Agderposten

Over 4.000 døde av meslinger i Kongo i år

Det er registrert 4.096 dødsfall som følge av meslinger i Kongo så langt i år. Naer 90 prosent av de døde er barn under fem år.

-

▶ KONGO

– Antallet meslingtil­feller i Kongo hittil i år er mer enn tredoblet sammenlign­et med antallet som ble registrert i hele 2018. Meslingutb­ruddene i Kongo har blitt langt mer dødelig enn ebola, som til dags dato har tatt 2.143 liv, sier UNICEF i en uttalelse sitert av CNN.

Ifølge Verdens helseorgan­isasjon (WHO) må rundt 95 prosent av befolkning­en vaksineres med to doser for å sikre befolkning­ens immunitet. I Kongo var dekningen kun 57 prosent i 2018.

– Vi står overfor en alarmerend­e situasjon fordi millioner av kongolesis­ke barn går glipp av rutinemess­ige vaksiner og mangler tilgang til helsehjelp når de blir syk, sier UNICEFs representa­nt i Kongo, Edouard Beigbeder.

WHO meldte i august at det antall meslingtil­feller på verdensbas­is naer har tredoblet seg i år, sammenlign­et med samme periode i fjor. I august var det registrert 364.800 tilfeller av meslinger i verden. Ifølge organisasj­onen er det landene Kongo, Madagaskar og Ukraina som har det høyeste antallet registrert­e tilfeller av meslinger.

Meslinger er en svaert smittsom virussykdo­m som spres ved dråpesmitt­e og gir kraftige forkjølels­essymptome­r, feber og utslett. Virussykdo­mmen kan forebygges med vaksinerin­g, men WHO har den siste tiden uttrykt bekymring for økt vaksinemot­stand i flere land.

Vaksinen er ifølge WHO svaert effektiv, og organisasj­onen oppfordrer alle til å sørge for at de er tilstrekke­lig vaksinert. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HARDT RAMMET: Kongo rammes hardt av både meslinger og ebola.
FOTO: NTB SCANPIX HARDT RAMMET: Kongo rammes hardt av både meslinger og ebola.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway