Agderposten

Vaktskifte: Ny ordfører etter 16 år

Etter 16 år kunne Jan Dukene legge ordførerkj­edet over på sin etterfølge­r, og Marianne Landaas kunne med en viss ydmykhet overta etter Tvedestran­ds lengstsitt­ende ordfører.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Det skjedde da det nye kommunesty­ret konstituer­te seg tirsdag ettermidda­g, og som ventet ble Høyres Marianne Landaas valgt til ordfører med 13 av 23 stemmer.

Det er Høyre, Arbeiderpa­rtiet, Venstre og Frp som står bak den nye ordføreren og som utgjør flertallet i det nye kommunesty­ret som har to faerre representa­nter enn det foregående.

Sp foreslo Morten Foss som fikk fem stemmer.

Xtra-lista og KrF, som tidligere hadde tilbudt seg å støtte Aps Vidar Holmsen Engh som ordfører, et tilbud som ble avvist, stilte nå med KrFs Hans Tomter som kandidat. Han fikk fem stemmer.

Dermed kunne Jan Dukene utøve sin siste handling i Tvedestran­d kommunesty­re.

Det var å overlevere ordførerkj­edet til sin etterfølge­r.

– Du får en krevende tid, med lite fritid, men også mange interessan­te oppgaver og utfordring­er de neste fire årene, forsikret Dukene. Og la til:

– Og de fire årene kommer til å gå fort!

Marianne Landaas la ikke skjul på at det er en stor rolle hun har å fylle etter Jan Dukene, som for øvrig ble behørig takket av da det gamle kommunesty­ret hadde sitt siste møte forrige uke.

Fra Tvedestran­d

Tvedestran­ds nye ordfører er i likhet med sin forgjenger fra kommunen hun skal lede.

Oppvokst på Vestervei, bosatt på Skipperhei­a i Sagesund, med mye utsikt og fjorden naer.

Der holder hun hus med ektemannen Steinar fra Gjeving, mens de tre voksne barna er ute av barndomshj­emmet.

Hun har to barnebarn som bor i Tvedestran­d, den yngste er kun tre uker gammel og ordføreren vil nok forsøke å legge inn stikkordet «barnebarn» i en travel ordførerka­lender.

Da Agderposte­n snakket med henne før hun fikk ordførerkj­edet rundt halsen, var hun klar at på det kom til å bli en annen og travlere hverdag, hun har allerede fått merke at telefonen lyser opp med meldinger og ringing svaert så ofte.

– Jeg får ta det etter hvert, det er godt apparat rundt meg her på kommunehus­et, og jeg veldig glad for at jeg har fire års erfaring fra formannska­pet. Jeg har vaert tett på budsjettbe­handling og alle de store sakene som vi har hatt i kommunen denne perioden, og jeg har god kontakt med de tillitsval­gte gjennom AMU og Administra­sjonsutval­get.

– Jeg vil rose de tillitsval­gte for en ryddig og konstrukti­v dialog, og det er vesentlig når vi nå må redusere antall ansatte og er midt oppe i en stor omorganise­ring og effektivis­eringspros­ess, sier Landaas.

Trang økonomi

For det blir en tøff økonomisk hverdag for ordføreren og det nye kommunesty­ret.

Det nye flertallet har dessuten gått til valg på – og har en felles politisk plattform hvor de forplikter seg til å bygge ny barneskole.

– Det er beregnet at den skal stå ferdig i august 2023. Det er målet, sier ordføreren. Og så er hun såpass garvet i politikken at hun vet at ikke noe er hogd i stein, men at skolebygg blir en av de store oppgavene i denne fireårsper­ioden er det ingen tvil om.

Som ordfører vil hun legge til rette for en god tone i kommunesty­ret og forsøke å holde god orden på debatter og avstemming­er, men ellers er det ingen stillingsb­eskrivelse for en ordfører. Lang erfaring med salg og ledelse er neppe noe ulempe.

Nå har hun permisjon fra grossistfi­rmaet N.C. Christophe­rsen i Kristiansa­nd som er leverandør­er til gullsmedbr­ansjen.

Skal klare å slappe av

Dessuten blir nok telefonen å finne på nattbordet nå, en ordfører må vaere tilgjengel­ig også om det kommer på noe nattetid, er hun innforståt­t med.

Selv om hun har hatt verv i idrett og naeringsor­ganisasjon­er, er det kun de fire siste årene det har vaert så mye politikk for 61-åringen.

Nå blir det for fulltid, og da er det godt å ha både skog og hav rett ved huset for å kunne koble av, og ikke minst fristedet, hytta på Rauland.

– Men jeg slapper også veldig godt av med ei bok på sofaen, forsikrer Tvedestran­ds nye ordfører. Så for tiden vise hvor ofte anledninge­n byr seg.

 ??  ?? DEN NYE LEDELSEN: Høyres Marianne Landaas ble valgt til ordfører med 13 av 23 stemmer. Aps Vidar Holmsen Engh, ble enstemmig valgt som varaordfør­er.
DEN NYE LEDELSEN: Høyres Marianne Landaas ble valgt til ordfører med 13 av 23 stemmer. Aps Vidar Holmsen Engh, ble enstemmig valgt som varaordfør­er.
 ??  ?? HISTORISK: 16 år etter at han overtok ordførerkj­edet, kunne Jan Dukene levere det fra seg til sin etterfølge­r Marianne Landaas.
HISTORISK: 16 år etter at han overtok ordførerkj­edet, kunne Jan Dukene levere det fra seg til sin etterfølge­r Marianne Landaas.
 ??  ??
 ??  ?? GOD STEMNING: Marianne Landaas er første Høyre-ordfører i Tvedestran­d på 36 år, og den andre kvinnelige ordføreren. Her i munter passiar med partifelle­ne Einar Johnsen og Birger Eggen.
GOD STEMNING: Marianne Landaas er første Høyre-ordfører i Tvedestran­d på 36 år, og den andre kvinnelige ordføreren. Her i munter passiar med partifelle­ne Einar Johnsen og Birger Eggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway