Agderposten

Trumps farlige svik mot kurderne

-

Nok en gang driver USAs president Donald Trump politikk etter innfallsme­toden. Og nok en gang står en telefonsam­tale med en annen statsleder sentralt. I en telefonsam­tale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan søndag, kunngjorde Trump at USA ville trekke styrker ut av Syria i grenseområ­dene mot Tyrkia. Dette oppfattet Erdogan tydeligvis som et grønt lys til å starte en militaer offensiv inne på tyrkisk territoriu­m.

▶Onsdag varslet Erdogan selv sin offensiv på Twitter, og senere samme dag startet flyangrep med bombing på tyrkisk side av grensen. Og torsdag krysset bakkestyrk­er grensen og slo til mot mål på syrisk side – hvor det er en rekke byer nokså naer grensen mot Tyrkia.

▶Samtidig som FN og Nato kaller inn til nye krisemøter, holder verdenssam­funnet pusten for at enda en krigshandl­ing i Midtøsten skal vaere gnisten som tenner en større brann og at konflikten skal eskalere.

▶Og som alltid når det tys til krigshandl­inger: Det er sivilbefol­kningen som betaler prisen. Mange tusener er allerede på flukt, og Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR) melder at halvparten av de flere titalls drepte til nå er sivile. For det hardt plagede Syria, betyr offensiven starten på enda et sorgens kapittel i det mer enn sju år gamle krigsmarer­ittet som har kostet naerere en halv million mennesker livet – hvorav naermere 150.000 sivile.

▶Det angrepne området i Nord-Syria er tungt befolket av kurdere, og i USA er Trumps avgjørelse om amerikansk tilbaketre­kning kritisert i sterke ordelag både av demokrater og republikan­erne. Etter først å ha forsvart tilbaketre­kningen med utrolige uttalelser om at «kurderne hjalp heller ikke oss under 2. verdenskri­g», gjør nå Trump selv forsøk på brannslukk­ing med nye twitter-tirader. Samtidig fremmer nå demokraten Chris Van Hollen og republikan­eren Lindsey Graham, et lovforslag som vil straffe Tyrkia og landets ledere økonomisk, blant dem president Erdogan, etter offensiven i NordSyria. Graham, som for øvrig inntil nå, har vaert en av president Donald Trumps naermeste støttespil­lere.

▶Årsaken til de svaert kraftige reaksjonen­e, er at USA står i sterk takknemlig­hetsgjeld til kurderne, etter at kurdiske krigere har vaert USAs viktigste allierte i kampen mot IS – den islamske stat – i dette området i Syria. I tillegg til å la sine allierte kurdere i stikken, påpeker kritikerne også at tilbaketre­kningen svekker USAs interesser. Fordi det kan skape en ny situasjon der IS igjen kan vokse – og i neste omgang ramme amerikansk­e mål med sin terror. Følgene av Trumps beslutning torpederer også den fremforhan­dlede buffersone­n ved samme grensen som kom i stand så sent som 7. august, med USAs sterke medvirknin­g. Nå vil Erdogan i stedet kontroller­e en ny buffersone i 30–40 kilometers bredde og 200 km lengde på Syrias side av grensen. Der vil han fordrive kurdisk milits – og tvangsretu­rnere syriske flyktninge­r.

▶Det anslås i dag at det finnes godt over 30 millioner kurdere, hovedsakel­ig i Iran, Irak, Tyrkia og Syria. Kurderne var den største folkegrupp­en som ikke fikk sin egen stat da grensene i området ble trukket etter fredsoppgj­øret etter første verdenskri­g. De omtales ofte som verdens største etniske folkegrupp­e uten en egen stat.

▶Dette er ikke første gang kurderne betaler en høy pris for å støtte USA: Etter den første golfkrigen i 1991 fulgte kurdere i Nord-Irak oppfordrin­gen fra USAs president George Bush om å slåss mot Saddam Husseins styrker. Hussein slo brutalt og blodig tilbake, og hundretuse­ner måtte flykte. I dag har kurderne i Nord-Irak fått et utstrakt selvstyre, mens de er langt unna det samme i Tyrkia og Syria.

▶Erdogans offensiv bekrefter dessverre kurdernes eget ordtak: «Vi har ikke andre venner enn fjellene».

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HJALP USA MED Å KNUSE IS: Kurdiske krigere viser V-tegnet etter seier over IS-terroriste­r i de syriske randområde­ne mot Syria i 2015. Da ble de hyllet av USA og takket for hjelpen. Nå angripes de av tyrkiske styrker etter at USAs predisent Donald Trump søndag meddelte Tyrkias president Erdogan at USA vil trekke ut sine styrker.
FOTO: NTB SCANPIX HJALP USA MED Å KNUSE IS: Kurdiske krigere viser V-tegnet etter seier over IS-terroriste­r i de syriske randområde­ne mot Syria i 2015. Da ble de hyllet av USA og takket for hjelpen. Nå angripes de av tyrkiske styrker etter at USAs predisent Donald Trump søndag meddelte Tyrkias president Erdogan at USA vil trekke ut sine styrker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway