Agderposten

Kjempen i Fjaere kirke

- Rolf Christian Ørnholt

Jeg er blitt fortalt at det på 60-tallet ikke var uvanlig å vise fram gravkjelle­ren under kirkegulve­t i Fjaere kirke for konfirmant­ene, og at de modigste ble utfordret på å krype ned i hullet – for hull er det. Så lavt under taket at du i beste fall kan gå på knaerne, og så trangt mellom kistene at du ikke kan bevege deg rundt uten å klatre over kister. Nå vil du neppe akkurat det – da treverket ikke tåler deg. Så det er ikke mye du kan bevege deg rundt uten å komme kanskje naermere knoklene enn du kanskje synes er komfortabe­lt.

Strengt tatt er det to hull – uten forbindels­e. Hullet foran altertavla – som kalles «koret» – har 10 dokumenter­te kister, og hullet foran prekestole­n – som kalles «skipet» har 13.

Nå er det en grunn til at jeg sier dokumenter­t, fordi at selv om kroppene er mumifisert­e er jobben gjort med svaert varierende kvalitet, noe som tilsier at ikke bare kistene går i oppløsning, men også mumiene. Nå er det slutt med å gravlegge – og for den saks skyld mumifisere – under kirkegulve­t, så om et par generasjon­er til er det nok ikke annet enn støv igjen der nede.

En mørk og stormfull høstnatt på nittitalle­t, fikk jeg anledning til å ta noen bilder av mumiene. Mens min ledsager holdt opp en gravlykt for å lyse opp den mørke jordkjelle­ren, krøp jeg på knaerne rundt og fotografer­te – delvis liggende over de døde. Nå hadde sikkert en vanlig lommelykt gjort vel så bra jobb, men jeg antar det skulle skape en bedre stemning.

Dikteren Vilhelm Krag har trolig vaert på samme sted – han beskriver et besøk overrasken­de nok på samme årstid og samme tidspunkt på kvelden. Skal man først ned i en gravkjelle­r så er ikke en lys sommerdag noe bra stemningss­kaper….?

Graveren åpner en liten lem i gulvet og forsvinner i dypet. Jeg går hen til lemmen; et kaldt gufs slår meg i møte og en ubeskrivel­ig ekkel søtlig stank. Jeg ser graveren sitte på huk der nede og vente; så jeg krabber ned trappestig­ens smale trinn. Endelig er jeg nede og ser meg om i den lave hvelvingen. Så langt jeg kan øyne innover i det flakkende lykteskinn står kiste ved kiste; innerst inne er de til og med stablet opp på hverandre i flere lag, så de danner en mur helt opp til de brune loftsbjelk­er. Lokkene er tatt av de naermeste kister; jeg skimter noen gule mumieansik­ter. Graveren holder lykten hen over den naermeste kisten. Jeg undrer meg over hvor merkverdig godt ansiktstre­kkene er bevart. Man kan straks se hvordan dette ansikt har sett ut i levende live; en barsk profil, hvis grå snurrebart ennå sitter over den innsunkne munnen, – en meget høy panne over tett sammendrat­te bryn. «Denne her er en general, sier graveren og pusser litt spindelvev bort fra den ene øyehulning­en…..»

Nå var det ingen søtlig duft eller noen duft i det hele tatt – annet enn kanskje et snev av jordkjelle­r – som møtte meg denne kvelden. Mye av grunnen under kirken er sandjord, noe som gjør at disse mumiene holder seg såpass godt, og dermed blir det heller ikke mye lukt. Men det regnet denne kvelden – og luften i kirken var fuktig.

Forfallet var kommet mye lenger enn da den gode Vilhelm avla sitt besøk. Noe jeg med selvsyn kunne konstatere. Lokalhisto­riker Johan Anton

På gården Grøm skal det ha bodd en kjempe. Han var fogd og ligger begravet i Fjaere kirke.

Wikander (f. 1941) har i 1988 dokumenter­t og skrevet om disse gravene. En imponerend­e dokumentas­jon som tilsier at han nok hadde større tilgang på dagtid enn jeg hadde denne lille nattetimen. Jeg bruker mest av hans stoff i denne lille historien.

Nå tenkte jeg å ta for meg en grav som ligger rett under «koret» – og den ligger faktisk rett under lemmen i gulvet. Lemmen er solid nok, men jeg kunne ikke unngå å tenke på at jeg selv hadde gått over den uten å vite hva jeg ville truffet om den hadde gitt etter …

Hullet – eller rommet – under koret er svaert trangt, så trangt at jeg valgte å ikke gå ned i det av respekt for kjempen som ligger rett under. Det ville rett og slett vaere utfordrend­e å klare å klemme seg forbi graven hans uten å skade den eller ham, og det er grenser selv for en fotograf.

Jeg «besøkte» alle gravene under «Skipet», og jeg tror nok at «kjempen» er den som har holdt seg helt klart best av alle mumiene.

Men hvem var «kjempen» egentlig? Jo – ifølge vår venn Wikander het han Peter Henrichssø­n Mansfeldt og døde i 1684. Han var fogd, noe som ikke sier noe for de fleste av oss – men det var altså en tidligere dansk/norsk embetstitt­el knyttet til forvaltnin­gen av fogderiene. Fogden hadde politimynd­ighet, påtalemynd­ighet og krevde inn skatt og bøter i et landdistri­kt. I en periode skulle fogden også holde oversikt over utlendinge­r. Fogden utstedte og kontroller­te pass.

Bortsett fra at 1684 høres ut som veldig lenge siden, kan det nevnes at det er fødeåret til bl.a. Ludvig Holberg. For dem som er sikker på at klimaendri­ngene er noe veldig nytt, kan det nevnes at det dette året var det ekstremfro­st i nord- Europa: I England frøs Themsen allerede i desember 1683 og ut i januar 1684 var Themsens utløp frosset 3,2 kilometer ut i havet. Det var massive tap av dyreliv over hele Europa.

Nok om det og tilbake til Peter. Peter kom til Nedenes engang i 1660 årene. Som den historiein­teresserte leser husker godt (?) vant Norge tilbake Trondhjems len fra Sverige på denne tiden og eneveldet ble innført i Danmark-Norge.

På vårtinget er Peter til stede på vegne av Peter Stephensoh­n og refereres til som en «velforstan­dig Karl». Denne andre Peter – altså Stephenson – ligger også i gravkjelle­ren.

Han var ingen hvemsomhel­st – begravet i to kister, noe som var veldig eksklusivt og fornemt på den tiden.

Og han har den finest utstyrte kisten med massive tinnbeslag og kledd i tykt sort klede. Han var dessuten svigerfar til vår Peter.

Peter var sommeren 1671 på Lyngrot i Froland for å ordne med et skifte – og ble da referert til som «erlig og velforstan­dig karl». Allerede i 1673 (12. september) fikk han kongens brev på Nedenes fogdembede og i 1674 fikk han kongelig bevilling til å inngå ekteskap med Stephenson­s datter Sophie.

Begge disse to «Peter» var store karer – Stephensoh­n skal ha vaert over 180cm og vår Peter skal ha vaert over 190cm. Når man ser mumien er det vel neppe tvil om at han måtte ha sett fryktinngy­dende ut i sin tid – det var ikke bare høyden, men vi ser jo at han også hadde et betydelig omfang. Gjennomsni­ttshøyden var den gang rundt 170 cm og de fleste hadde ikke råd til et kosthold som ga saerlig omfang.

Da svigerfore­ldrene døde var det Peter som drev eiendommen­e videre. Trolig var de to sønnene til Stephensoh­n ikke gamle nok. Gården Grøm var en del av godset, men mesteparte­n av tiden bodde Peter og familien i Laura Rejersens hus. I tillegg eide de Homborøya med laksefiske­t, og gårdene Indre Malløya, Tønnevold og Berge i tillegg til – som nevnt – Grøm hvor historien vår startet.

Svigerfar skulle nok vaert litt mere måteholden i sin tid, og spart litt på kistepynte­n også for den saks skyld, for Peter slet med svigerfars gamle gjeld og solgte til slutt Laura Rejersens hus for å få unna noe av de 500 riksdalern­e som sto til rest.

Det kom en kongelig forordning rundt år 1683 som gjorde at Peter slapp å bekymre seg for utsmykning av sin egen kiste;

Kongen hadde konstatert at det ble gjort meget stor overdådigh­et og unyttig omkostning ved de dødes jordferd, hvorved Gud ble høylig fortørnet, og av hensyn til sine kjaere og tro understått­ers gavn og beste, og under trussel om store bøter for de gjenstridi­ge – ble det nå bestemt at likkistene aldeles ikke måtte trekkes i klede. De måtte heller ikke ha mer enn åtte jernhåndta­k og til årstall, initialer etc. må det bare brukes jern eller blikk. Hadde den avdøde en formue på 6000 riksdaler eller mer kunne han aller nådigst få lov å bruke to likkister, men ikke flere.

Da Peter døde kostet begravelse­n 20 riksdaler samt vokslys som trolig ble brukt til selve jordferden.

Så langt jeg kan se hadde Peter og konen bare en datter – Abel Marie Pedersdatt­er Mansfeldt som giftet seg med Jacob Stoltenber­g. De fikk heller ikke mere enn ett barn; Sophie Petronelle Jacobsdatt­er Stoltenber­g. Fram til i dag har etterkomme­rne i stor grad holdt seg her på Sørlandet.

 ??  ?? KJEMPEN I FJAERE KIRKE: Kjempen viser seg å vaere Peter Henrichssø­n Mansfeldt og døde i
KJEMPEN I FJAERE KIRKE: Kjempen viser seg å vaere Peter Henrichssø­n Mansfeldt og døde i
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway