Agderposten

Samiske myter og norsk natur i «Frost»

Disneys animasjons­mestere begynte med slutten da de skulle fortsette historien om Anna, Elsa, Olaf, Kristoff og Sven.

-

– Det er svaert lite igjen av vårt første utkast, unntatt selve avslutning­en.

Det fortalte Peter Del Vecho, produsent for desemberkl­are «Frost 2», så vel som 2013-forgjenger­en, da han nylig presentert­e filmen i Oslo.

Slik begynte også arbeidet med første «Frost»-film: Det eneste sikre var at en slutt som viste at ekte kjaerlighe­t kunne vaere mer enn det berømmelig­e kysset fra prinsen. I første utkast var ikke Anna og Elsa engang søstre, de var ikke kongelige, og Elsa var en skurk.

Det røpet Hollywood-produsente­n – naturligvi­s uten å si hvordan oppfølgere­n slutter. Det får verden se 1. juledag.

Mer å fortelle

Disney Animation har ikke for vane å lage oppfølgere: «Frost 2» blir den fjerde noensinne, og den første i den musikalske sjangeren. Men «Frost»-skaperne skjønte etter hvert at de lurte på det samme som publikum – nemlig hvor de isnende magiske kreftene til Elsa kom fra.

– Vi innså at det var mer historie igjen å fortelle, sier Del Vecho. Som seks år senere kunne vise fram et knippe imponerend­e scener fra «Frost 2» på Odeon-kinoen for presse og andre involverte – blant dem også Lisa Stokke, Elsas norske stemme.

Han bød også på en bak scenen-film av Disney Animationl­agets reiser til Norge, Finland og Island. For der første film ut var mer konkret med sin norske inspirasjo­n – stavkirker, fjorder og vinterland­skap, endrer det seg når de fem heltene reiser av gårde for å redde Arendelle fra undergange­n.

Samiske perspektiv

Denne gang lette filmens kreative lag letter landskapen­e de på forhånd hadde lest om i nordisk folklore og mytologi

– Vi kom hit og fikk en større forståelse av hvordan historiene oppsto: Når du så kjempestor­e steiner midt i skogen, kunne de godt vaere kastet dit av troll. Filmen tar publikum inn i den forheksede skogen, der de vil møte ulike skogs- og naturånder, sier Del Vecho.

Disney Animation inngikk en helt spesiell avtale, undertegne­t av Del Vecho og av de tre nordiske sametingsp­residenten­e og Samerådets president.

– Avtalen sier noe om en gjensidig respekt – og at vi skal få en samisksprå­klig versjon av «Frost 2», noe som er stort, oppsummert­e sametingsp­resident Aili Keskitalo til NTB på vei ut av kinosalen.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STJERNE: Hollywoo0-stornavnet Peter Del 1echo (mi0ten) er pro0usent for «Frost»-filmene.
FOTO: NTB SCANPIX STJERNE: Hollywoo0-stornavnet Peter Del 1echo (mi0ten) er pro0usent for «Frost»-filmene.
 ??  ?? VIRKELIGE: - Det høres rart ut, men karakteren­e i «Frost»-filmene er virkelige for oss, sier «Frost»-pro0usent Peter 0el 1echo til NTB.
VIRKELIGE: - Det høres rart ut, men karakteren­e i «Frost»-filmene er virkelige for oss, sier «Frost»-pro0usent Peter 0el 1echo til NTB.
 ??  ?? SKURK: Elsa var egentlig ment å vrre skurken i første film ut.
SKURK: Elsa var egentlig ment å vrre skurken i første film ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway