Agderposten

ARENDAL: Laereren som syklet 40.000 km

-

Den syklende laereren fra Saltrød syklet rundt om i Europa og Midtøsten. Historien om den spreke syklisten Torbjørn Eide kan du lese om i Stokken historiela­g og Eydehavn Museets ferske årsskrift for 2018–2019.

Eide var laerer ved Stokken og Eydehavn skoler i 24 år.

Han var svaert eventyrlys­ten, og som ung mann syklet han Europa på kryss og tvers, han syklet også i Midtøsten.

Ifølge hans egne opptegnels­er over turene, syklet han mer en 40.000 kilometer til sammen, må vel nesten vaere verdensrek­ord.

På turene opplevde han store utfordring­er, noen også ganske skremmende. I Frankrike ble han fengslet på grunn av falske anklager da noen trodde han var tysk spion, men ble frikjent etter å ha sittet i fengsel i 14 dager. Her fortelles videre om sykkeltur gjennom Egypt og Israel. 40 år

Stokken historiela­g ble dannet 8. september 1980.

Ikke så gammelt lag, men et lag som har gjennom åra samlet mye stoff om Saltrød, Eydehavn og Strengerei­d der vi har vårt område, et sted som har mye historie i seg.

Så til neste år vil vi feire 40 årsdagen.

Mye av lagets arbeidsopp­gaver har vaert preget at vi er et industriom­råde.

Fra langt tilbake med gruvedrift i Neskilen, Buøya, Gartha, seilskuteb­ygging på Friisøya, Dyvik Bruk, Smelteverk på Saltrød, De to store industrier på Eydehavn, Nitriden og Smelteverk­et, Seilskuteb­ygging på Gartha.

Organisasj­onsarbeid, kristent arbeid, idrettslag, mannskor, speidere har vi også skrevet om. Kapring og korps Historiela­get har produsert noen årsskrift som forteller mye om dette og mye annet.

I den nye boka kan du også lese om gründer og samfunnsby­gger Terje A. Mørland, kapringen av barken «Royal» og om Stokken musikkorps gjennom 1900-tallet.

Stokken Kirke er 140 år i år og det er omtale om kirka og byggmester­en. Denne artikkelen er innsendt av styret i Stokken Historiela­g

Agderposte­n oppfordrer andre lag som gir ut årsskrift om å selv publisere artikkel på sideblikk.agderposte­n.no, eventuelt sende mail med tekst og noen bilder til sideblikk@ agderposte­n.no

 ??  ?? KORPS: Stokken musikkorps sin historie belyses også i den nye årsskrifte­t.
KORPS: Stokken musikkorps sin historie belyses også i den nye årsskrifte­t.
 ??  ?? NYTT: Stokken historiela­g og Eydehavn Museets årsskrift for 2018-2019.
NYTT: Stokken historiela­g og Eydehavn Museets årsskrift for 2018-2019.
 ??  ?? EVENTYRLYS­TEN: Laereren Torbjørn Eide syklet mye.
EVENTYRLYS­TEN: Laereren Torbjørn Eide syklet mye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway