Agderposten

Tvunget til å f lytte

Da Rikke Strand (35) fikk kloakkrave­t så hun ingen annen utvei enn å selge huset. To måneder senere er huset fortsatt ikke solgt: – Hva mener kommunen jeg skal gjøre nå?

- Marie Nellevine Kalvehagen marie.kalvehagen@agderposte­n.no

▶ Rikke Strand fortviler. Arendal kommunes kloakkrav har ført til at hun føler seg tvunget til å selge huset hun kjøpte for to år siden.

▶ – Kostnader på ca 300.000 kr klarer jeg ikke å betale. Dermed har jeg ikke noe valg, sier den 35 år gamle alenemoren.

▶ Samme dag som Agderposte­n omtalte saken, fikk hun om brev om at kravet stilles i bero. Men hva som skjer videre, er fortsatt helt uvisst for Strand.

Da Rikke Strand fant huset i Egelundvei­en i 2017 var det en drøm som gikk i oppfyllels­e. Huset ligger naerme jobben hennes på sykehuset, barnas skole og sentrum. Samtidig får du en følelse av å vaere på landet når du sitter i hagen.

– Jeg elsker plassen og skulle gjerne fortsatt å bo her. Men disse kostnadene klarer jeg ikke betale, så vi har ikke lenger noe annet valg enn å selge, sier Strand.

Brevet i postkassa

For drømmehuse­t har aldri vaert kostnadsfr­itt. Da det i 2018 måtte legges nytt gulv i første etasje, oppdaget Strand og hennes davaerende samboer at huset sto i vann. Derfor måtte paret koste på seg nytt bad og omfattende drenering.

– Vi holdt vel på å legge grus etter dreneringe­n da brevet fra kommunen kom i postkassa. Jeg tenkte bare "nei, det her går ikke lengre". Hadde de i det minste sagt noe om dette litt før, hadde mye vaert annerledes, sier 35-åringen.

Brevet Strand referer til inneholdt et pålegg fra kommunen om å koble seg på det kommunale avløpsnett­et. Administra­sjonen i kommunen har valgt å se bort fra de kommunale retningsli­njene om at dersom kostnadene overskride­r 2,5 G (grunnbeløp­et i folketrygd­en) kan fritak innvilges. Regningen for arbeidet må derfor boligeiern­e må stå for selv, uansett pris. For Strand innebaerer det 300.000 kroner.

– Barnas far gikk bort for ett år siden, så jeg er aleneforsø­rger. Jeg har ikke sjans til å få mer lån av banken, så jeg skjønte med en gang at dette tvinger meg og mine barn til å selge og flytte, sier Strand videre.

Får ikke solgt

For å unngå at barna skulle bo midt i flyttekaos og visninger, pakket 35-åringen og hennes to barn på 11 og 13 år sakene sine og flyttet til en midlertidi­g leilighet.

Huset i Egelundvei­en har imidlertid vaert til salgs i snart to måneder. Selv om det har vaert mange på visning, har det så langt ikke kommet noen bud.

– Det fremkommer i prospektet at det vil bli en kostnad i forbindels­e med tilkobling til offentlig avløpsnett, så det stopper jo folk.

Kan ende i tvangssalg

Nå retter Strand sine spørsmål mot kommunen:

– Nå som det kan se ut til at huset ikke blir solgt, lurer jeg på hva kommunen vil jeg skal gjøre? Jeg velger å tro at kommunen ikke kan ha forutsett hvor store negative konsekvens­er dette kunne få for folk, for ender dette med tvangssalg vil jeg jo aldri lån igjen.

Hun fortsetter:

– Jeg vil jo gjerne gi barna et fast hjem og trygt hjem, men nå har kommunen satt meg i en veldig vanskelig situasjon. Dette gjør meg veldig oppgitt, sier Strand.

Må kanskje flytte etter 30 år

35-åringen er ikke eneste som er hardt rammet av det nye kommunale kravet i Egelundvei­en. Omkring 100 meter fra Strand bor ekteparet Rita og Tor Lunde. Paret har bodd i gateni30år,menernåitv­ilom de klarer å beholde huset.

– Det laveste anbudet vi har fått er på 300.000 kroner. Men det er vel å merke at vi kan koble oss opp med naboene. Det er imidlertid flere som er i tvil om de har råd. Om vi må koble oss opp alene kan kostnadene komme på en halv million, og det har vi ikke råd til som pensjonist­er, sier Rita.

Agderposte­n har skrevet om ekteparet Lunde tidligere i høst. Som de nevnte den gangen er det mest fortvilend­e med situasjone­n at Arendal kommune allerede har hatt en stor sanering av vann- og avløpsnett­et i området i 2015–2016. De stoppet imidlertid gravingen midt i Egelundvei­en. Innbyggere som bodde innenfor fikk med andre ord oppkobling­en mer eller mindre dekket av kommunen.

– Vi spurte dem pent om de kunne grave bare litt lenger, slik at vi kunne koble oss på. Men da fikk vi beskjed om at det ikke var nødvendig ettersom det ikke var noe i regulering­splanen som tilsa at det skulle skje noe i område hva gjelder avløp på 30 år, sier hun.

Ingen vits å klage

Selv om kommunen har plikt til å veilede når de utsender krav av denne typen, føler Lunde og flere andre berørte beboere Agderposte­n har pratet med at kommunen har vaert veldig tilbakehol­dne med både informasjo­n og bistand.

– Jeg har henvendt meg til dem flere ganger med alternativ­e forslag og spørsmål, men de nekter å høre. Nå har kommunen tatt fart og bestemt seg for å bli miljøby nummer 1, uten å ta hensyn til oss som bor her, sier Rita videre.

12 naboer i Egelundvei­en sendte i september en klage på pålegget, der de også la fram et forslag til hvordan det kan løses. De har ennå ikke hørt noe.

– Jeg sa til en i kommunen at jeg vurderte å klage. Tilbakemel­dingen fra ham var at jeg var velkommen til å klage, men at det egentlig ikke var noen poeng. Dette sa han ved å vise til et lignende tilfelle hvor klagen hadde blitt avslått. Så ja, dette er vondt og vanskelig, og føles til tider nytteløst, sier Lunde.

 ??  ??
 ??  ?? KLOAKKRAV: Rikke Strand viser hvor en eventuell avløpsledn­ing skulle gått. Dette er for øvrig samme område hun i fjor kostet på deg en omfattende drenering.
KLOAKKRAV: Rikke Strand viser hvor en eventuell avløpsledn­ing skulle gått. Dette er for øvrig samme område hun i fjor kostet på deg en omfattende drenering.
 ??  ?? KLOAKKRAV: Tobarnsmor og aleneforsø­rger 300.000 kroner.
KLOAKKRAV: Tobarnsmor og aleneforsø­rger 300.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway