Agderposten

– Skal det vaere mat og en hårklipp med mening?

Restaurant­eier Sigmund Rose vil gi rundt 75.000 kroner til årets TV-aksjon gjennom Mat med mening – uten at det koster gjestene hans ei krone ekstra.

- Liv Ekeberg leke@agderposte­n.no Les også side 2 og 3 i dagens avis

Åtte spisestede­r i Arendal og sju frisørsalo­nger spredt i fylket åpner lommeboka for å bidra til økt oppmerksom­het rundt årets TV-aksjon, som i år går til CARE Norges prosjekter for fattige kvinner i 13 utviklings­land.

Årets aksjon har som motto «Nå er det hennes tur»

– Noe av det flotteste jeg vet

– Jeg vokste opp med Gerhardsen og dugnadskul­turen og har alltid støttet TV-aksjonen. Jeg har også gått med bøsse mange ganger. Den nasjonale dugnaden er noe av det flotteste jeg vet ved landet vår, sier Marianne Kalleberg, som sammen med ektemannen eier og driver Madam Reiersen i Arendal.

Mat med mening kalles initiative­t som ble lansert i tilknytnin­g til TV-aksjonen fjor.

Da fylkeskoor­dinator Tone Pernille Sivertsen nylig utfordret Kalleberg og et par andre restaurant­eiere i sentrum, var det ikke nei i deres munn.

Ikke dyrere for deg

Prisene legges ikke på, og spisestede­ne velger selv om hvor mye de vil gi. Noen gir en femmer for hver kaffekopp, andre gir en sum per gjest, overskudde­t fra dagens omsetning bord eller en prosentand­el av omsetninge­n for hele restaurant­en.

Uansett er vi som gjester med på bidra uten at det koster oss en krone ekstra for det vi får på tallerkene­n akkurat denne torsdagen.

De åtte restaurant­ene i Arendal sentrum har alle valgt å gi en fjerdedel av total omsetning. Det kan bety store beløp.

I 1991 ble de første spare- og lånegruppe­ne ble utviklet i Niger av norske Moira Eknes. Siden den gang har slike spareog låneprosje­kter vist seg svaert effektivt.

Gir trolig 75.000 kroner

Pengene som samles inn til CARE nå, skal gi 400.000 kvinner opplaering i å starte egen bedrift, spare og låne penger for å få egen inntekt.

Kvinnene skal også laere å delta og bli hørt i politikken og lokalsamfu­nnet, og det skal gis opplaering i retten til å bestemme over egen kropp.

– Jeg leste litt om hva årets

TV-aksjon går til og tente skikkelig på prosjekten­e. Jeg synes det er sabla kult at kvinner gjennom disse prosjekten­e virkelig får muligheten til å endre livet for seg og familien og at de samarbeide­r og hjelper hverandre, sier Rose – som også virkelig tar på spanderbuk­sene:

For ettersom aksjons-torsdagen sammenfall­er med Spis for 100-uka, vet han godt hva han kan vente seg av innrykk.

Og når vi spør om han vet hvor mye denne gaven vil bli på, vet han det ganske nøyaktig hva bidraget vil utgjøre:

– Det kan fort bli rundt 75.000 kroner ut fra omsetninge­n på Spis for 100-torsdagen i fjor på våre fire restaurant­er, sier Rose, som eier og driver de fire store på Langbrygga: Sportsbare­n, Castelle, Solsiden og Blom.

– Er ikke dette er stort øknomisk tap?

– Jeg ser ikke på det som tap, men en måte å ta litt samfunnsan­svar, sier Rose.

Restaurant­kongen i Arendal oppfordrer alle andre spisestede­r i Aust-Agder til å hive seg på Mat med mening-dagen.

I tillegg til Roses nevnte restaurant­er og Madam Reiersen er også Kafé Victor, Thon Hotel og Clarion Tyholmen Hotel med.

– Det var lett å si ja, sier hotelldire­ktør Stig André Nilsen.

Frisører

Fylkets største frisørkjed­e Lucky er ikke snauere enn at samtlige salonger gir 5 prosent av omsetninge­n fra de sju salongene under mottoet: Klipp med mening torsdag 17. oktober.

– Dette er veldig norsk, utbryter Noreen Lyche, som eier de sju Lucky-salongene i AustAgder.

Hun kom til Norge fra Irland for 32 år siden og har laert seg å sette pris på den norske dugnadskul­turen. Sammen med datteren Thea (25) er hun svaert engasjert i årets TV-aksjon:

– Vi er veldig opptatt av at kvinner hjelper kvinner. Når du ser hva disse fattige kvinnene får ut av de små kassene, er det fantastisk, sier Lyche.

– Fantastisk gledelig

– Vi syns det er fantastisk gledelig at disse representa­ntene for naeringsli­vet i Arendal vil gi til TV-aksjonen på denne måten, sier fylkesaksj­onskoordin­ator Sivertsen.

- Hvis andre spisestede­r blir inspirert, er det lett å melde seg på via nettsiden spleis.no.

Mat med mening og Klipp med mening er altså tre dager før selve aksjonsdag­en søndag 20. oktober. Da skal alle landets 2,3 millioner husstander få besøk av en bøssebaere­r.

 ??  ?? GIR: Disse samfunnsen­gasjerte naeringsli­vslederne har fått på seg TV-aksjonens t-skjorte og er klare for å bidra: Marianne Kalleberg (fra venstre), Mia Christina Nilsen, Mariann Tulander og Sigmund Rose, frisørene Thea og Noreen Lyche og hotelldire­ktør Stig André Nilsen ved Thon Hotel Arendal. Helt til høyre fylkesaksj­onskoordin­ator for TV-aksjonen, Tone Pernille Sivertsen.
GIR: Disse samfunnsen­gasjerte naeringsli­vslederne har fått på seg TV-aksjonens t-skjorte og er klare for å bidra: Marianne Kalleberg (fra venstre), Mia Christina Nilsen, Mariann Tulander og Sigmund Rose, frisørene Thea og Noreen Lyche og hotelldire­ktør Stig André Nilsen ved Thon Hotel Arendal. Helt til høyre fylkesaksj­onskoordin­ator for TV-aksjonen, Tone Pernille Sivertsen.
 ??  ?? PENGESKRIN: En typisk spare- og lånekasse som brukes av kvinner på landsbygda. Med små innskudd fra mange, blir det mulig å låne penger til å kjøpe ei ku eller starte en liten salong, som igjen gjør dem i stand til å sende barna på skole, bidra økonomisk i husholdnin­gen og ha større makt over sin egen situasjon.
PENGESKRIN: En typisk spare- og lånekasse som brukes av kvinner på landsbygda. Med små innskudd fra mange, blir det mulig å låne penger til å kjøpe ei ku eller starte en liten salong, som igjen gjør dem i stand til å sende barna på skole, bidra økonomisk i husholdnin­gen og ha større makt over sin egen situasjon.
 ??  ?? JOBB: Årets TV-aksjon skal gi 400.000 fattige kvinner i 13 land mulighet til å skape sin egen arbeidspla­ss, bestemme over egen kropp og delta i lokalpolit­ikken.
JOBB: Årets TV-aksjon skal gi 400.000 fattige kvinner i 13 land mulighet til å skape sin egen arbeidspla­ss, bestemme over egen kropp og delta i lokalpolit­ikken.
 ??  ?? CARE: Nylig besøkte generalsek­retaer Gry Larsen Arendal og snakket til kvinner i Arendal gamle rådhus.
CARE: Nylig besøkte generalsek­retaer Gry Larsen Arendal og snakket til kvinner i Arendal gamle rådhus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway