Agderposten

NAV-skandalen kan vaere større enn hva som hittil har vaert kjent

-

▶ Det har ikke manglet på ansvarlige beklagelse­r i forbindels­e med Stortinget­s høring av hva som gikk galt i det som nå er kjent som NAV-skandalen.

▶ I tur og orden har den ene statsråden etter den andre stått fram og beklaget at de ikke forsto omfanget alvoret i at NAV tolket norsk trygderett feil i i forhold til EU-forordning­er. Forordning­er som ga NAV-klienter muligheten til å ta med seg sykepenger, arbeidsavk­laringspen­ger og pleiepenge­r til andre EØS-land.

▶ Stortingsr­epresentan­t Svein Harberg (Høyre) fra Grimstad, er blant politikern­e i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n som har fått jobben med å stille de kritiske spørsmålen­e til prosessen. E rekke statsråder tar ansvar, men ikke alene. Anniken Haugli, arbeids- og sosialmini­ster, tar ansvar for den perioden hun har ledet departemen­tet som har ansvar for NAV.

▶ Men heller ikke politikere i perioden før hennes, forstod eller visste: Hanne Bjurstrøm (Ap), som var statsråd før henne, uttrykker at saken ikke var noe hun fikk på sitt bord som politiker. Jonas Gahr Støre (Ap), som var utenriksmi­nister da forordning­en ble innført i 2012, husker heller ikke noen spesielle politiske diskusjone­r knyttet hvorvidt norsk og europeisk trygderett kunne komme i konflikt i denne saken, ifølge Aftenposte­n. I august i fjor gikk alarmen internt i Hauglies departemen­t. Fortsatt tok det lang tid før departemen­tet forsto at dette kunne ha gått ut over mennesker som var blitt straffefor­fulgt og fengslet på uriktig grunnlag. Minst 78 personer kan vaere utsatt for et justismord som følge av dette.

▶ Under høringen kom det, ifølge Aftenposte­n,

fram at NAV-ansatte i lengre tid hadde forsøkt å melde fra om feiltolkni­ngen uten nå nå fram.

▶ – Hvis organisasj­onen hadde lyttet til sine ansatte, kunne trygdeskan­dalen blitt avdekket tidligere, uttalte Hanne Glemmestad, medlem av arbeidsutv­alget i Fellesorga­nisasjonen (FO), ifølge Aftenposte­n.

▶ Høringen har avdekket en byråkratis­k kvern som maler alt for langsomt. Spørsmålet er om den også har avdekket at norske trygdeutbe­talinger er blitt en del av et så stort og kompleks internasjo­nalt regelverk at ingen lenger har oversikten. Det er i så fall en mye større skandale.

 ??  ?? TRYGDESKAN­DALEN:Svein Harberg og Dag Terje Andersen hilser på arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie i høringen om trygdeskan­dalen i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité. Foto: NTB Scanpix
TRYGDESKAN­DALEN:Svein Harberg og Dag Terje Andersen hilser på arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie i høringen om trygdeskan­dalen i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité. Foto: NTB Scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway