Agderposten

Gir ut tusenlappe­r til barn og unge

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

– Veldig gøy å «vaere Willy Wonka» for en dag, sier kultursjef Linda Saetra som onsdag delte ut gullbillet­t til barn og ungdommer. Nå kan alle få 1.000 kroner igjen for fritidsakt­iviteter.

Som Agderposte­n flere ganger har omtalt, er Arendal én av to pilotkommu­ner i landet som allerede i år innfører Fritidskor­tet.

Men først etter at skoleåret var i gang i høst, kom avklaringe­n fra Barne- ungdoms og familiedir­ektoratet på beløpet kommunen har å dele ut i høst, totalt 7,2 millioner kroner.

– Derfor har vi ikke den tekniske løsningen på plass ennå, men vi vil likevel at alle skal få mulighet til å få sin tusenlapp i høst. Familier må bare søke om refusjon via skjemaet på kommunens nettside, forteller kultursjef Linda Saetra, som også er prosjektle­der for Fritidskor­tet.

– Vi jobber på høygir med å gi flere barn og unge tilgang på fritidsakt­iviteter, sier Saetra som onsdag besøkte to klasser på Arendal videregåen­de skole og en klasse på Sandnes skole på Tromøy for å fortelle om muligheten­e kortet gir.

Besøkte skole

– Jeg hadde med meg mange gullbillet­ter og laereren sa: «Der kommer Willy Wonka!»

Mottakelse­n fra elevene var veldig fin. Å vaere Willy Wonka var en kjempedeil­ig følelse. Jeg skulle gjerne gjort dette hvert år, sier Saetra.

Elevene på fjerde trinn lurte på om de kunne beholde gullbillet­ten, og svaret var «ja», for disse er bare et symbolsk bevis for den rettighete­n alle barn og unge i alderen 6 til 18 år har i Arendal.

På flere aktivitete­r

I Arendal er det 7.200 i denne aldersgrup­pa. Har du to-tre barn, er det fort mange tusen kroner i året for at de håpefulle skal få utfolde seg i et idrettslag, speideren eller andre organisert­e aktivitete­r.

Helt uavhengig foreldrene­s inntekt får alle i skolealder og til og med fylte 18 år inntil 1.000 kroner i halvåret som kan brukes på en eller flere fritidsakt­iviteter.

– Elevene på Sandnes skole hadde også gode spørsmål om kortet. En spurte: «Hvis vi går på to aktivitete­r, kan bruke det på begge, da?» Svaret er ja, hvis hver aktivitet koster 500 kroner, går det helt fint, forteller Saetra.

Motvirke utenforska­p

– Vi vet at deltakelse i sport og andre fritidsakt­iviteter gir mestring, vennskap og glede, sa varaordfør­er Terje Eikin da han hadde besøk av Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad tidligere i høst.

Det var barne- og familiemin­ister som lanserte ideen, inspirert av tilsvarend­e ordning på Island, og foreslo Vadsø og Arendal som pilotkommu­ner.

Målet med Fritidskor­tet er at enda flere barn og unge skal ha en fast fritidsakt­ivitet.

I disse dager sender alle grunnskole­r og videregåen­de skoler ut informasjo­n til hjemmene om ordningen, med lenke til søknadsskj­ema for refusjon.

– På Arendal videregåen­de fortalte elevene at de i samfunnsfa­gstimen hadde snakket om at regjeringe­n har satt av 60 millioner kroner i nasjonalbu­dsjettet for å videreføre pilotprosj­ektene slik at Fritidskor­tet kan gjelde alle mellom 6 og 18 år, forteller Saetra.

Men blant de eldste elevene ble gullbillet­tene tatt imot med blandede følelser:

- Dårlig gjort

– Elevene fra Froland og Tvedestran­d syntes det var veldig urettferdi­g at de ikke er omfattet av ordningen. De fikk med seg en gullbillet­t hver og en oppfordrin­g om å be ordføreren i sin kommune om å søke seg til Fritidskor­tet, sier Saetra.

I løpet av 2020 vil det vaere på plass en enkel digital løsning som gjør at pengene følger barna, og at lag og foreninger får overført beløp for barn som meldes på en aktivitet de har krysset av for at de vil bruke beløpet på.

Familier kan søke om refusjon fram til 13. desember.

 ??  ??
 ??  ?? GULLBILLET­T: Kultursjef Linda Saetra tok en selfie da hun som prosjektle­der for Fritidskor­tet besøkte to skoler og delte ut gullbillet­ter som er verdt tusen kroner hver.
GULLBILLET­T: Kultursjef Linda Saetra tok en selfie da hun som prosjektle­der for Fritidskor­tet besøkte to skoler og delte ut gullbillet­ter som er verdt tusen kroner hver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway