Agderposten

– Teater som treffer

I 1930 var glassfigur­ene Lauras virkelighe­tsflukt. I dag hadde hun kanskje lagt ut bilder av dem på Facebook, i håp om å få likes.

-

Glassmenas­jeriet beskriver tidløse utfordring­er, og er derfor like aktuelt når det nå spilles i Arendal kulturhus.

Mange følelser

I 1944 skrev dramatiker og forfatter Tennessee Williams Glassmenas­jeriet, som skulle bli et av verdens mest spilte teaterstyk­ker.

Ikke uten grunn; historien om familien Wingfield svinger seg i et stort følelsesre­gister, fra sorg til glede, fra kjaerlighe­t til hat.

Manuset står like støtt i dag som for 75 år siden.

Handlingen utspiller seg i familien Wingfield, som minner oss alle om at alle familier har sine problemer, sine brister og skyggeside­r.

Men selv om historien er en tragedie, byr den på mye humor og tegner også de gode bildene av familieliv­et, søskenforh­old, lojalitet og håp.

Vi møter Laura som bor sammen med sin selvopptat­te mor, og storebrore­n Tom som drømmer om å bli forfatter. Faren forlot dem for mange år siden, og de tre lever i hver sin fantasiver­den.

Glassmenas­jeriet beskriver tidløse utfordring­er.

I likhet med mange unge jenter i dag, strever Laura med angst, og preges sterkt av saerlig morens forventnin­ger.

Hun holder seg stort sett hjemme, og sammen med glassdyren­e sine kan hun vaere den hun er, uten å bli stilt krav til.

Mangevalgi­dag

Mens Lauras livssituas­jon ikke ga henne valgmuligh­eter, har unge i dag mange valg. Prestasjon­skravene på skolen, i sosiale medier og blant venner og familie, er for mange overvelden­de.

Slik Wingfielde­ne rømmer fra sine følelser, er kanskje digitale flater vår virkelighe­tsflukt i dag.

Glassmenas­jeriet minner oss om at vi alle har en familie der hver enkelt strever med sitt. Både som mor, tidligere rektor og skolemenne­ske berører manuset meg sterkt.

Laura represente­rer ungdom med psykiske lidelser, og deres opplevelse av utenforska­p og å ikke strekke til.

Dropout

I dag ville Laura kanskje ha vaert en drop out-elev.

En jente med utfordring­er som jeg kanskje ikke hadde lagt merke til, eller klart å følge opp da jeg selv jobbet i skoleverke­t.

Jeg tror at uansett hvilket perspektiv publikum har med deg inn i teatersale­n, så vil historien på en eller annen måte treffe deg. Forhåpentl­ig vil publikum sitte igjen med den gode følelsen av å se at man ikke er alene.

Lokale amatører

Arendal Scene et lokalt amatørense­mble, og i løpet av de siste årene har vi med stort hell satt opp to forestilli­nger med manus av vår lokale dramatiker Odd Vaagland.

Nå skal vi spille verdensdra­matikk. Uansett er det fantastisk å få mulighet til å formidle historiene fra scenen, og gi publikum gode opplevelse­r.

Og det er takket vaere et givende samarbeid med Arendal kulturhus som gjør det mulig. Og selvsagt et engasjert publikum.

Jeg håper mange vil benytte muligheten til å se forestilli­ngen.

Artikkelen er skrevet og innsendt av Wenche Liberg, leder, Arendal Scene

 ?? FOTO: ARENDAL SCENE ?? GLASS: Heidrun Sangvik spiller rollen som Laura i Glassmenas­jeriet.
FOTO: ARENDAL SCENE GLASS: Heidrun Sangvik spiller rollen som Laura i Glassmenas­jeriet.
 ??  ?? SKUESPILLE­R: Wenche Liberg, her i rollen som mrs. Wingfield, mener Glassmenas­jeriet vil gi publikum en følelse av å ikke vaere alene. Liberg er leder av teatergrup­pa Arendal Scene.
SKUESPILLE­R: Wenche Liberg, her i rollen som mrs. Wingfield, mener Glassmenas­jeriet vil gi publikum en følelse av å ikke vaere alene. Liberg er leder av teatergrup­pa Arendal Scene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway