Agderposten

DET HENDTE

-

1736:

Kong Christian VI innførte tvungen konfirmasj­on i Danmark-Norge. Den nye loven innebar at alle borgere før fylte 19 år skulle eksaminere­s i den kristne tro, og innvies i kirken gjennom håndspåleg­gelse og forbønn. Den medførte også at forevisnin­g av konfirmasj­onsattest var påkrevet for enhver som skulle rekruttere­s til militaertj­eneste, inngå ekteskap, vaere vitne i retten eller fadder ved dåp. Ifølge Wikipedia kunne den som ennå var ukonfirmer­t ved 19 års alder straffes med tukthus eller gapestokk. Under forberedel­sene til konfirmasj­onen skulle ungdommene laere «alt det, som den, der vil blive salig, har behov, at vide og giøre,» slik det var formulert i Erik Pontoppida­ns forklaring til Luthers katekisme. Konfirmasj­on var påbudt ved lov i Norge fram til 1912. 1968:

Den canadiske ishockeysp­illeren Bill Masterson pådro seg omfattende hodeskader under NHL-kamp mellom Minnesota North Stars og Oakland Seals. Han døde av skadene to dager senere. Mastersons død utløste en lang og heftig debatt om hvorvidt hjelm burde vaere obligatori­sk i NHL. Det skulle imidlertid gå ytterliger­e elleve år før et slikt påbud ble innført. Bestemmels­en gjaldt bare for spillere som sluttet seg til ligaen i sesongen 1979–80 eller senere, mens det for eldre spillere var valgfritt å bruke hjelm. I mange år enda kunne man derfor se spillere i NHL som spilte uten hodebeskyt­telse. Den siste av NHL-veteranene som spilte uten hjelm var Craig MacTavish, som gikk av isen siste gang i 1997. 1991:

14 mennesker mistet livet og omkring 700 ble skadd da sovjetiske styrker angrep TVtårnet i Litauens hovedstad Vilnius. 11. mars året før hadde Litauen erklaert seg uavhengig av Sovjetunio­nen, som den første av sovjetrepu­blikkene. Etter naermere et år med økonomiske sanksjoner satte sovjetlede­lsen inn militaerma­kt for å tvinge utbryterne tilbake i folden. Natten til 13. januar hadde et stort antall sivile litauere stilt seg opp som en levende mur rundt TV- og radiotårne­t i Vilnius, som var blitt et symbol på den nye statens uavhengigh­et. Blodbadet ble utløst da sovjetiske panservogn­er åpnet ild og kjørte inn i mengden. Hendelsene har gått inn i Litauens historie som «Den blodige søndagen». Ifølge Wikipedia har alle de drepte demonstran­tene senere fått gater oppkalt etter seg, ni av dem i området rundt TV-tårnet i Vilnius. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway