Agderposten

Harberg henter krefter hjemme

Svein Harberg (61) er inne i sin tredje stortingsp­eriode, men har sjelden hatt det så intenst som nå hvor han er helt sentral i Nav-høringen. Alle enkeltskje­bnene gjør et sterkt inntrykk på nestledere­n i kontrollko­miteen.

- Tore Ellingsen tore.ellingsen@agderposte­n.no

– Det gjør vondt å høre om alle Nav-skjebnene

Fredag kveld kunne Svein Harberg endelig sette kursen hjem til Grimstad, etter to intense hørings-dager i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n der han er første nestleder. Tidligere og nåvaerende sosial- og arbeidsmin­ister, Nav-direktøren, ledere for Trygderett­en, tidligere riksadvoka­t og landets statsminis­ter. I tur og orden måtte de inn på teppet til komiteen som skal bidra til om mulig å komme til bunns i Nav-skandalen.

61-åringen som møtte i Grimstad kommunesty­re første gang som vararepres­entant for 25 år siden, har vaert ordfører, medlem av fylkesting og fylkesutva­lg og nå er godt inne i sin tredje stortingsp­eriode. Men han kan knapt huske å ha jobbet med enn mer omfattende sak.

– Jeg har lest dokumenter til denne saken de siste to månedene. Det var helt nødvendig med gode forberedel­ser før to dager med høring. Det har vaert veldig intenst. Det skyldes både det voldsomme omfanget, og ikke minst de mange enkeltskje­bnene, sier Harberg.

Måtte sone blant drapsmenn

Fredag møtte blant andre Rune Halseth (55) opp. Han ble sommeren 2016 dømt til ubetinget fengsel i fem måneder, men det var først i 2018 han begynte soningen, fortalte han til Aftenposte­n. Da han kom inn til soning var det i et høysikkerh­etsfengsel, Der sonet han blant andre med drapsmenn.

– Tankene går jo fortsatt hele tiden til hvordan det var å vaere sperret inne. Og skammen er der fortsatt. Da er det veldig surrealist­isk å høre det som kommer fram her, sa Halseth.

– Må sørge for hjelp

Det er vanskelig å akseptere, fastslo han. Og det ble ikke enklere desto mer han hørte fra sentrale aktører.

– Det er så mange skjebner, slike som Halseth. Det gjør vondt, men det gir også en stor motivasjon til komme til bunns og finne ut hva som skjedde. Vi har blant annet vaert veldig opptatt av hva som skjedde når EØS-forordning­en skulle implemente­res i 2012, forteller Svein Harberg, før han presiserer:

– Det viktige for meg er å sørge for at alle som er rammet får hjelp og at det blir rettet opp, og at vi blir trygge på at noe slikt ikke kan skje igjen.

– Er det slik at du som Høyre-representa­nt er mest opptatt av det som skjedde under den rødgrønne regjeringe­n og ikke så mye av det som har skjedd under din egen regjering?

– Jeg tror alle i komiteen er mest opptatt av få svar på mest mulig, men det er klart vi har våre partiprefe­ranser, sier Harberg, som blant annet har uttalt at han syntes arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie har styrket sin stilling under høringen.

– Hvordan har stemningen vaert under høringen?

– Jeg synes den har vaert god og kollegial. Det har vaert kjørt times bolker med pause imellom. Men det har vaer veldig intenst. Det henvises til ulike dokumenter, møter og annet som en må holde styr på, og en skal vaere forberedt med spørsmål og få med seg svarene, forteller han.

Politisk kvarter

Så har ikke verden stoppet opp, selv om Nav-saken tar veldig mye oppmerksom­het. Det mye annet som skal følges opp også. Han har dessuten hatt en mye større pågang fra mediene, og to dager på rad ble dagen startet i Politisk kvarter, og siden gikk det i ett til seine kvelden.

Da Agderposte­n tok kontakt fredag kveld, var Harberg nettopp kom inn på kontoret etter å ha deltatt i Dagsnytt Atten. Da skulle han bare få skiftet av seg dressen før han satte seg bilen for ta strake veien hjem til Grimstad.

Kan ikke legge saken fra seg

– Det er veldig godt å komme hjem, selv om det ikke er for så lange tiden. Det skal bli godt å sette seg i godstolen, innrøm

met han. Kanskje kunne han rekke en liten tur på vannet også, han har båten ute hele året. Et pusterom er nødvendig og godt, selv om deler av lørdagen gikk til et møte i Lillesand. Og søndag ble det tidlig start for å reise til Sundvollen, der det er felleskonf­eranse.

Nav-saken kan han ikke legge fra seg, men han håper og tror det kommer noe godt ut av den til slutt, tross alt. At alle instanser får bedre rutiner og samhandlin­g og at tilliten til rettssyste­met, politikern­e og Nav blir gjenoppret­tet. Les også leder på side 18

 ??  ??
 ??  ?? ENDELIG AVKOBLING: Selv om Svein Harberg ikke fikk så mange timene hjemme i godstolen, var det svaert godt å få koblet litt av etter en av hans menst intenseuke­r i politikken.
ENDELIG AVKOBLING: Selv om Svein Harberg ikke fikk så mange timene hjemme i godstolen, var det svaert godt å få koblet litt av etter en av hans menst intenseuke­r i politikken.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ??
FOTO: ELISABETH GROSVOLD
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I HØRINGEN: Svein Harberg hilser på Anniken Huitfeldt, Robert Eriksson og Hanne Bjurstrøm i høringen om trygdeskad­alen.
FOTO: NTB SCANPIX I HØRINGEN: Svein Harberg hilser på Anniken Huitfeldt, Robert Eriksson og Hanne Bjurstrøm i høringen om trygdeskad­alen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I MEDIA: Svein Harberg har vaert mye i media de siste dagene, det er stort trykk og høy interesse fra mediene.
FOTO: NTB SCANPIX I MEDIA: Svein Harberg har vaert mye i media de siste dagene, det er stort trykk og høy interesse fra mediene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway