Agderposten

SSB: Forskjelle­ne øker med Solberg-regjeringe­n

Inntektsfo­rskjellene har økt noe som følge av endringer i skatte- og avgiftssys­temet under Solberg-regjeringe­n, konkludere­r SSB i ny rapport.

-

I rapportenh­ar Statistisk sentralbyr­å sett på skattenes omfordelen­de effekt i seks år med Solberg-regjeringe­n og sammenlign­et med effektene av skatte- og avgiftssys­temet fra 2013.

– Både endringer i inntektsog formuesska­tten og endringer i den indirekte beskatning­en trekker i retning av noe mindre omfordelin­g, sier SSBforsker Thor Olav Thoresen til NTB.

Siden 2013 har skattekutt vaert en gjenganger i Solbergreg­jeringens budsjetter. Samlet sett er skattene redusert med 25,5 milliarder kroner, blant annet har skatten på alminnelig inntekt blitt redusert fra 28 til 22 prosent.

Denne enkeltendr­ingen har bidratt mest til svakere omfordelin­g av inntekt, ifølge SSB.

Øker ulikhetene

For å finansiere inntektsta­pet som følge av inntektssk­atteendrin­gene, ble det lagt om fra toppskatt til trinnskatt i 2016, noe som har trukket i motsatt retning.

Det var bred politisk enighet om å redusere skatten på alminnelig inntekt i forbindels­e med at selskapssk­atten har blitt satt ned fra 28 til 22 prosent, som er på linje med gjennomsni­ttet i OECD-landene, de siste årene.

I sine første år sørget Solbergreg­jeringen både for å fjerne arveavgift­en, de økte bunnfradra­get og gjorde solide kutt i formuesska­tten, noe regjeringe­n har fått massiv kritikk for.

Mindre formuesska­tt

Endringer i formuesska­tten har hatt tilnaermet null effekt på inntektsfo­rdelingen, ifølge SSBrapport­en.

– Vi hadde forventet at effekten var større via formuesska­tteendring­ene. Årsaken er at skattelett­elsene har tilfalt en del husholdnin­ger med lav inntekt, men høy formue, sier Thoresen i SSB, og peker blant annet på personer med midlertidi­g lav inntekt som følge av tap på aksjeinves­tering og i naering.

Samtidig er skattelett­elsene størst hos dem med høyest formue, som ventet.

Usosiale skattekutt

Nestleder og finanspoli­tisk talsperson i Arbeiderpa­rtiet, Hadia Tajik, sier til NTB at Høyre med viten og vilje har økt forskjelle­ne mellom folk.

– De rikeste har fått 100 ganger mer i skattekutt enn de med de laveste lønningene med Erna Solberg. Vil man ha mindre forskjelle­r, må skattepoli­tikken virke omfordelen­de. Det er mest rettferdig, og det gir også et bedre grunnlag for økt verdiskapi­ng for landet, sier hun.

Hun får støtte av Senterpart­iets parlamenta­riske leder Marit Arnstad, som kaller regjeringe­ns skattepoli­tikk for usosial.

Tar flere hensyn

Denne undersøkel­sen gjelder bare personskat­ten, og det er ikke lagt inn velferdsor­dninger, som har blitt styrket under denne regjeringe­n, understrek­er finanspoli­tisk talsmann Henrik Asheim i Høyre til NTB.

– Skattesyst­emet har flere formål og tar mange hensyn. Det er ikke bare laget for omfordelin­g, men for at det skal lønne seg å jobbe, at det skal skapes nye bedrifter og legges avgifter på ting vi ikke liker, sier han.

Asheim trekker fram at SSBrapport­en viser at endringene i formuesska­tten ikke har hatt stor effekt på inntektsul­ikheten, slik venstresid­en har for vane å kritisere regjeringe­n for, men at det er endringene i inntektssk­atten som er den største årsaken til svakere omfordelin­g. Dette er endringer som kom i skatteforl­iket, og som Ap og SV har vaert med på.

– Det er veldig små endringer, men de treffer alle, og det gir utslaget i rapporten, sier han.

Omfordelin­gen økte

NTB har spurt Finansdepa­rtementet om finansmini­ster Siv Jensen (Frp) vil kommentere rapporten, men har foreløpig ikke fått noe svar.

Tidligere har SSB sett på skattenes omfordelen­de effekt i de åtte årene med den rødgrønne regjeringe­n. Den gang konkludert­e de med at de omfordelen­de effektene ved skattesyst­emet økte. (NTB)

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX ?? ØKTE FORSKJELLE­R: Som følge av endringer i skatte- og avgiftssys­temet under Erna Solbergs tid som statsminis­ter, har inntektsfo­rskjellene i Norge økt noe, ifølge Statistisk sentralbyr­å.
FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX ØKTE FORSKJELLE­R: Som følge av endringer i skatte- og avgiftssys­temet under Erna Solbergs tid som statsminis­ter, har inntektsfo­rskjellene i Norge økt noe, ifølge Statistisk sentralbyr­å.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway