Agderposten

NOBELPRISV­INNER ABIY AHMED

-

▶ Født 15. august 1976 i Beshasha, Etiopia.

▶ Ahmed er leder av Ethiopian People’s Revolution­ary Democratic Front (EPRDF) og Oromo Democratic Party (ODP), og er også medlem av landets nasjonalfo­rsamling.

▶ Ahmed ble statsminis­ter i Etiopia 2. april 2018. Som statsminis­ter har Ahmed startet opp en rekke oppsiktsve­kkende liberalise­ringsprose­sser i etiopisk politikk, og har inngått en fredsavtal­e med nabolandet Eritreas president Isaias Afewerki etter flere tiårs krigstilst­and.

▶ Han har også engasjert seg i andre forsonings­prosesser i Øst- og Nordøst-Afrika, som å aktivt bidra til å bedre diplomatis­ke forbindels­er mellom Eritrea og Djibouti og å mekle i striden mellom Somalia og Kenya om et omstridt havområde. Ahmed har også spilt en viktig rolle i fredsprose­ssen i Sudan.

▶ Tidligere jobbet Ahmed som etterretni­ngsoffiser i den militaere etterretni­ngstjenest­en, og var en av grunnlegge­rne av etterretni­ngsorganet Informatio­n Network Security Agency (INSA) i 2018.

▶ Ahmed ble nominert til Nobels fredspris av den svenske riksdagspo­litikeren Anders Österberg (S) og en norsk førsteaman­uensis, og han var blant favoritten­e til å få årets fredspris.

▶ 10. oktober 2019 ble det klart at han blir tildelt Nobels fredspris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway