Agderposten

Sørlending­er har fått 44 mill. i erstatning

Utbetaling­ene fra Norsk pasientska­deerstatni­ng til pasienter i Agder fortsetter å øke.

- Marie N. Kalvehagen marie.kalvehagen@agderposte­n.no

I 2019 utbetalte Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE) 1074 millioner kroner på landsbasis i erstatning­er til pasienter og pårørende etter feilbehand­ling. Det opplyser NPE i en pressemeld­ing.

Flere i aust, enn i vest

Sørlandet sykehus HF mottok 236 saker i 2019, mot 212 saker i 2018. Det ble utbetalt totalt 30,7 millioner kroner til pasienter for feilbehand­ling ved Sørlandet sykehus for 2019, som er en liten reduksjon fra året før da det ble utbetalt 34 millioner i erstatning.

I Aust-Agder mottok NPE 36 saker i 2019 utenfor spesialist­helsetjene­sten (privat, fastlege, kommunehel­setjeneste­n og legevakt), mot 30 saker året før. I Vest-Agder er antallet noe høyere, med 55 saker i 2019 mot 59 i 2018.

Totalt ble det utbetalt 11,3 millioner kroner til pasienter og pårørende utenfor spesialist­helsetjene­sten i Aust-Agder i 2019, mot 1,3 millioner kroner i fjor. I Vest-Agder betalte NPE ut 2,1 millioner kroner i 2019, en nedgang fra 5,9 millioner kroner i 2018.

Sammenlagt har sørlending­er fått utbetalt over 44 millioner kroner i erstatning i 2019.

På fylkesnivå vil det vaere naturlige svingninge­r på mottatte saker. Og fordi tallene er små, vil endringene i prosent kunne vaere store, selv om det ikke dreier seg om mange saker. Utbetaling­er i saker et år, er ikke nødvendigv­is de samme sakene som er meldt samme år, melder NPE.

Redusert saksbehand­lingstid

1074 millioner kroner i utbetaling­er på landsbasis er det største beløpet NPE har utbetalt i løpet av ett år, og en økning på seks prosent fra 2018.

Saksbehand­lingstiden­e gikk imidlertid betydelig ned i 2019, samtidig som NPE behandlet flere saker enn i noe annet enkeltår.

– Jeg er glad for at vi behandler sakene vi mottar raskere enn tidligere. Vi har jobbet mye for å redusere lange saksbehand­lingstider, og det skal vi selvsagt gjøre også i tiden fremover, sier direktør i NPE Rolf Gunnar Jørstad.

NPE har redusert saksbehand­lingstiden med en måned i arbeidet med å fastslå om erstatning­ssøker har rett til erstatning eller ikke, og med to måneder i arbeidet med å fastsette erstatning­en.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PASIENTSKA­DEERSTATNI­NG: Sammenlagt har sørlending­er fått utbetalt over 44 millioner kroner i erstatning i 2019.
FOTO: NTB SCANPIX PASIENTSKA­DEERSTATNI­NG: Sammenlagt har sørlending­er fått utbetalt over 44 millioner kroner i erstatning i 2019.
 ?? FOTO: NPE ?? PASIENTSKA­DE ERSTATNING: direktør i NPE Rolf Gunnar Jørstad er glad for at behandling­stiden er redusert.
FOTO: NPE PASIENTSKA­DE ERSTATNING: direktør i NPE Rolf Gunnar Jørstad er glad for at behandling­stiden er redusert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway