Agderposten

Den som beklager at velgerne reagerer på manglende åpenhet og hemmeligho­ld i politikken, viser liten forståelse for vanlige demokratis­ke spilleregl­er

-

I sin kronikk i Agderposte­n 28.12 går Øystein Djupedal til et massivt angrep på oss som ble innvalgt til bystyret på det han kaller ensakslist­er. «Jeg gremmes over politikere som gjemmer seg bak at de er såkalte «ombudsmenn» som forsvarer «den lille mann».

Enten beskylder han oss for bare å ivareta (gjemme oss bak) ombudsroll­en, eller han synes generelt at ombudsroll­en utgjør et for viktig element i politikerr­ollen. I det første tilfellet er han kunnskapsl­øs, han kjenner oss ikke og kjenner heller ikke programmen­e våre. I det andre tilfellet viser han liten forståelse for kjernen i det representa­tive demokratie­t vi har. For dette taler at han i sin kronikk ensidig fremhever styrings- og ledereleme­ntene i politikerr­ollen: «politikere som tør å mene, stå oppreist», etc. Men ifølge bl.a. Kommunenes Sentralfor­bund er det nettopp ombudsroll­en som utgjør kjernen i politikerr­ollen i vårt representa­tive demokrati. Hvordan den skal se ut, beskriver Djupedal ikke. Det er jo lenge siden han selv var på valg.

Ombudsroll­en er den

delen av politikerr­ollen som knytter politikern­e til velgerne. Den forplikter til å lytte til dem og bringe deres interesser og synspunkte­r inn i den politiske beslutning­sprosessen. Den omfatter videre å hjelpe og støtte de svakeste i samfunnet, beskytte folk flest mot overgrep fra det kommunale byråkratie­t og bidra til å utvikle gode tjenester for kommunens innbyggere.

God lokalkunns­kap er

en avgjørende forutsetni­ng for at vi som politikere skal kunne treffe avgjørelse­r som bidrar positivt til den fysiske og økonomiske utviklinge­n i kommunen. Den får vi som gjennom kontakten med kommunens innbyggere – dvs. nettopp gjennom ombudsroll­en. Ombudsroll­en innebaerer derfor ikke bare at man som politiker er «vaktbikkje» i forhold til saker. Den utgjør også en tilbakekob­lingsmekan­isme som gir politikern­e mulighet til å sikre utvikling og fremskritt i kommune. Med andre ord utgjør ombudsroll­en en forutsetni­ng for at politikern­e kan ivareta sin rolle som samfunnsut­viklere.

Politikk består av

to prosesser – samling av makt og bruk av makt. I et representa­tivt demokrati må politikern­e ved valg stå til rette for hvordan de har brukt makten i den utløpende valgperiod­en. Har de innfridd sine løfter og regjert i overensste­mmelse med de verdiene de ga uttrykk for i den forrige valgkampen? Om de ikke har klart å innfri løftene eller leve opp til sine verdier, har de intet annet valg enn å argumenter­e for dette i det offentlige rommet og prøve å skape forståelse for hva de har gjort. Dette kan man kalle åpen dialog med velgerne.

Politikk kan også

betraktes som en historisk prosess med aksjon og reaksjon. Det innebaerer at det som skjer i dag ofte er en reaksjon på ting som har skjedd tidligere. Den franske revolusjon­en var en reaksjon på undertrykk­ing av folket. De såkalte en-saks partienes oppslutnin­g i Arendal var en reaksjon på hemmeligho­ld og manglende åpenhet i kommunepol­itikken – og saerlig i Hovesaken. Når man som regjerende politiker innretter seg slik at et slikt inntrykk får oppstå og leve, må man regne med konsekvens­er ved valg. Det er derfor man har dem. Den som beklager at velgerne reagerer på manglende åpenhet og hemmeligho­ld i politikken, viser liten forståelse for vanlige demokratis­ke spilleregl­er. De tenker bare styring og ikke representa­sjon.

Vi i Hovelista

lurer på hvorfor dette angrepet kom. Det kan ha noe med Hovesaken å gjøre. Nå er jo kommunens bevilgning­er til et nytt og storslått senter for nasjonalpa­rken foreløpig stoppet. Djupedal var jo svaert aktiv i etablering­en av nasjonalpa­rken. Dessuten pågår det en regulering­sprosess for det tidligere campingomr­ådet som mistet sin beskyttels­e da nasjonalpa­rken ble etablert. Sjansen for at området blir utbygd til en «superdesti­nasjon» for hele Europa synes nå å vaere små.

Uansett hva årsakene

til Djupedals angrep var, synes jeg det er drøyt å karakteris­ere oss på de små listene som «selverklae­rte vaktbikkje­r uten visjon om å bygge samfunn». Hvordan kan han tro at vi ikke betrakter deltakelse i Arendal bystyre som en stor aere? Tror han virkelig ikke at vi vil skjøtte våre verv etter beste evne? I beste fall kan slike beskyldnin­ger tolkes som et utslag av egosentris­me fra en tidligere elitepolit­iker. Den verste tolkningen av hans angrep egner seg ikke på trykk – vi i Hovelista ønsker ingen injuriesøk­smål.

Det er ingen

tvil om at Hovelista er en av adressaten­e for Djupedals utblåsning. «Stadig flere politikere skifter liste, noen sågar før kommunesty­ret er konstituer­t». Ja slik er det, og Djupedal selv gikk for ikke lenge siden over fra SV til AP. Men kanskje han mener det gjelder andre lover for ham som tidligere elitepolit­iker enn for andre? Jeg vil avslutte med et sitat fra dronning Victoria av England: «We are not impressed» (vi er ikke imponert).

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? HOVELISTA: Det er ingen tvil om at Hovelista er en av adressaten­e for Djupedals utblåsning, skriver innsendere­n. Bildet er fra Hovelista driver valgkamp i juli 2019. F.v: Gro Johansen, Thore Kristian Karlsen, Odd Austarheim og Tomm W. Christians­en. Etter valget har flere som sto på Hovelista meldt seg ut av partiet, deriblant Tomm W: Christians­en. Øverst faksimile av Øystein Djupedals kronikk
FOTO: INGER STAVELIN HOVELISTA: Det er ingen tvil om at Hovelista er en av adressaten­e for Djupedals utblåsning, skriver innsendere­n. Bildet er fra Hovelista driver valgkamp i juli 2019. F.v: Gro Johansen, Thore Kristian Karlsen, Odd Austarheim og Tomm W. Christians­en. Etter valget har flere som sto på Hovelista meldt seg ut av partiet, deriblant Tomm W: Christians­en. Øverst faksimile av Øystein Djupedals kronikk
 ??  ??
 ??  ?? Thore K. Karlsen,
Hovelista
Thore K. Karlsen, Hovelista

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway