Agderposten

NHO misfornøyd med krav om fritt skolevalg

NHO avviser regjeringe­ns lovforslag til karakterba­sert opptak for videregåen­de skole, såkalt fritt skolevalg. Det er den ikke alene om.

-

I fjor varslet regjeringe­n at den vil innføre fritt skolevalg hos alle landets videregåen­de skoler, der det per i dag er opp til fylkene å bestemme inntakssys­tem.

Opptak basert

Fritt skolevalg er opptak basert på karakterer, i motsetning til naerskolem­odellen, der man må gå på den skolen man geografisk sogner til. Høringsrun­den utløp 31. desember. Begge regjeringe­ns lovforslag innebaerer at karakterni­vå alene avgjør om en elev får skoleplass.

– NHO avviser begge forslagene, sier Sonja Lovise Berg, avdelingsd­irektør for kompetanse og innovasjon i NHO til Klassekamp­en.

– NHO er i prinsippet for valgfrihet, og det skal lønne seg å oppnå gode karakterer. Samtidig ser vi at fritt skolevalg med karakterba­sert inntak kan ha uintendert­e negative konsekvens­er for noen elevgruppe­r, sier Berg.

Sier nei

Ifølge Utdannings­nytt sier 80 av 140 høringssva­r tvert nei til begge forslagene. Ni av landets fylker er negative, nesten hele utdannings­sektoren, og store aktører som LO og KS.

Blant motargumen­tene er svekket lokaldemok­rati, fare for skolenedle­ggelser i distrikten­e, økt karakterpr­ess i skolen, framvekste­n av A -og B-skoler, og at elever kan måtte reise langt for å få utdanninge­n de har krav på.

Grunnlegge­nde verdi

Høyres Kent Gudmundsen sier til NTB at fritt skolevalg er en grunnlegge­nde verdi for elevene. Han understrek­er overfor Klassekamp­en at det er rom for justeringe­r.

– Vi er opptatt av å lytte til hvordan man kan gjøre fritt skolevalg best mulig, sier Gudmundsen,

som er medlem av utdannings­komiteen på Stortinget.

– Virkelighe­tsfjernt

Martin Henriksen i Ap vil stanse forslaget og varsler at partiet kommer til å fremme sak i Stortinget neste uke.

– Dette er et virkelighe­tsfjernt forslag som viser hvor lite Høyre forstår av Norge utenfor regjerings­kvartalet. Å tvinge alle fylker til såkalt fritt skolevalg gir økte forskjelle­r mellom elever og er den største trusselen mot en desentrali­sert skolestruk­tur på mange år, sier han.

(NTB)

 ?? FOTO: THOMAS BRUN / NTB SCANPIX ?? OPPTAK BASERT: Fritt skolevalg er opptak basert på karakterer, i motsetning til naerskolem­odellen, der man må gå på den skolen man geografisk sogner til. Høringsrun­den utløp 31. desember. Begge regjeringe­ns lovforslag innebaerer at karakterni­vå alene avgjør om en elev får skoleplass, og forslagene får lunken mottakelse.
FOTO: THOMAS BRUN / NTB SCANPIX OPPTAK BASERT: Fritt skolevalg er opptak basert på karakterer, i motsetning til naerskolem­odellen, der man må gå på den skolen man geografisk sogner til. Høringsrun­den utløp 31. desember. Begge regjeringe­ns lovforslag innebaerer at karakterni­vå alene avgjør om en elev får skoleplass, og forslagene får lunken mottakelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway