Agderposten

Abiy Ahmed får Nobels fredspris

Etiopias statsminis­ter Abiy Ahmed får Nobels fredspris for 2019 for sitt arbeid med å skape fred med nabolandet Eritrea.

- ▶ OSLO

Etiopia som nasjon, er stolt, sier den etiopiske statsminis­terens kontor om tildelinge­n.

Nobelkomit­een har ennå ikke fått snakket med Ahmed, og Noblekomit­eens leder Berit Reiss-Andersen sier hun håper han fulgte med på TV.

Ahmed, som er tidligere FNsoldat, ble statsminis­ter i Etiopia i 2018.

– Han utarbeidet raskt prinsippen­e for en fredsavtal­e for å avslutte den langvarige, fastlåste situasjone­n mellom landene, sa Reiss-Andersen da hun kunngjorde tildelinge­n.

Meislet ut avtale

– Da Abiy Ahmed ble statsminis­ter i april 2018, gjorde han det klart at han ønsket å gjenoppta fredssamta­lene med Eritrea. I naert samarbeid med Eritreas president Isaias Afwerki meislet Abiy Ahmed på kort tid ut prinsippen­e for en fredsavtal­e, sa Reiss-Andersen videre.

Hun fremhevet flere av hans handlinger etter at han inntok statsminis­terembetet.

– Han brukte sine første 100 dager som statsminis­ter til å oppheve unntakstil­standen i landet, gi amnesti til flere tusen politiske fanger, avvikle pressesens­uren, legalisere tidligere kriminalis­erte opposisjon­sgrupper, avsette korrupsjon­smistenkte militaere og sivile ledere, samt i betydelig grad øke kvinners innflytels­e i etiopisk politikk og samfunnsli­v, sa hun.

Trenger oppmuntrin­g

Reiss-Andersen sier det ennå er en lang vei å gå, men at mye allerede er oppnådd i Etiopia.

– Vi har anerkjent hans intensjon om å gå fram med demokratis­ke valg neste år. Roma ble ikke bygget på en dag, og fred og demokratis­k utvikling vil heller ikke bli oppnådd på en kort tidsperiod­e, sa hun på spørsmål fra NRK. I kunngjørin­gen var ReissAnder­sen klar på at dette er det riktige tidspunkte­t for å tildele prisen til Ahmed.

– Noen vil sikkert mene at denne prisen derfor kommer for tidlig. Nobelkomit­een mener at det er nettopp nå statsminis­ter Abiys innsats fortjener anerkjenne­lse og trenger oppmuntrin­g, sier hun.

Kunngjørin­gen skjedde i Det Norske Nobelinsti­tutts lokaler fredag klokka 11. Det var registrert 301 kandidater til Nobels fredspris i år. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ÅRETS FREDSPRISV­INNER: Etiopias statsminis­ter Abiy Ahmed får Nobels fredspris for sitt arbeid for å oppnå fred, med nabolandet Eritrea.
FOTO: NTB SCANPIX ÅRETS FREDSPRISV­INNER: Etiopias statsminis­ter Abiy Ahmed får Nobels fredspris for sitt arbeid for å oppnå fred, med nabolandet Eritrea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway