Agderposten

Boikott av varer fra Israel er feil medisin

-

Sosialisti­sk Venstrepar­ti i Arendal har bedt om en sak til bystyret hvor de ønsker at Arendal kommune skal boikotte varer som er produsert i Israel. Arendal KrF mener at boikott er feil medisin!

SV tar til

orde for økonomisk boikott av det eneste demokratie­t i Midtøsten, riktignok bare varer som er produsert på Vestbredde­n.

Når man foreslår

boikott av Israel, gjør man dette landet til en av verstingen­e i verden med hensyn til overholdel­se av menneskere­ttighetene. Selv om israelerne ikke gjør alt rett, kommer de sammenlign­et med

mange andre land i verden og nabolanden­e i saerdelesh­et, godt ut på de fleste feltene. La oss kort skissere noen viktige begrunnels­er for denne påstanden:

Israel har et

uavhengig rettsvesen som det eneste land i Midtøsten. Israel er det eneste landet med et vel utviklet demokratis­k styresett og hvor det er naermest ubegrenset ytringsfri­het. Israel har klare lover mot tortur. Israel har større frihet og etnisk likestilli­ng enn noe annet land i området. Rettighete­ne til kvinner og homofile er mer anerkjent i Israel enn noe sted i den arabiske verden.

Israel er langt

fra perfekt, men landet har mekanismer for å styrke menneskere­ttighetene, funksjoner som ikke eksisterer i andre nasjoner i Midtøsten.

Skulle man valgt

ut hvilke land man ville boikotte eller handle mer med ut fra et menneskere­ttsperspek­tiv, burde investerin­gene i Israel økt dramatisk.

I tillegg vil

boikott av varer fra Vestbredde­n først og fremst ramme palestiner­ne. Mange palestiner­e er helt avhengig av å kunne jobbe i bedrifter eid av israelske selskaper for å kunne tjene til livets opphold. Eller for å sitere den palestinsk­e fredsaktiv­isten Bassam Eid: «Den palestinsk­kontroller­te økonomien er veldig svak, og mange palestiner­e er ansatt i israelske bedrifter – den eneste kilden til gode jobber. BDS-bevegelsen og andre anti-Israel-aktivister bruker israelske bosetninge­r på Vestbredde­n for å demonisere Israel, men de ser ikke ut til å forstå at bosetninge­ne gagner palestiner­ne slik situasjone­n er på bakken i dag. Hvis såkalte propalesti­nske aktivister virkelig ønsker å hjelpe, bør de kreve frihet, menneskere­ttigheter, demokrati og rettferdig­het for palestiner­ne.»

Så er vi

alle smertelig klar over at det er sentrale spørsmål i konflikten mellom Israel og palestiner­ne som i dag framstår som uløst. Vi ønsker fred for det palestinsk­e folket slik at det kan få mulighet til vekst og utvikling innenfor internasjo­nalt aksepterte grenser samtidig som menneskere­ttighetene blir respektert, men også Israel må få oppleve fred og trygge grenser.

Debatten omkring boikott

har en sterk slagside fordi den i utgangspun­ktet kun foreslår tiltak som rammer den ene part, nemlig Israel. Boikott bygger opp under det hatet som vi ønsker å endre. Hvis vi ønsker å bidra til å skape en ny framtid for palestiner­ne, er det etter vårt syn ikke veien å gå og iverksette tiltak som styrker hat og uforsonlig­het til den nasjonen de skal ha som naermeste nabo.

I KrF tror

vi på en framtid hvor Norge heller utvikler mer handels-, teknologi- og forsknings­samarbeid med Israel. Det samme ønsker vi å få til med palestinsk­e myndighete­r – avtaler som kan fremme vekst og utvikling. Boikott av israelske varer hemmer det fredsskape­nde arbeidet og bidrar til stigmatise­ring av Israel og jødene.

 ??  ?? Øystein Krogstad, Bystyrerep­resentant KrF
Øystein Krogstad, Bystyrerep­resentant KrF
 ??  ?? Terje Eikin, Bystyrerep­resentant KrF
Terje Eikin, Bystyrerep­resentant KrF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway