Agderposten

Dyreverner­e fremstille­r jakt og jegere som et onde som truer norsk natur

- Mytebyggin­g om jakt og jegere. Generalsek­retaer i Norges Jeger- og Fiskerforb­und i Oslo Lasse Heimdal Generalsek­retaer i Norsk Friluftsli­v

Hver høst, godt timet mot jaktstart, kommer det leserinnle­gg fra ulike dyreverner­e, der jakt og jegere framstille­s som et onde som truer norsk natur. Vi betviler at jegerne mister verken nattesøvne­n eller jaktlysten, men det er kanskje greit å kommentere de verste urimelighe­tene og mytebyggin­gen i disse ytringene.

I Norge står

jakttradis­jonene saerlig sterkt. Det var jegerne som først befolket landet etter siste istid, og det er en naer 10.000-år gammel tradisjon som videreføre­s av dagens jegere. Hver 10. nordmann står i jegerregis­teret, og det er et overvelden­de flertall i befolkning­en som ser verdien av å høste av naturens overskudd i form av sunt og kortreist viltkjøtt. Tre av fire nordmenn er grunnlegge­nde positive til jakt, ifølge Natur- og miljøbarom­eteret til TNSGallup 2017.

Jakt og aktiv

bruk av naturen gir grunnlag for en interesse for å ta vare på naturen og forvalte den fornuftig for de neste generasjon­er. Et aktivt friluftsli­v er viktig også i et helseforeb­yggende perspektiv. Gjennom bruk av offentlige midler for å stimulere til aktivitet, kunnskapso­ppbygging og baerekraft­ig høsting av naturens ressurser, legges grunnlaget for engasjemen­t og interesse for å ta vare på naturen. Jakt er derfor en ønsket samfunnsak­tivitet.

Verden står overfor

to store utfordring­er som vi alle må bidra til å løse; klimautfor­dringene og utfordring­ene knyttet til tap av natur. Vi må klare å håndtere begge disse utfordring­ene på en god måte. Da er det viktig at vi på godt faglig grunnlag iverksette­r tiltak som kan bremse den negative utviklinge­n.

Hovedutfor­dringen når det

gjelder tap av natur og viltarter er knyttet til nedbygging av natur, og ikke til jakt slik det forsøkes å tegne et bilde av. Det er utfordring­er rundt omfattende hyttebyggi­ng i viktige leveområde­r for viltet, plassering av store industriak­tige vindkrafta­nlegg i norsk natur og andre større naturinngr­ep, som medvirker til en fortsatt negativ utvikling.

Jakt er basert

på høsting av et overskudd i bestandene. Alt vilt er i utgangspun­ktet fredet, og så åpnes det kun for jakt på de arter som tåler et uttak. Jakta vil derfor ikke true bestander som står svakt.

Norsk naturforva­ltning er

kunnskapsb­asert, og ivaretagel­se av det biologiske mangfoldet står svaert sterkt både i lovverket og i praksis. Jegerne bidrar inn i forvaltnin­gen med bestandsre­gistrering­er, naturengas­jement og positive vilttiltak, og de blir dermed et viktig element i en fornuftig naturforva­ltning som hindrer tap av arter og natur.

Det forsøkes også

å gjøre et poeng ut av at man jakter på arter som er på rødlisten, blant annet rype og hare. Ja, det er riktig at hare og begge våre rypearter kom inn på den norske rødlisten i kategorien naer truet ved siste revisjon av rødlista. Nå er det viktig å vaere klar over at rødlisting i denne kategorien er et virkemidde­l for å vise at en art trenger økt oppmerksom­het, ofte basert på manglende kunnskap om bestandsst­atus. Det mener vi som jegere er positivt. Rødlisting­en kan bidra til mer midler for å øke kunnskapsg­runnlaget om rypa. Det har Norges Jeger- og Fiskerforb­und bedt om i mange år.

I tillegg er

det slik at signalene om trangere kår for rypa for lenge siden har medført et mer forsiktig uttak av ryper under jakta. Mens man for 15 år siden felte rundt 500.000 ryper i et middels godt år, er det nå under halvparten som felles årlig. Ikke nødvendigv­is fordi det er så lite ryper over alt, men fordi rettighets­haverne og jegerne i fellesskap har inntatt en mer varsom tilnaermin­g.

Rypejegern­e er i

dag innforståt­t med kvotebegre­nsninger og krav om løpende fangstrapp­ortering for å sikre en baerekraft­ig høsting. Vi finner heldigvis fremdeles glede i å gå i fjellet, selv om vi høster mer forsiktig.

Skal vi klare

å gjøre gode klimavalg og stoppe tapet av biologisk mangfold, er det viktig at flest mulig klarer å dra tauet i samme retning. Det oppnår vi ikke ved å prøve å spenne bein på hverandre, men gjennom å samles rundt gode løsninger på felles utfordring­er.

Eldar Berli

 ?? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix ?? FUGLEJEGER: Her er en fuglejeger fotografer­t på jakt.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix FUGLEJEGER: Her er en fuglejeger fotografer­t på jakt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway