Agderposten

«For vi kan ikke satse på at «aeille har et syskenbån» eller en kone fra Sørlandet, før de flytter hit»

-

▶ – Jeg hadde egentlig tenkt meg tilbake til Trondheim. Men siden hele slekta har flyttet til Sørlandet, ble det også det for meg, forteller utvikler Johan Johansen fra Trondheim til Agderposte­n. Han tok sjansen på å flytte fra Oslo til Sørlandet da han fikk tilbud om jobb i Grimstad, som backend-utvikler for skatteetat­en.

▶ Johansen er ett av for få eksempler på at Sørlandet klarer å lokke til seg dyktige digitale hoder. For som Otto Isaksen, daglig leder i IT-klyngen Digin, er inne på: Vi må gjøre mer for å lokke flere dyktige digitale hoder til Sørlandet. Vi må fortelle mer om hva som gjør Sørlandet attraktivt, og hvorfor unge mennesker skal velge å bosette seg her, fremfor i storbyer som Oslo, Bergen og Trondheim.

▶ På Universite­tet i Agder har de opprettet en ingeniørut­danning i Grimstad og en utdannelse rettet mot IT-utvikling og bruk av informasjo­nssystemer i Kristiansa­nd. De har nå startet et samarbeid med skatteetat­en, der ansatte fra skatteetat­en blant annet brukes som gjestefore­lesere på skolen. Trainee Sør har også gjennomfør­t et godt program, der 70 prosent av dem som deltar, blir på Sørlandet når de er ferdig utdannet.

▶ Men skal flere flytte sørover, må også de største kommunene vaere villige til å bidra, og vise hva som kan vaere fordelen med et liv på Sørlandet. Det kan handle om billigere boliger, et godt klima, et fantastisk liv om sommeren og gode barnehager, for nevne noe.

▶ Vi må også gjøre en jobb for å lokke flere studenter til å bli, når de er ferdigstud­ert. På UiA opplever ledelsen at mange studenter flytter til større miljøer i Oslo, når de er ferdige med sine utdannelse­r.

▶ Skatteetat­en i Grimstad er blant bedriftene som sårt trenger digital arbeidskra­ft for å utvikle nye digitale systemer for beregning av merverdiav­gift. Målet er at saksbehand­lingstiden skal gå fra flere måneder til noen sekunder.

▶ Dette må flere aktuelle jobbsøkere få vite om. For vi kan ikke satse på at «aeille har et syskenbån» eller en kone fra Sørlandet, før de flytter hit.

 ?? Foto: Anne Gro Ballestad ?? SØKER FOLK: Johan Johansen (t.v.) er seniokonsu­lent i Webstep og jobber for Skatteetat­en hvor Kjell Sverre Birkeland er prosjektle­der IT.
Foto: Anne Gro Ballestad SØKER FOLK: Johan Johansen (t.v.) er seniokonsu­lent i Webstep og jobber for Skatteetat­en hvor Kjell Sverre Birkeland er prosjektle­der IT.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway