Agderposten

DET HENDTE

-

1813:

Den italienske komponiste­n Giuseppe Verdi ble født i landsbyen Roncole. Han viste tidlig tegn til musikalite­t, og fikk jobb som organist i den lokale landsbykir­ken da han var ni år gammel. Med verker som «Rigoletto» (uroppført 1851), «La traviata» (1853), «Don Carlos» (1867), «Aïda» (1871) og «Otello» (1887) skrev Verdi seg inn i historien som en av operamusik­kens største komponiste­r. Hans siste opera ble «Falstaff», uroppført i 1893. Sine siste år tilbrakte Verdi som en rik og respektert mann i Milano. Til tross for sin strålende suksess på verdens operascene­r, glemte Verdi aldri sin barndoms egn i Parma-provinsen. I 1863 skrev han: «Jeg var, og vil alltid forbli, en bonde fra Roncole.»

1963:

Sangerinne­n Edith Piaf døde i sitt hjem i Plascassie­r på den franske riviera, 47 år gammel. Til tross for sin unge alder hadde hun bak seg en av de betydeligs­te artistkarr­ierene i Frankrike i det 20. århundre, og en lang rekke hits. En av dem var «Non, je ne regrette rien», skrevet i 1956 av Charles Dumont og Michel Vaucaire. Dumont hadde tidligere vist flere av komposisjo­nene sine til Piaf i håp om at hun ville spille dem inn, men alltid blitt bryskt avvist. Piaf skal også ha vaert svaert lite imøtekomme­nde da han en oktoberdag i 1959 oppsøkte henne med manuskript­et til en ny sang. Men etter å ha hørt Dumont fremføre sangen to ganger på stuegulvet i Parisleili­gheten hennes, utbrøt hun: «Formidabel­t. Dette er sangen jeg har ventet på. Den vil bli min største suksess!» «Non, je ne regrette rien» kom ut på plate året etter.

1973:

Spiro Agnew gikk av som USAs visepresid­ent. Den 55-årige republikan­eren var anklaget for skatteunnd­ragelse og korrupsjon i sin tid som guvernør i Maryland fra 1967 til 1969. Ved sin avgang ble Agnew den andre amerikansk­e visepresid­enten i historien til å trekke seg fra embetet, og den første som gikk av som følge av kriminelle forhold. Spiro Agnew ble erstattet som visepresid­ent for Nixon av Gerald Ford. Knapt et år senere skulle Ford innlede nok et kapittel i sin bemerkelse­sverdige karriere, da han også måtte overta presidente­mbetet etter Richard Nixon. Nixon var blitt tvunget til å gå av som følge av Watergate-skandalen. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway