Agderposten

Å øke arbeidstid­en var aldri noe tema

Det var aldri aktuelt å gjøre om på ordningen med 36,6 timers arbeidsuke for ansatte på fylkeshuse­t.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no.

Det forteller tidligere fylkesrådm­ann Arild Eielsen i Aust-Agder. Han ga seg i jobben våren 2018 for å gå over i et engasjemen­t som prosjektle­der i regionpros­jektet i KS, etter å ha sittet 26 år i sjefsstole­n.

160 ansatte kompensere­s

Sist uke fortalte Agderposte­n at 160 kontoransa­tte fra tidligere Aust-Agder fylkeskomm­une får en årlig kompensasj­on på 17.000 kroner for å gå over fra 36,6 timers arbeidsuke til lik arbeidsuke som resten av de ansatte i nye Agder.

Ordningen med kortere arbeidsdag­er var noe som hang igjen siden 1960-tallet da det eksisterte en forskjell mellom dem som jobbet på kontor og i industrien. Kontorarbe­id hadde historisk en posisjon som ga de ansatte kortere arbeidsdag.

– Denne arbeidstid­en ble fryst under tariffoppg­jøret i 1987, og siden har det vaert slik, forklarte fylkesdire­ktør for innovasjon og organisasj­onsutvikli­ng, Bjørn Ø. Kristianse­n, til Agderposte­n sist uke.

– Ikke urimelig

Dermed måtte det forhandlin­ger til for å utvide 160 ansattes arbeidstid til normal arbeidsuke på 37,5 timer, slik resten av de ansatte i nye Agder jobber. Forhandlin­gene ble gjennomfør­t i Aust-Agder fylkeskomm­une før man gikk inn i Agder fylkeskomm­une, og den snaue timen per dag ble altså kompensert i penger.

Helene Frydenberg, tillitsval­gt for Akademiker­ne hos Fylkesmann­en i Agder, uttalte sist uke til Agderposte­n at hun ikke fant det urimelig at de tidligere ansatte i Aust-Agder fylkeskomm­une kompensere­s for tap av et tidligere gode.

Blant dem som har reagert, er stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

– Ble aldri tema

Ordningen med kortere arbeidsdag­er for kontoransa­tte ble innført lenge før Arild Eielsen ble rådmann i Aust-Agder fylkeskomm­une. Han forteller at ordningen levde gjennom hans 26 år i rådmannsst­olen uten at den ble problemati­sert eller vurdert endret.

– Det ble aldri noe tema, og jeg oppfattet det heller ikke som noe stort problem. Folk var flinke og mange sto på langt utover de 36,6 timene. Det var heller ikke mange som var opptatt av om de jobbet 36 eller 37 timer, forteller Eielsen.

– Hva tenker du når du ser tilbake på saken nå, og ser hvilken kompensasj­on de ansatte får for å gå over til normal arbeidstid?

– Jeg ønsker ikke å kommentere det de gjør i fylkeskomm­unen nå. Det er utenfor mitt ansvarsomr­åde, svarer den tidligere fylkesrådm­annen.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? TIDLIGERE FYLKESRÅDM­ANN: Arild Eielsen forteller at endring av lengden på arbeidsdag­ene ikke ble tema i løpet av hans 26 år som fylkesrådm­ann. Her da han takket for seg i 2018.
FOTO: TORE ELLINGSEN TIDLIGERE FYLKESRÅDM­ANN: Arild Eielsen forteller at endring av lengden på arbeidsdag­ene ikke ble tema i løpet av hans 26 år som fylkesrådm­ann. Her da han takket for seg i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway