Agderposten

– La oss vaere litt mer materialis­tiske

– Finansmenn­ene i TV-serien Exit bytter biler ofte fordi de higer etter å føle seg vellykket. Men de er ikke materalist­er.

-

Om noen spør meg om hva som betyr mest i livet mitt, så svarer jeg uten å mukke: Familie, vennskap, god helse, fred på jorden og en baerekraft­ig fremtid for mennesker, dyr og natur.

Det er dette

folk vil høre. Og jeg svarer jo for så vidt aerlig, for jeg setter mer pris på de åndelige og sosiale aspektene ved livet, enn de materielle tingene som omgir meg.

Men det er

kanskje ikke så rart, for jeg og min generasjon har blitt indoktrine­rt med dette verdihiera­rkiet, gjennom hele vår oppvekst.

I Norge har

vi blitt enige; materielle verdier er underordne­t åndelige verdier, dermed basta. Eller kanskje dette ikke er basta, kanskje det ikke er basta i det hele tatt, kanskje vi bør begynne å mukke litt mer før vi svarer?

Grunnen til at

jeg tenker over dette her, er at jeg har erkjent at jeg er over gjennomsni­ttet glad i ting. Ikke nødvendigv­is mange ting, ikke nødvendigv­is dyre ting, men tingene selv. Fine ting, gamle, gode ting.

Jeg mener at

et gammelt hus kan ha verdi i seg selv, en enkel rullestein på Spornes har verdi, uten å vaere til nytte for mennesker.

En gammel platespill­er,

en god øks, en vedovn, en forgasser til en gammel båtmotor, en hjemmestri­kka kofte, et salongbord fra 70-tallet, en pick-up som alltid starter, en holme i Arneviksfj­orden, en god penn.

Alt dette er

ting som jeg setter pris på. Det er materielle ting som gjør livet mitt bedre.

Er jeg en

materialis­t? Jeg tenker ikke på den filosofisk­e retningen, men den allmenne forståelse­n av begrepet. Det er i så fall skammelig. For hvem vil vel vaere en materialis­t?

Det å verdsette

materielle ting er jo overfladis­k og grådig egoistisk.

Hvordan kan jeg

med god samvittigh­et bruke fritiden min på å fikse opp sykler, kjøpe møbler i bruktbutik­k, pusse båten og skru på bil? Materialis­me er jo sykdommen i samfunnet vårt.

Tidligere denne uken

så jeg ferdig Exit, den nye realistisk­e føljetonge­n på NRK. Og serien gjør det klinkende klart for oss: Man blir ikke lykkelig av materiell velstand, og rike menn i dress er kyniske drittsekke­r.

Dette er vår

tids Ibsen, dette er samtidsdra­ma og folkeoppdr­agelse, dette er mat for nordmenn med litt dårlig samvittigh­et for å vaere en del av et hardkokt forbrukers­amfunn.

Men det som

slo meg da jeg så serien, var at disse karakteren­e, disse arketypene av nyrike finansmenn uten moral, de er ikke materialis­ter.

De har dyre

biler, klokker, klaer og palasser. Men Porschene garasjen betyr ikke noe for dem, og de er ikke genuint interesser­t Rolex-klokkene sine.

Det er statusen

disse tingene gir dem, som er verdien. De dyrker statusen, omdømmet, prestisjen som følger med det å eie dyre ting.

De bytter ut

bilene sine to ganger i året fordi det kommer nye modeller, de har åpenbart ingen naer tilknytnin­g disse bilene, de setter ikke pris på en maskin av kvalitet. De higer etter å føle seg vellykket, og de vil bli godtatt i vennekrets­en sin.

Dette er åndelige

verdier. Slik jeg ser det represente­rer disse mennene noe som er helt motsatt av materialis­me, de er idealister.

Min bestefar derimot,

var materialis­t. Han viet yrkeslivet sitt til å restaurere gamle dører og vinduer. Og selve materien, treverket, interesser­te ham mer enn noe annet.

For noen mennesker,

kan et skikkelig emne av feit kjerneved uten kvist, gjøre dagen litt mer meningsful­l. Vi er jo omgitt av ting, og det har vi alltid vaert.

Det kan da

ikke vaere så galt å sette litt pris tingene, bli fascinert av dem, prøve å forstå dem, fikse dem og pleie dem, kjøpe noen nye ting av og til, og kanskje samle på noen ting?

Det å erkjenne

at vi bryr oss om materielle ting kan kanskje hjelpe oss til å godta at det er noen ting vi aldri vil forstå.

De åndelige tingene,

kjaerlighe­ten, sorgen, meningen med livet, det som betyr mest for oss.

 ??  ?? GJENBRUK: Gamle ting kan gi glede. - Materielle ting kan gjøre livet mitt
GJENBRUK: Gamle ting kan gi glede. - Materielle ting kan gjøre livet mitt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway