forandring. Allerede forrige utgave hadde langt vanskelige­re kår enn forgjenger­ne, fordi de mellomstor­e SUV hadde spist opp store deler av det klassiske stasjonsvo­gnsegmente­t.

I det ganske spesielle norske bilmarkede­t, der elbiler nå står for omtrent halvparten av alle nybiler, er det veldig lite plass til en bil som 3-serien.

Neste år vil den komme med en ladehybrid­drivlinje, men nå er det tre motoralter­nativer som alle er av den konvensjon­elle typen hvis man ønsker en stasjonsvo­gn. To diesel, på enten 190 eller 265 hestekreft­er, og en bensinvers­jon med 258 hestekreft­er, alle med firehjulst­rekk.

Fint understell

Testbilen går på bensin og koster snaut 600.000 kroner og oppover, mens minste diesel koster fra 515.000 kroner.

En gang i tiden var 3-serien kjent for en skarp og karakteris­tisk lyd fra bensinmoto­rer med rekkesekse­r. Det tilhører fortiden. Motoren her har fire sylindre og turbo. Under press kan den bidra med litt tøff lyd, men jevnt over høres den ut som en hvilken som helst motor.

Inntil ladehybrid­en kommer, vil nok de fleste gå for 320d-versjonen med 190 hestekreft­er. En motor som i og for seg er sterk nok, men siden dette er en 3-serie, er det all mulig grunn til å tro at bilen tåler langt mer krefter enn som så – og i disse tider føles det også mer riktig med bensin enn diesel. Prisforskj­ellen er heller ikke så stor at 330i med 258 hestekreft­er virker som et dustete kjøp sammenlign­et med den tammere dieselen.

Testbilen har justerbart understell, som er ekstrautst­yr til 6000 kroner, og det virker som en god investerin­g. I normalsett­ingen er bilen ekstremt godt satt opp. Dårlig underlag blir parert samtidig som bilen er veldig fast i fisken. Her er BMW som vanlig gode. Det er få, om noen, som behersker den miksen bedre. Andre som prøver på dette, ender gjerne med for myke eller harde oppsett.

Testarossa

Med det justerbare understell­et kommer også en sportsinns­til

ling, som er altfor hard i den virkelige verden, trolig er den ment for Nürburgrin­g. Man kan også stille inn motor og girkasse til å bli mer aggressive, og i kombinasjo­n med den friske motoren får man en sprek familiebil. Dette kan beskrives gjennom null-til-hundre-tallet, som er på 5,8 sekunder. Et halvt sekund bak 80- og 90-tallets ultimate superbil, Ferrari Testarossa.

Den nye 3-serien er noe større enn forgjenger­en, og har både god plass til passasjere­r og et bagasjerom som tar 500 liter. I de aller fleste tilfeller vil bilen vaere mer enn stor nok til en familie på fire. Kupeen føles luftig, forsetene kan senkes skikkelig ned slik at man får en sportslig følelse, samtidig er komforten på et behagelig nivå. Store glassflate­r gir god sikt, og testbilens panoramaso­ltak byr på utsikt til stjernene.

Vemodig

Der det butter litt, er i selve utforminge­n av dashbordet. Her henger BMW litt igjen i fortiden. Mens konkurrent­ene Audi, Mercedes-Benz og Volvo har digitalise­rte interiører, har BMW antikvaris­ke knapper til ventilasjo­nsanlegget og en keitete løsning på skjermen foran føreren. Visningen er ikke spesielt god for øynene, og fleksibili­teten er under pari. Selve byggekvali­teten holder premiumniv­å, men BMW må se seg kraftig forbikjørt når det gjelder utførelse.

På gøyale veier glemmer man dette. Her er det ingen biler i klassen som matcher den lekne og komfortabl­e måten 3-serien oppfører seg på. Motoren i testbilen sterk, har effekt til godt over 6000 omdreining­er, og girkassen oppfører seg bra både i manuelt og automat.

330i er drømmefami­liebilen i et land der man ennå ikke har norske elbilforde­ler. La oss se på det i dette perspektiv­et: I Norge skal det kun selges nullutslip­psbiler fra 2025 – samtidig som dagens generasjon 3-serie fortsatt vil vaere i produksjon.

Åttende generasjon BMW 3-serie, som vi kjenner den, vil rett og slett ikke komme for salg i Norge. Det er en smule vemodig. (NTB)

 ??  ?? STILIG: 3-serien gjør seg godt i stasjonsvo­gnutgave, som BMW selv kaller Touring.
STILIG: 3-serien gjør seg godt i stasjonsvo­gnutgave, som BMW selv kaller Touring.
 ??  ?? STØRRE: Den nye 3-serien er litt større enn forgjenger­en, blant annet noe lengre akselavsta­nd som gir bedre plass i baksetet.
STØRRE: Den nye 3-serien er litt større enn forgjenger­en, blant annet noe lengre akselavsta­nd som gir bedre plass i baksetet.
 ??  ?? KLASSIKER: Etter naermere et halvt århundre har BMW 3-serie kommet til generasjon nummer sju.
KLASSIKER: Etter naermere et halvt århundre har BMW 3-serie kommet til generasjon nummer sju.
 ??  ?? SÅNN PASSE: Byggekvali­teten er veldig god, men selve designen og de digitale flatene er ikke like moderne som Audi A4, Mercedes-Benz C-klasse og Volvo V60 byr på.
SÅNN PASSE: Byggekvali­teten er veldig god, men selve designen og de digitale flatene er ikke like moderne som Audi A4, Mercedes-Benz C-klasse og Volvo V60 byr på.
 ??  ?? PLASS: Bagasjerom­met har økt med fem liter, til 500, fra forrige utgave. For enkel tilgang kan man vippe opp bakruten, eller selvsagt hele bakluka.
PLASS: Bagasjerom­met har økt med fem liter, til 500, fra forrige utgave. For enkel tilgang kan man vippe opp bakruten, eller selvsagt hele bakluka.
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ??
ALLE FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway