Agderposten

Et godt eksempel på hvordan noen personer i naeringsli­vet prøver å legge føringer i Arendals bypolitikk

- Jan Georg Friesinger

Selv om vi i Arendal ønsker å vaere en stor by, så er vi nødt å se realiteten i øynene. Vi er en mellom stor by med mange utfordring­er. Det starter med en dårlig kommune økonomi, en svak innbyggerv­ekst, kranglende politikere, tvetydige pengegiver­e som følger sine egne interesser og slutter med en kraftløs ledelse av kommuneadm­inistrasjo­nen.

Alt dette har vi innbyggere sett i mange år. Om dette var i Barbusaken, eller nå i glassheise­n til Fløyheia hvor kostnadene eksplodert­e, eller prioriteri­ng av en isbane foran kulturhuse­t versus rehabilite­ring av en eksisteren­de skøytebane. Siden Peder Syrdalen, som represente­rer naeringsli­vet, kom med sitt leserinnle­gg nettopp i Agderposte­n, kan det vaere fint å ta utgangspun­kt i dette.

Innlegget til Syrdalen

er et godt eksempel på hvordan noen personer i naeringsli­vet prøver å legge føringer i Arendals bypolitikk over hva våre skattepeng­er helst bør brukes til. Noen vil kalle det smart – andre egoistisk. Alt dette burde egentlig handle om baerekraft­ig byutviklin­g med levekår og folkehelse til innbyggere i fokus. Syrdalen skriver heller om hvor fantastisk isbanen på Sam Eydes plass kommer til å bli og nedtoner Øystein Grødums ekte bekymringe­r for isbanen på Myra som trenger sårt rehabilite­ring.

Grødum er leder

i Arendal Skøiteklub og har påpekt at kommunen burde prioritere rehabilite­ring av skøytebane på Myra. Uten rehabilite­ring kommer nemlig skøytemilj­øet i Arendal til å forsvinne. Kanskje naeringsli­vet kunne vaert like sjenerøse med pengene sine til banen på Myra som med banen i sentrum? Men slike sjenerøse investerin­ger har ingen utbytte i lønn eller innflytels­e i bypolitikk. Man kan videre spør hvilket annet idrettsanl­egg i Arendal har arrangert NM flere ganger? Eller hvilket annet idrettsmil­jø kan fremvise en aktiv OL-vinner som Simen Spieler Nilsen og en EM-vinner fra 1963, Nils Aaness som fortsatt trener på banen og unge rekrutter som setter stadige nye personlige rekorder. Skøytebane­n på Myra blir yppig brukt av skolene i Arendal store deler av vinteren.

Man kan spørre

videre: Hva ville en skøytebane foran rådhuset bidra til med tanke på stedsutvik­ling for hele Arendal? Kort sagt et begrenset bidrag, selv om det kan vaere en opplevelse å gå på skøyter midt i en sørlandsk by noen få uker om vinteren. Hvordan ville plassen foran rådhuset se ut om sommeren? Blir det asfalt eller betong dekke på plassen som vi egentlig skulle trengt på banen i Myra. Hvis man tenker på miljøkostn­adene så ville det vaere helt galt og bygge noe nytt dersom man allerede har en skøytebane i Arendal for opplevelse­r, folkehelse, bredde- og toppidrett. Ville det ikke holde å gjøre som før – lage en naturisban­e foran rådhuset når det er kaldt nok. Det ville koste nesten ingenting men forutsette­r kuldegrade­r. Hvis naeringsli­vet ønsker å gjøre Arendal sentrum mer attraktiv så kunne de la oss parkere 2 timer gratis i sine parkerings­hus.

I idrettssam­menheng ville

den lille skøytebane­n foran kulturhuse­t vaere helt ubrukelig selv om noen vil bli nysgjerrig­e og kanskje få lyst å gå ordentlig på skøyter etter hvert. Men da har vi ikke mer en ordentlig isbane i Arendal fordi en gruppe fra lokalpolit­ikken, kommuneadm­inistrasjo­nen og naeringsli­vet forhandlet det slik. Dette er neppe en baerekraft­ig stedsutvik­ling.

Arendal er tross

alt heldig, fordi mange innbyggere bryr seg og stiller opp for hverandre, som f.eks. i gatefotbal­len på Sam Eydes plass. Kanskje vi heller skulle ha fotballbin­gen installert på denne plassen? Bingen er allerede kjøpt inn men er dessverre altfor godt gjemt i kommunenes lager. Om det er skøyter eller fotball, idretten har en sosial inkluderen­de funksjon i samfunnet. Som sagt vi har fasilitete­r i denne byen, men vi må starte med å bry oss mer om de vi har, istedenfor om å sikte mot stjernene.

Arendal er ikke

New York med en isbane i Central Park. Vi har en isbane på Myra som trenger flere midler til vedlikehol­d! Flinke kommune arbeidere gjør så godt det kan. Eksempelet med skøytebane­n kan overføres til andre kommunale områder, som f.eks. omsorg eller skole, hvor en stram økonomi legger begrensnin­ger på tilbudene til innbyggern­e. Nei, saken er ikke så lett som det forlokkend­e leserinnle­gget til Syrdalen vil ha oss til å tro. En halv million kroner dit, en million kroner der. Byplanlegg­ing og stedsutvik­ling i Arendal burde ha laert bedre fra sine tidligere feil og fokusere på å vaere mer sosialt baerekraft­ig fremover. Kommunen kan starte med et godt eksempel ved å prioritere rehabilite­ring av eksisteren­de skøytebane på Myra nå.

 ??  ?? ISBANE: Hva ville en skøytebane foran rådhuset bidra til med tanke på stedsutvik­ling for hele Arendal? Kort sagt et begrenset bidrag, selv om det kan vaere en opplevelse å gå på skøyter midt i en sørlandsk by noen få uker om vinteren, skriver innsendere­n. Innfelt faksimile av innlegget til Peder Syrdalen
ISBANE: Hva ville en skøytebane foran rådhuset bidra til med tanke på stedsutvik­ling for hele Arendal? Kort sagt et begrenset bidrag, selv om det kan vaere en opplevelse å gå på skøyter midt i en sørlandsk by noen få uker om vinteren, skriver innsendere­n. Innfelt faksimile av innlegget til Peder Syrdalen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway