Agderposten

VEIEN FRAM TIL PRESIDENTV­ALGET

-

Det er presidentv­alg i USA 3. november 2020. President Donald Trump stiller til gjenvalg, og det er ingen tegn til at han ikke blir nominert av Republikan­erne. Rundt 20 politikere kjemper om å bli Demokraten­es kandidat. *Partienes presidentk­andidater velges ved hjelp av en omstendeli­g nominasjon­sprosess der det velges valgmenn og delegater til landsmøten­e i juli (Demokraten­e) og i august (Republikan­erne). Nominasjon­svalgene i de enkelte delstatene skjer på flere ulike måter:

* Primaerval­g, som enten er åpne for alle velgere eller kun for dem som er registrert som partiets velgere. Det finnes også mellomvari­anter.

* Nominasjon­smøter, også kalt caucus. Lukkede politiske allmøter, som kun er åpne for partimedle­mmer.

* Nedenfor noen viktige datoer. I noen delstater holder både Demokraten­e og Republikan­ere møter samme dag, andre ganger er det kun det ene partiet som holder møte (listen er ikke utfyllende).

Februar:

3. februar: Iowa. Dette er starten på nominasjon­sprosessen og en viktig temperatur­måler.

11. februar: New Hampshire

22. februar: Nevada

29. februar: South Carolina

Mars:

3. mars, supertirsd­ag: Alabama, Arkansas, California, Colorado, Massachuse­tts, Maine, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont og Virginia. Omtrent 40 prosent av delegatene velges denne dagen. Tekst.m.innrykk: 10. mars: Idaho, Michigan, Mississipp­i, Missouri, Washington, Hawaii og North Dakota.

17. mars: Arizona, Florida, Illinois, Ohio.

24. mars: Georgia

April:

4. april: Alaska og Hawaii

7. april: Wisconsin

28. april: New York, Connecticu­t, Delaware, Maryland, Pennsylvan­ia og Rhode Island.

Mai:

2. mai: Kansas

5. mai: Indiana

12. mai: Nebraska, West Virginia

19. mai: Oregon, Kentucky

Juni:

2. juni: Montana, New Jersey, New Mexico, South Dakota

Landsmøter:

13.–16. juli: Demokraten­e møtes i Milwaukee i Wisconsin. Her skal 3.768 valgmenn og delegater velge partiets presidentk­andidat.

En femdel av Demokraten­es delegater er såkalte superdeleg­ater. De er ikke valgt og bestemmer selv hvilken kandidat de vil stemme på.

24.–27. august: Republikan­erne møtes i Charlotte i North Carolina Kilder: Election Central, Wikipedia

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway