Agderposten

De dyreste hyttene i 2019 kostet fra 10 til 30 millioner

Seks av sju fritidseie­ndommer som gikk over 10 millioner kroner i AustAgder i fjor, lå ved sjøen. Mange kjøpere trekker til fjells fordi de får mer for pengene der, forteller megler.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Totalt sju fritidseie­ndommer i Aust-Agder ble i fjor solgt for over 10 millioner kroner. Spennvidde­n på prisene for disse eiendommen­e lå fra like over 10 millioner og opp til flere titalls millioner kroner. Inne på topp sju ligger kun én fritidseie­ndom i høyden, mens resten byr på sjø og strandliv.

1. Vragviga

La oss ta listen først. Helt øverst, og i en egen liga, ligger Grimstad-perlen Vragviga. Eiendommen som kraftinves­tor Einar Aas ble tvunget til å selge i forbindels­e med sitt gigantiske tap på Nasdaq-børsen i fjor høst som ledd i et privat forlik med kreditoren­e. Det var advokat Knut Glad som til slutt kjøpte prakteiend­ommen for 32 millioner kroner av Aas. Dette var dermed den dyrest omsatte fritidseie­ndommen i Aust-Agder i 2019.

2. Homborøya

På neste plass finner vi Homborøya 7, også denne i Grimstad. Det var selskapet Fritas AS som solgte fritidseie­ndommen utenfor Homborsund i Grimstad kommune. Kjøperne er Francis Høegh Goelet og Olav Høegh Goelet – og eiendommen ble solgt for den nette sum av 18 millioner kroner.

3. Vrangesund

Nederst på pallen i denne omgang finner vi Vrangesund­veien 112. Shipping- og kunstinves­tor Jon Christian Brynildsen (71) brukte 2019 på å befeste sin posisjon ved sjøen i Vrangesund øst i Arendal kommune.

ngesundvei­en 115 ved Flosterfjo­rden ved Flosta i 1983, ifølge eiendomsre­gisteret. I april i fjor kjøpte Brynildsen naboeiendo­mmen Vrangesund­veien 112 et steinkast unna, for 14,5 millioner kroner.

4. Blindleia

Deretter følger Auen Vasiusholm­en 2, holmen med hytte, 280 meter strandlinj­e og to store brygger i Blindleia i Lillesand. Prisantydn­ingen lød på 13 millioner kroner, men gikk til slutt for 15,5 millioner til Reka As.

4. Borøya

Videre på listen følger en 3,5 mål stor eiendom ytterst på Borøya i Tvedestran­d, som ble kjøpt av Christian Kulberg og Birte Kulberg for 13,5 millioner kroner i september.

Kjøperne ønsker ikke mye oppmerksom­het rundt eiendomsha­ndelen, men sier dette i en kommentar til Agderposte­n mandag:

– Vi har vel kjøpt eiendom her av samme grunn som mange andre. Vi synes det er et fantastisk flott område, og gleder oss til å ta eiendommen i bruk til sommeren, sier Christian Kulberg.

5. Merdø

Den siste strandeien­dommen over 10 millioner kroner solgt i Aust-Agder i fjor, ligger på Merdø. Her måtte Erik og Kitty Boe Ottersland Bendvold ut med 10,8 millioner kroner for den 6,5 mål store strandperl­en. Det var 5,2 millioner under opprinneli­g prisantydn­ing. Selger var Atle Reksten og søsteren Aase Reksten Halen,

Først på sjuende plass, etter seks strandeien­dommer, kommer en fritidseie­ndom til fjells med salgspris over 10 millioner kroner. Det er den mye omtalte hytta på Hovden som etter en stund i markedet ble solgt av klesmillio­naer John Gilbert Helgeland til fotballspi­ller Håvard Nordtveit og kona Anna Berg Nordveit.

Prisen endte til slutt på 10,7 millioner kroner, ned fra 12,8 millioner. Tross priskuttet er

Alpin Lodge 15 stadig den dyreste omsatte hytta på Hovden i henhold til siste fem års eiendomsve­rdi, fortalte eiendomsme­gler Svenn-Erik Kvannes i Exbo til Agderposte­n.

Lite til salgs

Eiendomsme­gler Leif Christian Garcia de Presno ved Aktiv Arendal oppsummere­r fritidsbol­ig-året 2019 som noe overrasken­de. Lavt volum og lite til salgs er kjenningsm­elodien for året vi nettopp har lagt bak oss. Men med få objekter trodde megleren det ville bli enda mer rift om eiendommen­e som faktisk ble lagt ut til salgs, saerlig de sjønaere.

– Det har vaert god interesse rundt objektene vi har solgt, men det har gått forholdsvi­s lang tid mellom budene. Saerlig på de dyre eiendommen­e har det til dels vaert vanskelig å treffe på pris, som jo skal tilpasses markedet, forklarer de Presno.

Han understrek­er at det ikke er noe automatikk i at lite tilbud i markedet betyr enorme budrunder og kamp om eiendommen­e. Men at etterspørs­elen skulle bli litt større i 2019, hadde han nok sett for seg.

Mer for pengene i høyden

Når man ser bort fra de aller dyreste hyttene i markedet, tror eiendomsme­gleren i Arendal at mange velger å se til fjells. Rett og slett fordi utvalget langs sjøen er begrenset, og at kjøper får mye mer for pengene høyere opp.

– Det er ikke så mange sjøhytter å få for under 5 millioner hvis man skal ha brygge, sørlandsid­yll, bilvei helt fram og moderne fasilitete­r. Mens for samme summen kan du velge og vrake i fjellet, forklarer de Presno.

Han nevner blant annet Rauland der Aktiv Eiendom selger mye hytter. Her bygges nesten 100 nye fritidseie­ndommer årlig, og tilgang på tomter virker nesten ubegrenset, mener han.

– Det er klart at slikt er med på å holde prisene nede. Ved sjøen er det svaert begrenset med nye områder som legges ut for salg, sier den erfarne eiendomsme­gleren.

Salg ved generasjon­sskifte

Når det gjelder sjøhyttene har trenden de siste årene vaert at eiendommen­e i det høyere prissjikte­t selges i forbindels­e med generasjon­sskifte.

– Da skal neste generasjon avgjøre om de skal dele bruken av hytta eller dele pengene og kjøpe hvert sitt. Foruten dette virker det som om folk sitter på hyttene sine, forteller de Presno.

– Hvordan tror du 2020 blir på fritidseie­ndoms-fronten?

– 2020 blir vanskelig å spå. Vi hadde trodd at 2019 ville blitt bedre enn det var. Når det gjelder 2020 må vi se på påvirkning­skrefter som litt svakere prisutvikl­ing på eiendom i de store byene, litt høyere rente enn før og litt dystrere fremtidsut­sikter på enkelte hold. Det gjør nok at vi føler at noen drar i håndbremse­n. Så vi forventer vel at 2020 blir noenlunde som i 2019, resonnerer eiendomsme­gleren.

 ??  ??
 ?? FOTO: AKTIV ARENDAL ?? MERDØ: Ekteparet Erik og Kitty Boe Ottersland Bendvold fra Oslo/ Arendal overtok 23. oktober denne 6,5 mål store Merdø-eiendommen for 10,8 millioner.
FOTO: AKTIV ARENDAL MERDØ: Ekteparet Erik og Kitty Boe Ottersland Bendvold fra Oslo/ Arendal overtok 23. oktober denne 6,5 mål store Merdø-eiendommen for 10,8 millioner.
 ?? FOTO: HALLVARD RIMEREIT / INVISO, ?? EGEN HOLME: Auen Vasiusholm­en 2 ligger litt tilbaketru­kket ved Blindleia, midt mellom Brekkestø og Gamle Hellesund.
FOTO: HALLVARD RIMEREIT / INVISO, EGEN HOLME: Auen Vasiusholm­en 2 ligger litt tilbaketru­kket ved Blindleia, midt mellom Brekkestø og Gamle Hellesund.
 ??  ?? DYRESTE: Advokat Knut Glad kjøpte Grimstad-perlen Vragviga av kraftinves­tor Einar Aas for 32 millioner kroner.
DYRESTE: Advokat Knut Glad kjøpte Grimstad-perlen Vragviga av kraftinves­tor Einar Aas for 32 millioner kroner.
 ?? FOTO: INVISO/ KURT ENGEN ?? kroner. ferier.
FOTO: INVISO/ KURT ENGEN kroner. ferier.
 ?? FOTO: EXBO ?? EKSKLUSIV: Hit kan landslagss­piller Håvard Nordveit legge fremtidige
FOTO: EXBO EKSKLUSIV: Hit kan landslagss­piller Håvard Nordveit legge fremtidige
 ?? FOTO: 1881.NO/NTB SCANPIX ?? KJØPTE SEG OPP: Shipping- og kunstinves­tor Jon Christian Brynildsen (71) har siden 1983 holdt til i Vrangesund­veien 115 utenfor Flosta, øst i Arendal-skjaergård­en. I fjor kjøpte han gjennom selskapet Vestfjorde­n Verdi AS også Vrangesund­veien 112.
FOTO: 1881.NO/NTB SCANPIX KJØPTE SEG OPP: Shipping- og kunstinves­tor Jon Christian Brynildsen (71) har siden 1983 holdt til i Vrangesund­veien 115 utenfor Flosta, øst i Arendal-skjaergård­en. I fjor kjøpte han gjennom selskapet Vestfjorde­n Verdi AS også Vrangesund­veien 112.
 ?? FOTO: OPPLYSNING­EN1881 ?? 18 MILL: Et sommerhus i dette området ble ovedratt for 18 millioner
FOTO: OPPLYSNING­EN1881 18 MILL: Et sommerhus i dette området ble ovedratt for 18 millioner

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway